Duitse bruinkoolmijnen: echt iets voor Grote-Machines-Fanaten

Milieu en Bruinkool

Een bruinkoolmijn is nou niet helemaal de schoonste energiebron maar onze oosterburen hebben bruinkool nog wel hard nodig om ongeveer een kwart van hun elektriciteit op te kunnen wekken.

De milieu-aktievoerders bij Lützerath zijn 11 januari door de politie uit hun boomhutten geplukt. De Garzweiler bruinkoolmijn kan zich nu weer verder door het landschap graven. Het Journaal had een paar deskundigen opgetrommeld en een paar goed gemikte shots van de mijn gemaakt om aan te geven hoe vreselijk die Duitsers omgaan met hun natuur en hun milieu. Dat is niet het hele verhaal. Dus hier wat achtergrondinformatie.

Hoe werkt een Bruinkoolmijn

In deze foto ziet u een nieuwe bruinkoolmijn bij Hambach in 2008. Links wordt de zandgrond laag voor laag afgegraven en rechts in de goede volgorde laag voor laag weer gedeponeerd. Dat gaat met grote elektrische graafmachines (Baggers) en transportbanden. De opbouw van de neergelegde grond blijft dus hetzelfde. Het zwarte gedeelte onderin het gat is de bruinkool waar het om te doen is. De afgegraven bruinkool gaat met transportbanden naar een elektriciteitscentrale een stuk verderop.
Door deze manier van werken ‘schuift’ de mijn door het landschap. Links gaan oude dorpen en wegen en autobanen verloren, rechts worden nieuwe dorpen en wegen en landbouwgebieden weer opgebouwd.

Bruinkoolmijnen op Google Maps

Als je op Google Maps kijkt tussen Keulen en Aken dan zie je de bruinkoolmijnen terug als grote gele vlekken. Het landschap aan de ene kant is op een andere manier verkaveld dan de andere kant. De mijneigenaar zorgt zo goed mogelijk voor de mensen die moeten verhuizen en de meesten wonen achteraf in een beter huis, want ze wil zo min mogelijk gedoe veroorzaken.

De maat van die mijnen is onvoorstelbaar. Een gat van 5 bij 6 kilometer groot en tot 400 meter diep. Het grondwaterpeil moet lager liggen dan het diepste punt en de bemaling zorgt ervoor dat het grondwater tot in Roermond nog verlaagd is.

Ter illustratie: de grote Hambach bruinkoolmijn in het midden van bovenstaand screenshot van Google Maps is ongeveer even groot als de stad Keulen! Links ervan ligt nog een kleinere mijn en erboven ziet U de oude mijn van Garzweiler, met links daarvan het dorpje Lützerath waar een Bagger staat te wachten om de boel weg te graven.

Ga zelf eens kijken

Om te weten hoe groot zo’n mijn is zul je echt zelf even moeten gaan kijken. Je kunt het niet vangen in een foto. Met een beetje zoeken op de kaart vind je de uitzichtpunten van dit jaar.

Excursie

In 2008 heeft de schrijver een excursie gemaakt in de mijn van Garzweiler. Een paar foto’s hieronder geven een idee van de enorme afmetingen van een Bagger.

Zo’n ding graaft meer dan 200.000 m3 grond per dag weg, is 100 meter hoog en een paar honderd meter lang.

 

Colofon

foto’s: Wim Hendriksen 2008

kaart: Google Maps 2023

 

 

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *