De kwetsbaarheid van zzp-ers.

Gert-Jan Segers, de fractieleider van de ChristenUnie, die 17 april aan tafel zat bij de tv-talkshow Op1, was verbaasd over de kwetsbaarheid van zzp-ers die door de coronacrisis aan het licht gekomen was..
Daar was ik nu weer verbaasd over. Want vrijwel van meet af aan, zodra het verschijnsel zzp-er populair begon te worden, is gewaarschuwd voor de risico’s. Over het vrije ondernemerschap en de belastingfaciliteiten die het met zich meebracht werd luid gejubeld door degenen die de status ambieerden. Maar waarschuwingen voor hun kwetsbare positie kwamen van degenen die voorzagen dat veel zzp-ers waarschijnlijk niet in staat of niet geneigd zouden zijn om zich middels verzekeringen en premiebetaling te wapenen tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en armoede in de pensioenjaren. Wat nu aan het licht gekomen is, is niets anders dan de juistheid van die waarschuwingen.

4 reacties

  • Peer Notermans

    En dan te bedenken dat gemiddeld de Nederlander een stevig bedrag op zijn spaarrekening heeft staan. Zelfs de Libelle weet het.

    Waar ik wel medelijden mee krijg is de bouwvakker in loondienst die in 2008/2009 vanwege de criminele bankiers crisis werd ontslagen bij de BAMs van deze wereld, En toen maar begon te klussen, En ook daar zijn regels voor in Nl.. Weet hij veel wat zzp-er echt inhoudt. Hij is een goeje bouwvakker. En nu 12 jaar later bij de volgende crisis komt hij daarachter. Sneu. Ik ben benieuwd wat Segers ervan vindt. Of Gouddelver.

    Peer.

    • Wat Gouddelver vindt van het lot van de bouwvakker is het volgende. Ten eerste had in de crisis van 2008 de overheid zich even bezorgd moeten tonen over zijn verlies van baan- en inkomenszekerheid als nu tijdens de coronacrisis. Ten tweede had het doen en laten van de banken al veel eerder aan banden moeten worden gelegd, zodat ze nooit de financiële strapatsen hadden kunnen uithalen die ze in het eerste decennium van deze eeuw wel uitgehaald hebben.
      Verder wil ik bij het ‘stevig spaarbedrag’ van de gemiddelde Nederlander een paar kanttekeningen overnemen van het CBS en het Nibud. Het CBS schrijft: ‘Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden ongeveer 40.000 tot 45.000 euro spaargeld. (…) Dit is wel scheef verdeeld. Slechts 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan 39.000 euro spaargeld. 50 procent van de huishoudens heeft maximaal 11.000 tot 12.000 euro spaargeld. Nog eens 25 procent van de gezinnen heeft 3.000 euro of minder spaargeld.’
      En het Nibud, dat gekeken heeft naar de gezinnen die spaargeld hebben, kwam tot de bevinding ‘dat 20 procent van de huishoudens geen of nauwelijks spaargeld heeft en dat nog eens 20 procent minder dan 2.000 euro heeft. Als je deze resultaten naast elkaar legt, ligt het gemiddelde spaargeld per gezin een stuk lager dan 27.750 euro.’
      Dus er zijn heel wat niet-gemiddelde Nederlanders. Dat geeft toch wel reden tot zorg, omdat – wederom volgens het Nibud – ‘een gezin met twee kinderen, een koopwoning en een auto minimaal 5.000 euro spaargeld nodig heeft als buffer.’. Ik betwijfel of de ‘goeie bouwvakker’, die na de crisis van 2008-2014 als zzp-er begonnen is, daarmee een buffer heeft kunnen opbouwen waarmee hij nu de coronacrisis door zal kunnen komen.’ (blog.spaarrente.nl/spaargeld-gemiddeld-gezin)

      • bleenhouwers

        ‘Strapatsen’, wat een heerlijk woord is dat toch! Ik denk dat heel veel mensen zich totaal niet realiseren wat er achter de voordeur van menig zzp-er afspeelt. Ik denk dat menigeen nu denkt: ‘Ik wou dat ik een start-up was.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *