Eindhoven SportAwards, opnieuw kei lachuh!

Eerdere edities verbaasden me al, maar er blijkt nauwelijks verbetering te komen in de shortlist van ‘Eindhovense’ sportprestaties. Niet alleen is een groot aantal genomineerden niet (hoofdzakelijk) in Eindhoven woonachtig en ten tweede is het erg toevallig dat meer dan de helft van de genomineerde sportmannen en sportvrouwen van het jaar wederom in het Pieter van den Hoogenband-zwembad te vinden is. De vraag is: Waarom?

Eindhovens sportman of sportvrouw van het jaar
Laten we eerst eens kijken om welke sporters het in de twee belangrijkste categorieën gaat en onder welke sportbond de betreffende atleet valt:

  • Stan Pijnenburg, KNZB.
  • Sven Roose (eigenlijk Roosen), KNAU.
  • Maarten Brzoskowski, KNZB.
  • Ferry Weertman, KNZB.
  • Arjan Knipping, KNZB.
  • Femke Heemskerk, KNZB.
  • Sifan Hassan, KNAU.
  • Demi van den Wildenberg, KNAU.
  • Lisa Scheenaard, KNRB.
  • Inge Jansen, KNZB.
  • Ranomi Kromowidjojo, KNZB

We hebben dus 7 watersporters in de shortlist staan, 3 genomineerden uit de atletiek en 1 roeigrootheid. Waar is de rest uit het EIndhovens sportlandschap? Eindhovens? Nader bekeken maken de recente woonplaatsen dat mijn wenkbrauwen toch een vibe-achtige beweging maken: Femke Heemskerk en Sifan Hassan wonen in de Verenigde Staten, Maarten Brzoskowski lijkt in Best woonachtig en Demi van den Wildenberg woont te Helmond (vooropgesteld dat je Brandevoort niet bij Eindhoven trekt, hetgeen veel mensen in Brandevoort wel plegen te doen).

Limburgse sportvrouw van het jaar
Een speciale nominatie is die van Inge Jansen. Die viel gisteren al in de prijzen als Limburgs Sportvrouw van het jaar. Misschien omdat ze als Maasbrachtse te boek staat of heeft gestaan. De mannelijke winnaar was gisteren overigens Max Verstappen en die, zo weet menigeen, woont ook allang niet meer in Limburg. Maar goed…

Waarom deze poppenkast?
Langzaam maar zeker is in Nederland steeds vaker discussie over prijzen voor sporters. Het is ook in Eindhoven eigenlijk niet zozeer de sporter die centraal staat maar de organisatie die de stemming organiseert. Alsof in dit geval de gemeente Eindhoven wil laten zien hoe zeer sport in het vaandel staat van diezelfde gemeente. Wat de gemeente eigenlijk doet is het topsportgeörienteerde beleid hapklaar aanbieden aan de burgers. Wat is de zeggingskracht van een top 10 waarin voornamelijk zwemmende topsporters staan die ook nog eens niet écht Eindhovens zijn?

Brainport-envelop
Door mee te werken aan deze kermisconstructie helpen we de gemeente volharden in het oneindig investeren in geldvretende topsport. Er stond al een te duur Pieter van den Hoogenband-zwembad. Ik schrijf ’te duur’ aangezien een absurd hoog gemeentelijk sportbudget verdwenen is in dit topsportgebouw. Door als Eindhovenaren te gaan stemmen op een lijst met 7 zwemwater-gerelateerde topsporters ontstaat de suggestie dat heel Eindhoven leeft voor topsportzwemmen. Het zou een mooi begin zijn als we massaal níet zouden stemmen tenzij Eindhovense sporthelden weer daadwerkelijk echt Eindhovense sporthelden zouden zijn. Dan houdt ook de illusie op die blijkbaar via Brainport bij het Rijk is ontstaan dat we in Eindhoven behoefte hebben aan een nóg groter topsportgeörienteerd KNZB-kasteel.

Brainport-papers
Misschien dat de Brainport-papers, ze moeten nog uitlekken, laten zien hoe de chloorlobby het voor elkaar heeft gekregen om op basis van een flinterdunne hightech- en innovatiedobber de miljoenen los te peuteren bij het Rijk. Het zal achteraf niet de eerste keer blijken dat er gejokt is tegen zowel de rijksoverheid als tegen de eigen Eindhovense gemeenteraad. Eerder gebeurde dat toen staatssecretaris Vliegenthart te horen kreeg dat er een gemeentelijk plan lag voor een nationaal zweminstituut in Eindhoven gevolgd door de vraag of het Rijk niet kon bijpassen. Toen Vliegenthart onverwachts op de proppen kwam met geld en vroeg naar de plannen bleek dat die plannen niet bestonden.

Overhaast werd toen een ontwerp opgetuigd en door de gemeenteraad gedrukt. Er was immers een potje met rijksgeld en nu kon de gemeente niet achterblijven. Knap lobbywerk, maar het gevolg van ‘het leugentje om bestwil’ bleek een paard van Troje: de beloofde grote internationale toernooien bleven uit en daarmee ook de inkomsten. Of de aanstaande uitbreiding van het topsportzwembad uiteindelijk niet ten koste gaat van nóg meer Eindhovens gemeenschapsgeld weten we later pas, maar ach… dan was het een leugentje om bestwil.

Nieuwsgierig waarop beter niet te stemmen? https://www.eindhovensport.nl/sporten/sportawards-2019/stem-op-jouw-sporthelden

Nieuwsgierig naar zowat het enige artikel op ED.nl dat niet meer terug te lezen is? https://www.ed.nl/overig/scherfs-leugentje-om-bestwil~a827e580/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *