V = I * R
Beta opleiding
Vroeger een nette HBS-B opleiding afgerond met natuurkunde, scheikunde en wel drie vakken wiskunde. En sterrenkunde waar ik geleerd heb dat het totaal niet relevant is wat wij mensjes allemaal belangrijk vinden als je vanuit een paar miljoen lichtjaar verderop in het heelal naar Eindhoven kijkt.
Wat moet je met al die kennis als je al met pensioen bent? Gewoon toepassen is het antwoord.
We zullen twee natuurwetten eens de revue laten passeren en kijken wat dat met Eindhoven te maken heeft.
Wet van Ohm
De eerste is de wet van Ohm: V=I*R
In plat Nederlands: als je een elektrische spanning V aanlegt over een weerstand R dan gaat er een stroom I lopen.
Deze wet geldt ook voor oppervlaktewater, verkeer, tuinslangen, etc. Je kunt de Wet van Ohm zelfs toepassen op de huizenbouwperikelen in Eindhoven:
We willen 20.000 huizen bouwen binnen de Ring. Dat is de spanning V. Dat moet voor 2030, dus de stroom I is 20.000huizen/8jaar = 2.500 huizen per jaar.
Dus moet je een weerstand R verzinnen die klein genoeg is om dat voor elkaar te krijgen. Dit jaar krijgen we niet het gewenste aantal woningen opgeleverd, dus de weerstand moet omlaag.
Waar zitten die weerstanden? Voor een deel in het gemeentehuis en voor een deel bij de projectontwikkelaars en aannemers.
Als je een nieuwe wijk in een weiland gaat bouwen, dan zul je daar weinig commentaar op zien. Burgers, volksvertegenwoordigers, projectontwikkelaars zullen het redelijk snel met elkaar eens zijn en het bouwen gaat als een tierelier. Zijn er nog mensen die klagen dat de weilanden in Woensel er niet meer zijn? Nee dus. Dus zo creëer je een lage weerstand R.
Maar nee, wij moeten bouwen in de binnenstad van Eindhoven. Daar zijn wij burgers en onze volksvertegenwoordigers zuinig op. De projectontwikkelaars hebben daar lak aan en willen de stad onherstelbaar ‘aanpassen’. Aktie=Reaktie, dus de burgerinitiatieven schieten als paddestoelen uit de grond. De weerstand R neemt sterk toe en jaren later zijn er nog steeds maar een paar woningen opgeleverd, want het stroompje I is piepklein geworden. De wethouder trekt aan een dood paard en de gemeenteraad weet zich nog steeds geen raad. Het gevolg is dat we nog steeds 20.000 woningen moeten bouwen, want er worden nauwelijks nieuwe woningen gebouwd.
Dat had meneer Georg Ohm al voorspeld in 1826.
Wat moeten we doen om die weerstand R in het gemeentehuis lager te krijgen zodat de stroom vergunningen zo groot wordt dat alle bouwkranen uit heel Nederland binnen de Ring van Eindhoven het beton op grote hoogte weten te krijgen?
Wet van Boyle
Daarvoor introduceren we eerst een andere natuurwet, namelijk de Wet van Boyle (1660) oftewel de Gaswet.
p*V
—— = c
T
De druk van een gas p maal het Volume V gedeeld door de absolute Temperatuur T = constante c. Die c is de constante van Boltzman, maar dat doet hier niet ter zake. Met deze wet kun je niet alleen mooi de werking van een benzinemotor uitleggen, maar ook de werking van het Gemeentebestuur.
Als het Gemeentehuis zich een hoop werk op de hals haalt door op een ongelukkige plek veel woningen te willen realiseren terwijl het aantal ambtenaren en bestuurders gelijk blijft (V verandert niet) dan neemt de druk p op de ambtenaren en bestuurders evenredig toe. Dat kan volgens de Gaswet alleen als de temperatuur T ook omhoog gaat. Dat zie je terug in de rode koppen van overwerkte ambtenaren en raadsleden en klagende burgemeester en wethouders. Dus zijn er Raadsvergaderingen die negen lange uren duren terwijl iedereen weet dat een Teams-meeting van meer dan drie kwartier niet werkt en zien we een oplopende achterstand in beslissingen van de gemeenteraad. De R van de wet van Ohm is dus toegenomen, dus het aantal opgeleverde nieuwe huizen daalt en het tekort aan woningen blijft gelijk.
wat nu?
Wat moeten de verantwoordelijke managers en bestuurders hieraan doen? Het kan alleen maar opgelost worden door minder werk te doen. Dus simpele oplossingen kiezen, sneller beslissen zonder dat iedereen er zijn mening over heeft gegeven en efficiënter werken door de interne procedures te stroomlijnen. En dat zodanig dat de democratie niet in gevaar komt. Zoniet, dan wordt het woningbouwprogramma van Eindhoven een dik drama. Met de woningzoekenden als slachtoffer.
De weerstand zit ook bij die mensen die altijd alles dwarsbomen en overal bezwaar tegen aantekenen.
Oh nee wacht.. dat zijn jullie 😂😂😂😂.
DSE. De club van de grote weerstand. Wees er maar trots op mannen 👍🏻
Gerard, lees eens met een neutrale bril waar de schrijvers van DSE allemaal over schrijven. Je zult zien dat het wel meevalt met de pH van de verhalen.
Natuurlijk stellen schrijvers zich kritisch op als er verkeerde dingen gebeuren en ze onderbouwen dat goed. Er zijn ook veel enthousiaste verhalen over dingen die mooi zijn of die gewoon goed gaan.
Waarom schrijf je zelf niet een verhaal over dingen waar jij ‘s morgens je nest voor uit komt? We zijn benieuwd.
Even iets recht zetten Gerard.
Het is niet de Digitale Stad Eindhoven die weerstand bied, Wij bieden wel de ruimte voor voor en tegenstanders zolang dat op een nette manier gebeurd.
Kennelijk praten de voorstanders liever en meer binnen hun eigen kring op sites als skyscrapercity.com Dus jouw opmerking klopt gewoon niet.
Ieder voorstander kan hier zijn onderbouwde mening kwijt. Ze zijn welkom. Zie ook dse.nl/blik op eindhoven in dialoog van scherm naar scherm op dse?
Prachtig stuk, ook nog met humor! Petje af!