De Babylonische toren van de Moderniteit

En zij zeiden: Kom, laten wij voor ons een stad bouwen, en een toren waarvan de top in de hemel reikt, en laten we voor ons een naam maken, anders worden wij over heel de aarde verspreid!” Aldus Genesis 11:4 in de herziene Statenvertaling van 1637.

Waarom bouwen mensen torens? Om zich te beschermen tegen vijanden? Om tv-signalen te zenden en ontvangen? Om nog meer mensen te kunnen huisvesten en onze aardkluit verder uit te buiten? Nee, nee, drie keer nee. Leugens, stuk voor stuk. Sluiers om de werkelijke functie van een toren te verbergen – om zo luid als mogelijk te roepen “Hier ben ik! Kijk hoe machtig ik ben!”

Vandaag bouwen we een Babylonische toren om de hemelen van technologische vooruitgang te bereiken. En zoals bij elk geloof, aanbidden wij onze goden. De god van vooruitgang, de god van efficiëntie, de god van kwantiteit en mannelijkheid. Stuk voor stuk aanbidden wij de goden uit het verhaal van ratio en rede. De godin van verandering, de god van techniek, en de god van een soort van gelijkheid.

LEES DE REST VAN HET VERHAAL EN BEKIJK DE GEWELDIGE PENTEKENINGEN OP:

https://www.carlijnkingma.com/The-Babylonian-Tower-of-Modernity

Dit verhaal is geschreven door Carlijn Kingma in samenwerking met de oprichter van Stad in de Maak Piet Vollaard en futuroloog Edwin Gardner in het voorjaar van 2017.

Kunstenaar-Architect Carlijn Kingma heeft de pentekening gemaakt met Oost Indische inkt en kroontjespen op papier.
Afmeting: 129 x 94 cm
Er zijn nog afdrukken te koop.

 

Gezien in het Rijksmuseum Twente in Enschede op 25 november. Tot eind januari is daar de tentoonstelling van Carlijn Kingma ‘het Waterwerk van ons Geld’ te bewonderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *