Gemiste Eindhovense feestdag?

Het aantal mensen met een ‘dip’ of gewoon wat slechte zin is in deze tijd van het jaar hoger dan gemiddeld. Daarom is er in 2018 voor de eerste keer de typische ‘alles komt vast goed’-dag geïntroduceerd. Zelf had ik het nu een dag te laat in de gaten.

Al sinds 2018
Dit jaar viel de dag op 6 februari, maar dat wisselt. De eerste was volgens mij op 28 september in 2018. Het is overigens toch vooral een overheidsfeestdag, maar ik ken Eindhovenaren die zo’n dag prima kunnen gebruiken.

Hallo, alles komt vast goed!
Eenvoudigweg iedereen die je tegenkomt niet meer begroeten met ‘Hoi…’, ‘Hallo…’ of ‘Goedemorgen…’. De juiste groet begint met een knipoog, een vriendelijk knikje, een wegwuif gebaar en de woorden: ‘Alles komt vast goed!’. Ouders doen het al op grote schaal, bijvoorbeeld als ze hun puber uitzwaaien bij vertrek richting school. Ouder en kind weten dat Spons Bob op de telefoon belangrijker was dan die ene toets, maar ach… ‘Alles komt vast goed!’. En zo vertrekt de schuldbewuste scholier bijna opgewekt naar het slagveld.

Maar ik ken het ook van het ziekenhuisbed waar na een schokkende mededeling van een arts dat ene familielid tot opluchting van de aanwezigen tóch durft te zeggen: ‘Alles komt vast goed’.

Goed gevoel
Vanochtend viel in het Eindhovens Dagblad te lezen ‘Woningen Eindhoven niet alleen voor rijke Arabier’ en toen wist ik dat ik mijn meest favoriete nieuwe feestdag, net als vorig jaar, gemist had. In het stuk van Michel Theeuwen valt te lezen dat door de gemeente gestreefd wordt naar 30 procent sociale huurwoningen in het gebied rond de Fellenoord en het station. Ik was zelf even de kluts kwijt, want met al die Eindhovense stations weet je niet meer welke kant het op gaat. Gelukkig, het blijkt Eindhoven Centraal te zijn. Het gaat om 6000 tot 7000 woningen, dus de Eindhovense Stadsverdichter zal opgelucht adem halen: alles komt vast goed!

2018: Eindhovenaren massaal voor hoogstedelijk karakter (Bron: Ed.nl)

En toch…
Vandaag staan we weer met beide voeten op aarde. Ik lees het artikel van Michel Theeuwen opnieuw. Het streven van 30% is het streven van de gemeente. Niet van de projectontwikkelaars. Die 30% lost bij lange na niet de enorme vraag op aan de onderkant van de woningmarkt. Bovendien gaf Torunoglu in 2018 al aan waar de schoen óók zou gaan knellen. Na de eerste ‘Alles komt vast goed’-dag tekende het Eindhovens Dagblad op:

“…het probleem [is] dat huurwoningen tussen 700 en 800 euro al snel duurder worden dan 1000 euro per maand. Torunoglu zei dat de gemeente daarom graag de rode loper uitlegt voor ontwikkelaars en de vergunningenprocedure versnelt. ,,Maar dan verwachten we wel dat ze in ruil daarvoor die doelgroep van middeninkomens bedienen. Met kwalitatief goede plannen. De tijd van de lelijke gebouwen is voorbij.” ( Ed.nl, 4 oktober 2018).

Is feite is de vraag onveranderd, ondanks de tomeloze inzet van onze woonwethouder: “Hoe gaan we het woonprobleem écht oplossen?” Ik moest denken aan de grondlegger van de ‘Alles komt vast goed!’-dag.

30 september 1938
Andere tijden, zelfde principe: Neville Chamberlain had een waardeloze handtekening en loze beloftes gekregen van de ‘meedenkende’ Hitler en wuifde vrolijk met het papier. ‘Peace for our time’ was de titel van de speech die hij hield. Het bleek niet meer dan een nobel en eenzijdig streven. De afspraken bleken al snel niets waard.

‘Alles komt vast goed!’

De pers
Leuk detail is de rol van de BBC ten tijde van Chamberlain’s terugkeer. Die liet zich beteugelen door de vredelievende leider van het land en deed wel verslag van de aankomst bij terugkeer, maar liet dat na toen drie keer zoveel boze burgers bij Downing Street 10 woedend verhaal kwamen halen. Hij had de Britse ziel verkocht, zo vond men.

Gelukkig zijn de tijden veranderd, alhoewel het me verbaast dat vrijwel alle kanttekeningen aangaande de Eindhovense bouwperikelen als ‘opinie’ van gastauteurs in het Eindhovens Dagblad terecht komen. De serieuze verslaglegging beperkt zich doorgaans tot het beschrijven van de plannen. En met die 30 procent… ach, ook dat komt vastgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *