Burgemeesters undercover – nee, dat mag niet

Dennis van der Geest heeft zes burgemeesters over weten te halen om vermomd bij inwoners van hun gemeente aan te bellen, teneinde hen over diverse gemeentelijke en maatschappelijke onderwerpen te ondervragen en dingen te horen die deze burgers waarschijnlijk niet tegen een herkenbare burgemeester zouden zeggen.
Ik vind dat dit niet kan, omdat mensen hierdoor feitelijk voor de gek gehouden worden. Zeker overheidsvertegenwoordigers behoren open en transparant te handelen.
De opgenomen interviews worden op de televisie uitgezonden. Dus ik neem aan dat alle burgers die in beeld komen, hiervoor toestemming gegeven hebben. Zelf zou ik dat waarschijnlijk niet doen.

4 reacties

  • Rien Valk

    Net het programma maar eens bekeken, niet onaardig en gelukkig niet hijgerig. Of alle deelnemers sociaal wenselijk antwoorden gaven toen ze achteraf in het gemeentehuis werden uitgenodigd? Ik dacht het niet. Misschien toch niet zo slecht om min of meer als gelijke met de inwoners contact te hebben?

    • Lau Kanen

      Heel goed om als gelijke contact met inwoners te hebben. Maar ik vind de ongelijkheid toenemen als één van beide partijen zich anders voordoet dan hij of zij is. De een is een acteur, de ander een argeloze burger, aan wie meningen ontfutseld worden.
      Overigens begrijp ik – zonder dat ik al een uitzending gezien heb – dat de betreffende omroep besefte dat ze zich op glad ijs begaven, want via de nazit op het gemeentehuis hebben ze de nodige veiligheidsmaatregelen ingebouwd.

  • Rien Valk

    Als burgemeesters en gefilmde burgers hun toestemming geven wat is dan het bezwaar? Op zich zelf is het goed om te achterhalen wat er leeft onder de bevolking zonder dat er (onder druk van de autoriteit) sociaal wenselijke antwoorden worden gegeven.

    Of dat via een “amusements-programma” moet gebeuren blijft natuurlijk discutabel, anderzijds kan dit bestuurders op nieuwe gedachten brengen, toch?

    Dit zegt de omroep er zelf over:

    Zou het niet handig zijn als problemen in een stad door de burgemeester zelf worden ervaren? SBS 6 stuurt burgemeesters op pad in het programma Burgemeester Undercover.

    Elke burgemeester wordt vermomd en vervolgens met de verborgen camera gevolgd terwijl ze worden geconfronteerd met de problemen in hun stad. Zo proberen ze onopvallend bij de kern van het probleem te komen, om er een oplossing voor te kunnen vinden. Presentator Dennis van der Geest kijkt en denkt mee.
    Woninginbraak in Gouda

    In de eerste aflevering gaat burgemeester Milo Schoenmaker op pad in Gouda. Er is sprake van woninginbraak in de gemeente en daar wil de burgemeester zich in verdiepen. Hij vermomt zich als journalist en agent, om zo meer over het probleem te weten te komen.

    Heb deelgenomen aan ‘Burgemeester Undercover’, nieuw programma van SBS6. Uitzending op 9 oktober a.s. Hier alvast de promo: pic.twitter.com/WbTiutbvUm
    — Bgm M. Schoenmaker (@MiloSchoenmaker) 21 september 2018

    Oplossingen

    Later komen onder meer Weert, Apeldoorn en Papendrecht aan de beurt, waar problemen als hangjongeren, verpaupering in de wijk en asociaal gedrag in het verkeer worden onderzocht. Na elke undercover-operatie nodigt de burgemeester alle betrokkenen uit in het gemeentehuis om zijn identiteit te onthullen en zijn oplossingen voor te leggen.

  • Als je een rare zenuwachtige vent met een plaksnor en een cameraploeg aan de deur krijgt die op geaffecteerde burgermeesterachtige toon vraagt hoe je gevoel van veiligheid verbeterd kan worden, zeg dan gewoon dat hij op kan donderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *