Stem en help mee aan blijvende vrede in Europa

De Europese unie is niet volmaakt maar los van alle economische en sociale voordelen die een “grenzeloze” EU ons bied is ook de langdurige vrede na de eerste en tweede wereldoorlog een belangrijke reden om voor een verenigd en samenwerkend Europa opnieuw je stem uit te brengen. Wie is tijdens zijn of haar vakantie onderweg naar het zuiden niet de bruine Franse borden tegengekomen met Ligne Maginot erop? Een linie die de Fransen bouwden als reactie op de eerste wereld oorlog van 1914 – 1918.
Die linie die omgerekend zo’n 1,5 miljard Euro koste voorzag in Forten langs België Luxemburg en Duitsland en in het zuiden langs Italië. In de verwachting hiermee de Duitse en mogelijk ook de Italiaanse legers tegen te houden. Uiteindelijk bleek het weggegooid geld de Duitse legermacht trok in 1940 door Nederland en Belgie om het zwaarste deel van de linie heen met alle ellende van dien in Nederland. We mogen dus blij zijn dat we al 75 jaar in vrede leven

Het is de moeite waard, ook om de herinnering aan die zinloze oorlog levend te houden, als je in de omgeving van Thionville komt om bij bij het dorp Veckring het liniefort Hackenberg te bezoeken. Een complete gevechtskazerne in de bergen met een frontbreedte van 2 kilometer, met 30 km ondergronds smalspoor.

Ingang Fort Hackenberg – Foto: Rien Valk

Geschutskoepels – Foto: Rien Valk

De galerijen met smalspoor – Foto: Rien valk

Telefonie en radio – Foto: Rien Valk

Wapenverzamelingen – Foto: Rien Valk

De soldatenkamers – Foto: Rien Valk

Een compleet ondergronds ziekenhuis – Foto: Rien Valk

Een deel van de elektrische keuken – Foto: Rien Valk

Zie ook: herdenking/1939-1945-de-maginotlinie/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *