De bouw start pas als de woningen verkocht zijn

Bouwen = geld heen en weer schuiven

Als je een flatgebouw wilt bouwen dan moet je genoeg geld hebben om tijdens de bouw de bouwvakkers en de bouwmaterialen te kunnen betalen. De aannemer wil per mijlpaal de bijbehorende termijn uitbetaald hebben, anders heeft hij geen geld om aan de volgende mijlpaal te beginnen. De opdrachtgever heeft net als die andere projectontwikkelaars (nog) geen diepe zakken, dus die kan het ook niet even voorschieten.

Dus moeten de woningen in die flat vrijwel allemaal verkocht zijn voordat de eerste schop de grond ingaat. De kopers betalen dan een termijn van de bouw nadat een mijlpaal van hun hun huis opgeleverd is, waarmee de projectontwikkelaar de rest van de bouw kan betalen.

Die kopers kopen dus een woning waarbij het behoorlijk onduidelijk is wanneer die bouw gaat starten, laat staan wanneer ze de sleutel van hun nieuwe huis krijgen. Bij de Eindhovense maat kan het zomaar een jaar duren voordat de bouw start en zo’n grote flat duurt een jaar of twee voordat de trotse eigenaar de Ikea meubeltjes naar binnen kan sjouwen. Oftewel, de koper moet twee tot drie jaar wel betalen voor de bouw maar kan nog niet in zijn huis. In de tussentijd moet hij ook ergens wonen, dus die dubbele woonlasten drukken nogal op het gezinsbudget. Eigenlijk ben je als koper hartstikke gek dat je in zo’n avontuur stapt. De verkoper van die flats heeft het dus best moeilijk om het hele project op gang te krijgen.

Huisjesmelkers en ander gespuis

Tot vorig jaar waren er ook lieden op de woningmarkt die wat geld over hadden en daarmee een paar woningen in zo’n papieren flatgebouw kochten in de hoop dat met winst te kunnen verkopen als het beton hard geworden was. Op die manier kon de bouw eerder starten omdat de financiering geregeld was, maar ten koste van de eerste bewoners die meer moeten betalen voor een woning die dan wel volgende maand klaar is. Deze investeerders zijn het smeermiddel in de verkoop van nieuwe woningen in grote complexen. Dat ze dat niet voor niks doen is duidelijk, want een investeerder is geen filosofische instelling, die wil rendement.

Sinds een jaar worden deze mensen door de kranten en de overheid aan de schandpaal genageld als geldwolven, kapitalisten en huisjesmelkers en het is nu verboden om woningen te verkopen aan mensen die daar niet gaan wonen. Het gevolg is dat het veel langer duurt voordat de bouw start (na ontwerp en vergunningen) vanwege het moeizame verkoopproces.

Voorbeelden

We zagen dit gebeuren bij de bouw van de Bunkertoren, waar het toch nog zeker een half jaar geduurd heeft voordat de bouw startte. Tot een maand voor oplevering werden woningen te koop aangeboden op Funda, dus daar heeft het goed gewerkt met het smeermiddel van investeerders.

Op Strijp S staat de eerste flat waar de verontwaardiging opstak met boze wethouders in de krant dat dat toch écht niet kon.

Nu zit iedereen de Nieuw Bergen op de vingers te kijken om te zien of alle kopers wel bewoners worden.

Op housingselector Nieuw Bergen kun je zien wat de status van de verkoop is van Nieuw-Bergen. Op 2 augustus 10:00 geturfd: 1 woning verkocht, 64 verkocht onder voorbehoud, 45 in optie, 2 gereserveerd en 5 beschikbaar. Dat duurt dus nog wel even voordat er pakweg 100 echt verkocht zijn en de bouw kan starten.

Voor Fellenoord is de oorlogstaal in de richting van de geldschieters al begonnen voordat we beslist hebben wat we daar willen bouwen. Als je 6.500 woningen wilt bouwen die over twintig jaar pas klaar zijn dan geeft dat vast wel wat stress bij de verkopende makelaars.

Gevraagd: Tussenoplossing

Dat investeerders proberen maximaal rendement uit hun geld te halen begrijpen we, maar er zijn grenzen aan wat je de eerste kopers kunt aandoen. Dat oplossen door deze investeerders met kop en kont de deur uit te kieperen is wel weer het andere uiterste. Misschien moeten we een redelijke vergoeding afspreken met deze investeerders voor hun diensten en voor de risico’s die ze lopen en ze dan vriendelijk uitnodigen om weer mee te doen.

Het voordeel daarvan is dat we eerder meer woningen gerealiseerd krijgen, en daar zullen we allemaal blij mee zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *