Gelukkig in Eindhoven na de verkiezingen?
In 2022 komen er weer verkiezingen aan. Zijn de huidige politieke partijen voldoende in staat om mee te denken en de gevoelens, wensen en ideeen die leven in onze stad duidelijk te maken? Hebben we daar een Eindhovense PvdA, D66, SP, CDA of VVD voor nodig? Voelen wij Eindhovenaren ons nog steeds vertegenwoordigd door die leidende landelijk politieke partijen?
Ik vind dat we eens moeten nadenken over een grote stadspartij die beter duidelijk kan maken hoe onze stad er in de toekomst uit moet zien. Zoals, waar en hoe we huizen moeten bouwen om de woningnood te lenigen, zoals geschetst in deze bijdrage: Pakt Eindhoven de woningnood goed aan?
Hoe zorgen we voor een betere verdeling van de welvaart in Brainport, hoe geven we de natuur de ruimte in plaats van die terug te dringen ten behoeve van grote bouwprojecten zoals die bij de dommel met Eindhoven-XL. Bekijk bijvoorbeeld de video die SBE daarover maakte:
Laten we het over aan investeerders die alleen maar bezig zijn met rendement en zoveel mogelijk verdienen, waarbij het witwassen van illegale inkomsten niet aan de orde gesteld mag worden? Of gaan we voor het geluk en welbevinden van alle Eindhovenaren.
Een reden die voor een grote Eindhovense stadspartij pleit is de beperkte capaciteit van de huidige gemeenteraadsleden, die zich binnen hun partij moeten bezig houden met meer onderwerpen dan ze aankunnen. Een grotere Eindhovense stadspartij kan de taken beter verdelen. Denk even mee we hebben in Eindhoven 11 partijen die moeten mee denken, waarvan 4 met een 1 zetel en 3 met 2 zetels Dat betekent dat die “een en tweelingen” zelf alle onderwerpen aandacht moeten geven. Hebben ze daar genoeg capaciteit voor en hoe zorgvuldig uitgebalanceerd is dan hun bijdrage en hun uiteindelijke stem? Stel nu dat we de partij denkrichtingen los laten want wat is de relevantie van een PvdA, VVD, SP of D66 bouwplan, straat of winkelcentrum. Dan hebben we het nog niet over de extra vergadertijd die nodig is om die verschillende partijen hun “zinvolle” zegje te laten doen.
Het gaat hier toch niet over een partijgedachte maar de snelheid waarmee het probleem opgelost wordt en wij Eindhovenaren er gelukkiger van worden?
Zou daarom het aantal stadspartijen toenemen? Lokale partijen blijven groeien in aantal en krijgen steeds meer stemmen. Hoe is deze trend ontstaan en wat zegt dat over onze maatschappij?
Lees op DSE meer over de verkiezingen in Eindhoven:
Wat kunnen we leren van de 2018 verkiezingen
Doen we het beter bij de verkiezingen van 2022?