Dansen naar een duurzame wereld

Muziek en dans kunnen bijdragen aan een duurzamer wereld. Dat willen de mensen van Omslag – werkplaats voor duurzame ontwikkeling – naar voren brengen met de vertoning van enkele korte films. Na afloop is er gelegenheid voor een nagesprek. De filmavond op vrijdag 28 februari begint om 20.00 uur, de koffie is klaar vanaf 19.30 uur. Locatie: Hoogstraat 301A in Eindhoven.
Meer over de maandelijkse filmavonden bij Omslag is te vinden op www.omslag.nl

Wie denkt aan duurzaamheid zal daarbij zelden het beeld van dansende mensen voor ogen krijgen. Als duurzaamheid in het nieuws komt dan gaat het over klimaatverandering, stikstof, fijnstof en andere problemen. Leuk is het vaak niet.

Maar er zijn minstens twee manieren om naar duurzaamheid te kijken: een technische kijk en een sociale kijk. De technici gaan er vanuit dat de techniek alles oplost en dat verder alles bij het oude kan blijven. We blijven autorijden, maar dan voortaan elektrisch. We blijven elektriciteit gebruiken, maar dan van zonnepanelen in plaats van kolencentrales.

Maar je kunt ook vragen stellen bij het waarom van al dat vervoer en al dat energiegebruik. Wie duurzaamheid vanuit de sociale kant benadert, zal vaker dat soort vragen stellen. Waarom gaan er elke dag duizenden mensen van Amsterdam naar Rotterdam om daar te werken, terwijl tegelijk duizenden anderen van Rotterdam naar Amsterdam reizen? Waarom met het vliegtuig op vakantie naar de andere kant van de wereld, terwijl je deze kant van de wereld nog maar amper bekeken hebt?

Bij die meer sociale kijk op duurzaamheid is ‘geluk’ een belangrijk element. Want terwijl de economie het hardste groeit als mensen ontevreden zijn, zo is duurzaamheid gebaat bij gelukkige mensen. Mensen die gelukkig zijn hebben minder behoefte aan materiële consumptiegoederen. Muziek en dans kunnen bijdragen aan meer geluk. En het mooie van dans is, dat je er bijna niks voor nodig hebt, hoogstens andere mensen om mee te dansen en die zijn er genoeg.

Er zijn nog veel meer redenen om meer te dansen en muziek te maken. De in 2015 overleden dirigent Kurt Masur zei eens: “Voor iedere muziekdocent die je ontslaat, moet je honderd politieagenten aannemen”. En neuropsycholoog Erik Scherder vindt het onbegrijpelijk dat in het onderwijs wordt bezuinigd op vakken als gymnastiek en muziek, om ruimte te maken voor een extra rekenles. Hersenen profiteren juist van bewegen en muziek, waardoor het rekenen ook veel beter gaat, betoogt hij.
Anderen zetten dans in om verschillende generaties met elkaar in contact te brengen, om eenzaamheid tegen te gaan of simpelweg om wat levensgeluk te brengen.

Omslag verzamelde vijf korte Nederlandstalige films waarin enkele van deze aspecten aan bod komen. Deze worden tijdens de filmavond vertoond. De verhalen en beelden zijn inspirerend en enthousiasmerend, soms ook ontroerend. We zien onder andere het Danspaleis, een organisatie die dansfeestjes organiseert in bejaardenhuizen met muziek uit de jaren veertig en vijftig (Bill Haley, Doris Day, Glen Miller, the Andrew Sisters). In de tweede helft van 2019 bezocht het Danspaleis tientallen locaties in Eindhoven, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Wooninc, die veel woonprojecten van ouderen exploiteert. Bij elke editie van het Danspaleis is er een groepje vrijwilligers die de ouderen ten dans vragen, zodat de dansvloer gevuld blijft. Omslagmedewerker Dick Verheul deed in 2019 vele malen mee met het Danspaleis als vrijwilliger. Na afloop van de film zal hij met plezier over zijn ervaringen vertellen.

Na de pauze is er gelegenheid voor een nagesprek. Een gespreksonderwerp zou de vraag kunnen zijn wat we kunnen ondernemen om de wereld duurzamer te maken door meer geluk. Op zaterdag 21 maart is de jaarlijkse Dag van het Geluk, uitgeroepen door de Verenigde Naties, waar onder andere deze vraag aan de orde komt. De dag kwam er op initiatief van onder andere Bhutan. De vorige koning van het arme Bhutan zei in 1972 dat hij het Bruto Nationaal Product minder belangrijk vindt dan het Bruto Nationaal Geluk. In Bhutan is het Bruto Nationaal Geluk sindsdien een serieus onderdeel van het overheidsbeleid.

Meer over de maandelijkse filmavonden bij Omslag is te vinden op www.omslag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *