Over de voedsel-angstcultuur, hypes en mode-allergieën

29 november Bibliotheek Eindhoven lezing Rosanne Herzberger. Over de voedsel-angstcultuur, hypes en mode-allergieën. Als microbioloog kreeg Rosanne Herzberger grote bekendheid met haar boek ‘Ode aan de E-nummers’, als tafeldame bij De Wereld Draait Door en als gast bij Zomergasten. In het kader van Nederland Leest (thema ‘Voeding’) komt ze donderdag 29 november met een lezing naar de bibliotheek.

Tijdens de leescampagne Nederland Leest (1 t/m 30 november) is in de bibliotheek het gratis geschenkboek ‘Je bent wat je leest’ te verkrijgen, met veel informatie en wetenswaardigheden over wat Nederland eet en leest over eten. Hertzberger geeft invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van deze uitgave, met als startpunt: brood met 0% gist.

Rosanne Hertzberger: “’Zonder kunstmatige kleurstoffen, zonder conserveermiddelen, zonder smaakstoffen.’ Ooit werd ons voedsel verkocht met aanbevelingen wat er allemaal wél in zat. Tegenwoordig staat er vaker op wat er allemaal niet in zit. In een advertentie voor brood zag ik de claim ‘0% gist’ staan: een voorbeeld van de hedendaagse angstcultuur rondom voedsel en de gevoeligheid voor onzinnige hypes en mode-allergieën. Dat terwijl de geschiedenis van brood ons juist laat zien hoe technologie, chemie en microbiologie ons voedsel in de afgelopen eeuwen telkens weer beter maakt.”


Ode aan de E-nummers

Met Ode aan de e-nummers geeft Rosanne Hertzberger een opvallende tegenstem in de hedendaagse gezonde voedselindustrie. De huidige trend is een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt.
Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet per se slechter is dan zelfgemaakte en dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger stelt dat chemie in onze voedselproductie grote impact heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.

Praktische informatie
De lezing van Rosanne Hertzberger is op donderdag 29 november van 19.30 – 22.30 in de Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame, Emmasingel 22. Entree is €10,- voor bibliotheekleden en €12,- voor niet-leden. Aanmelden via www.bibliotheekeindhoven.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *