Getuige à décharge voor Facebook

Al zo’n 100.000 Nederlanders schijnen zich bij de Consumentenbond aangemeld te hebben voor de massaclaimzaak tegen Facebook. Ik hoor daar niet bij. Integendeel, ik ben alleen maar tevreden met de service die Facebook mij biedt.

De klagers betichten Facebook er van, jarenlang hun privacy geschonden te hebben. Ze eisen financiële compensatie en willen Facebook dwingen te stoppen met het op grote schaal verzamelen van privégegevens (ED9 juli).

Maar hoe kun je daar nou over klagen? Facebook heeft van mij helemaal geen privégegevens, tenzij ik die zelf op mijn Facebookpagina gezet heb. Iedereen met vijf gram gezond verstand beseft dat wat hij zelf vrijwillig wereldkundig maakt, door iedereen opgepikt en verder verspreid kan worden. Het internet is even openbaar als een krant, een reclamezuil of een publicatiebord.

Dat is ook juist het aardige van Facebook: het is, net als DSE, een gratis nationaal en internationaal publicatiemedium. Je kunt er woorden, beelden en muziek op kwijt die tot in de verste uithoeken van de wereld gelezen, gezien en beluisterd kunnen worden. Het is een luxefaciliteit waar we vroeger slechts van konden dromen. Ik maak er al jaren dankbaar gebruik van.

Natuurlijk weet Facebook wat ik van mezelf prijsgeef; ze kennen minstens een deel van mijn gegevens en interesses. En ze spelen daar ook op in: ik krijg beelden en teksten voorgeschoteld  die aansluiten bij mijn belangstelling. Maar die worden mij niet opgedrongen en ik word tot nu toe ook niet bestookt met commerciële advertenties.

Ik heb dus geen klachten over Facebook en mijn privacy wordt niet geschonden.

11 reacties

  • Rien Valk

    Voor extra achtergrond informatie en ook ter ondersteuning van de bijdragen van Erik is deze uitzending van het Filosofisch Kwintet de moeite van het bekijken waard. Het gaat niet alleen om het beïnvloeden van de verkiezingen maar ook om het verzamelen van data die er mogelijk voor kunnen zorgen dat jouw verzekeringen zomaar duurder worden…..
    human.nl/speel~VPWON_1322434~commercie-het-filosofisch-kwintet~.html

    Ben je nog steeds van mening Lau, dat de verborgen microfoon in de Nest-thermostaat een sterk verhaal is? Hoe netjes Google met onze privacy omgaat kun je terugvinden op nos.nl/artikel/2292889-google-medewerkers-luisteren-nederlandse-gesprekken-mee.html Op mijn mobiele Android telefoon is de slimme assistent zodanig geplaatst dat je er nogal makkelijk per ongeluk op klikt waarna Google een tekst suggestie deed om die in te spreken! Zo “leest” Google kennelijk ook mee in mijn telefoon agenda, een afspraak met de tandarts werd ongevraagd “verluchtigd” met een glas en tandenborstel.

    Zonder paranoïde te worden is het zinvol Facebook en Google kritisch te blijven volgen. Jammer dat we in Europa de boot hebben gemist en we nu afhankelijk zijn van de Techreuzen in Amerika. Zijn wij in Europa niet meer in staat zijn om zelf dergelijke systemen op te zetten?

  • Erik

    Het bedrijfsmodel van Facebook, alsook van Google, is het verzamelen en verkopen van data over individuen. Die individuen zijn bij Facebook de gebruikers van Facebook die zij niet als klant zien, maar als product die zij verkopen. De organisaties die deze informatie kopen zijn de klanten. Zoals bijvoorbeeld Cambridge Analytica

    Er bestaan al heel lang bedrijven waar je adressenlijsten kan kopen. Als je bijvoorbeeld een fabriek hebt waar je ovens voor restaurants maakt kan je een mailinglist kopen met alle restaurants in een gebied, met de naam van de eigenaar van het restaurant, en andere informatie die interessant is voor je marketingcampagne.

    Zo was het in 1990, nu is het 2020 en is er o.a. Facebook en Google. Facebook doet hetzelfde met de informatie die zij hebben, maar dan veel geavanceerder.

    Facebook heeft heel veel categorieën gemaakt. Als een bedrijf of politieke partij, of eender welke organisatie dat wil kan die aan Facebook vragen voor een selectie van bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen, van autochtone afkomst, met een kinderwens en bovengemiddelde intelligentie.

    Facebook kan die vraag beantwoorden omdat ze over het hele Internet informatie bij elkaar schrappen. Het is niet alleen de informatie de je achterlaat bij Facebook, maar ook op duizenden andere websites waar Facebook inzage in heeft.

    Van iedereen met een Facebook account heeft Facebook een dossier. Waar verbazend veel in staat.
    Door de analyse van de data die je genereerd weten ze ook of je homo of hetero bent, gemiddeld intelligent, bovengemiddeld intelligent of minder intelligent, een ziekte hebt of gehad, politieke voorkeur, enzovoorts, enzovoorts.
    Facebook geeft ieder jaar miljoenen uit om dat verder te perfectioneren. Dat is het business model van Facebook!

    Als de klanten van Facebook dat alleen maar gebruiken om gerichte advertenties te laten zien, is dat geen probleem. Maar wat als een klant van Facebook, zoals bijvoorbeeld Cambridge Analytica, het bewust inzet om verkiezingen te beïnvloeden? Of vele andere vormen van manipulatie.

    Als je er voor kiest dat andere je als een marionet behandelen gaan bedrijven als Facebook en Google je daar bij helpen. Als je geen speelbal wil zijn kan je beter zover mogelijk afstand houden van deze bedrijven.

    Er zijn al veel documentaires die je meer vertellen over dit onderwerp. Bij VPRO tegenlicht is dit veelvuldig besproken o.a. met de documentaire “De grote dataroof”
    https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/27-10-2019/VPWON_1295417 Als je dat hebt gezien denk je er waarschijnlijk anders over.

    • Gouddelver

      Ik heb de Tegenlichtdocumentaire (https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/27-10-2019/VPWON_1295417) grotendeels bekeken. Maar er staan werkelijk ongelooflijke beweringen in. Beluister bijvoorbeeld maar eens een paar minuten vanaf minuut 20. Daar beweert de professor dat er in een Google-beveiligingssysteem een microfoon ingebouwd zit waarvan Google zegt het bestaan niet te weten! Een soortgelijke verdachtmaking zit er in haar verhaal over de zogeheten Nest-thermostaat. Zou zoiets ook waar kunnen zijn bij onze eigen gekoesterde bedrijven zoals Philips en ASML?
      Het komt er op neer, dat wij zonder het te weten in handen gevallen zijn van een soort criminele organisaties. Organisaties die dan blijkbaar ook nog ontsnappen aan de controle van overheidsorganen die wij belast hebben met de bewaking van onze privacy.
      Sorry, ik vind het dus een te sterk verhaal. Temeer daar er schijnbaar in het Amerikaanse en Nederlandse overheidsbeleid ook niets veranderd is door en sinds de onthullingen van deze hooggeleerde dame. Waarom heeft men haar niet serieus genomen?

      • Erik

        De ongelofelijke beweren zijn helaas juist. Als je wat gaat zoeken op het internet kom je veel artikelen tegen die er ook op wijzen. Zoals bijvoorbeeld https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4615976/google-nest-microfoon-had-nooit-geheim-moeten-zijn

        Onze overheid, alsook vele andere overheden en de Europese Unie, maakt zich daar veel zorgen over, en heeft dit op de agenda staan. Zoals bijvoorbeeld blijkt uit de aanbeveling van de door de tweede kamer ingestelde tijdelijke commissie digitale toekomst. https://youtu.be/1t9Cy5ljrzU

        Als je echt wil weten wat de tweede kamer aan deze ontwikkelingen doet kan je de verslagen van de Kamerdebatten lezen alsook verslagen van diverse commissies. Zoals bijvoorbeeld het datasamenleving en democratie rondetafelgesprek https://youtu.be/HNc9tecUu4I

        Er zijn geen aanwijzingen dat Philips en ASML in de praktijk vergelijkbaar zijn met ondernemingen als Google en Facebook. In de eerste plaats is het Businessmodel van Philips en ASML totaal anders, en waakt bij deze ondernemingen de Europese Unie op heel korte afstand.

        GDPR, wat wij in Nederland AVG noemen, is een belangrijke stap van de Europese Unie om de burgers te beschermen door voorwaarden te stellen aan het handelen van ondernemingen. Waarbij de aandacht gaat naar alle ondernemingen die gegevens van Europese burgers verzamelen, en Facebook en Google heel erg veel aandacht krijgen.

    • Gouddelver

      Ik houd me ook aanbevolen voor bewijzen* dat Facebook probeert mijn en andermans stemgedrag te beïnvloeden bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Tot nu toe heb ik er nog nooit iets van bemerkt.

      * Beweringen zijn onvoldoende; die bewijzen niets.

  • Wim

    Je hebt geluk dat je in een land woont dat er niet op uit is om jou te pakken te nemen als je dingen zegt, leest of schrijft die de overheid liever niet wil horen.

    Mijn uitingen op Fb en DSE zijn zo dat ik Nu in de problemen zou zitten als ik in HongKong zou wonen 😁
    En jij ook, vrees ik…

    • Gouddelver

      Gelijk heb je; dat kan ik niet ontkennen. We moeten ook hier waakzaam blijven – de eenzijdigheid moet niet toenemen – en het houden zoals we het hebben.

  • Gouddelver

    Deze reactie zegt mij alleen maar dat ik niet zomaar alle websites moet bezoeken. En als gegevens over mij doorgestuurd worden maakt mij dat niet zoveel uit, zolang mij daarmee maar geen schade berokkend wordt.
    Uit de door mij ervaren praktijk leid ik af dat ik daarvoor toch niet interessant genoeg ben. Gelukkig.
    Overigens bedankt voor de verwijzingen.

  • Rien Valk

    Behalve Facebook, thebestsocial.media/nl/alle-manieren-waarop-facebook-je-volgt/ word je ook nog door andere gevolgd op internet zoals hier te lezen;
    kliksafe.nl/blogs/online-risicos/je-wordt-gevolgd-tracking-op-het-internet-en-wat-eraan-te-doen/
    Heb je daar ook geen bezwaar tegen Lau?

  • Het is naïef om te denken dat Facebook helemaal geen privégegevens van je heeft behalve de dingen die je zelf op je Facebookpagina gezet hebt. Op heel veel websites is een ‘blauw duimpje’ terug te vinden, waarmee stiekem Facebook bijhoudt welke pagina’s je bezoekt. Ook als je niet ingelogd bent op Facebook houdt Facebook een schaduwprofiel van je bij. Verder heeft Facebook er een handje van om de vergaarde data (o.a. de websites die je bezoekt en je persoonlijke interesses) door te spelen aan externe partijen (zie Cambridge Analytica schandaal).

    Kijk dit filmpje voor een duidelijkere uitleg:
    https://www.youtube.com/watch?v=ysa-SzNepsA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *