Homo Economicus kiest voor Global Warming

Energieprijs: een rollercoaster

We hebben net een periode achter de rug met belachelijke gasprijzen en dus ook elektriciteitsprijzen. De prijzen zijn nu gelukkig weer aan het dalen. Kan ik ‘dus’ binnenkort weer ophouden met bezuinigen en ophouden met investeren in de energietransitie?

Mijn vraag is waar ik mijn geld en moeite in moet steken om zo goedkoop mogelijk de energie te krijgen die ik nodig heb in de komende vijftien jaar. Dat is een lange-termijn gok.

Keuzes:

Is het handig om van het gas af te gaan? En wanneer? Wat is de terugverdientijd van zonnecellen? En van een warmtepomp? Moet ik mijn parketvloer slopen om er vloerverwarming met pvc-tegels-met-houtmotief in te leggen omdat die warmtepomp alleen maar lauw water oplevert? Wat doet de overheid met extra belastingen op het één en (tijdelijke) subsidies op het ander? Blijft elektriciteit en gas altijd leverbaar op het moment dat ik het nodig heb? Of is het genoeg als ik mijn twintig jaar oude maar nog perfecte Volvo inruil voor een elektrisch vervoermiddel.

Koffiedik kijken:

We hebben allemaal een gaspijp en een elektriciteitsleiding naar ons huis lopen. Gas was vorig een probleem omdat we de Russen niet al te veel wilden helpen. De pijpleiding in de Oostzee is door één of andere onverlaat opgeblazen, een milieudrama op zich.

Vroeger liep dat gas vanuit onze gasvelden in Groningen door pijpleidingen naar onze kachel. Daarna Russisch gas door dezelfde pijpleidingen. Nu zijn we als gekken LNG (= Liquid Natural Gas) terminals en LNG schepen aan het bouwen om gas uit Texas en Oman door diezelfde pijpleidingen te laten lopen. Dat duurt even voordat we al die schepen afhebben maar als het eenmaal op gang is verwachten de deskundigen een geweldige overproduktie op gas. Dat gedoe met vloeibaar maken van aardgas en het dan met een schip de halve wereld over te sjouwen is inefficienter dan een pijpleidinkje uit Groningen maar de overproduktie zal toch binnen een paar jaar leiden tot een geweldige prijdaling. Gas zat dus.

De overheid wil dat we binnen 10 jaar allemaal elektrisch gaan rijden en dat alle nieuwe huizen en zoveel mogelijk bestaande huizen volledig elektrisch verwarmd worden. Dat betekent minder benzineverbruik en gasverbruik maar een gigantisch stroomtekort. De miljardeninvesteringen in het elektriciteitsnet moeten betaald worden door de verbruikers, dus de elektriciteitsprijzen gaan omhoog. Stroom tekort dus.

Conclusie:

Mijn verwachting is dat de gasprijs en de benzineprijs keldert en de stroomprijs stijgt. Dus ik ga de overgang naar elektrisch zo lang mogelijk uitstellen. Liever een fossiel die achteraan loopt dan een sukkel die te veel betaalt.

Moeder Aarde:

Bovenstaand verhaal gaat alleen over wat het kost. Om de een of andere reden vind ik dat toch belangrijker dan wat het milieu ervan vindt. Sorry.
Om volledig van het gas af te gaan moeten we per bestaande woning toch denken aan bedragen van €40.000 tot €60.000. Een elektrische auto is minstens €20.000 duurder dan een benzineversie. Dat geld hebben heel weinig mensen zomaar klaar liggen, dus individueel kijken we toch eerder naar wat het kost dan naar wat het opbrengt.

Ik vrees dat de energietransitie een hobby is voor mensen die het niet zelf hoeven te betalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *