Voortgang Alternatieve Energiebronnen in Nederland

Op de klimaattop in Glasgow vonden de meeste landen dat er iets gedaan moet worden aan de opwarming van de aarde. Een van de belangrijkste oorzaken is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Hoe kunnen we de groei van de hoeveelheid CO2 tot stilstand brengen.

Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is het gebruik van fossiele energie terug te dringen en over te stappen op alternatieve energiebronnen. Fossiele energie is energie uit steenkool, olie en gas. Dat verbranden we om ermee vooruit te komen of ons te verwarmen. Dat is eigenlijk wel het stomste wat we ermee kunnen doen.

Hoever staan we met die alternatieve energiebronnen in Nederland? Doen we het goed of is het nog steeds geklungel in de marge?

Op de website van het CBS zien we het volgende grafiekje:

Dat ziet er toch wel goed uit! We consumeren deze eeuw elk jaar meer herbruikbare energie. In 2019 hebben we 180 Petajoules = 50 TWh aan groene stroom opgewekt. Daar is het milieu blij mee. Dus kunnen we lekker rustig achterover gaan leunen en genieten van deze prestatie!

Maar kijken we even goed dan valt het toch wel tegen. In 2019 kwam 5% van de totale gebruikte energie uit het verbranden van biomassa. Of dat wel zo milieuvriendelijk is durf ik te betwijfelen. Ik heb gehoord dat er schepen vol met houtpellets uit Canada naar Nederland varen om ons van voldoende biomassa te voorzien. Die schepen varen op de smerigste stookolie die je maar kunt verzinnen, maar dat verstoken ze op zee, dus dat telt niet in de statistiek van Nederland. Verder zijn de biomassacentrales minder schoon dan gascentrales.

Zonnecellen en windmolens zorgen voor iets minder dan 3% van de totale gebruikte energie. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar. Probeer je eens voor te stellen hoe Nederland er uit ziet als we nog 30 keer zo veel windmolens in het landschap bouwen. Er zijn vragen wat we moeten doen met die windmolens en zonnecellen aan het eind van de levensduur. Het zal nog niet meevallen om die dingen op een nette manier op te ruimen.

De laatste procent wordt opgewekt met kerncentrales, waterkrachtcentrales en warmtepompen. Kerncentrales hebben hebben ook nog wel een dingetje als je ze weer moet opruimen. Wat stuwdammen met de natuur doen is ook niet mis. Van warmtepompen die aardwarmte oppompen weten we nog te weinig van om daar een gefundeerde mening over te hebben.

De rest van de geconsumeerde energie in 2019, dat is 91% is opgewekt met fossiele energiebronnen. Als je dat ook in het bovenstaande grafiekje prutst dan ziet het er ineens heel wat minder positief uit:

 

Het grote blauwe vlak is allemaal steenkool, aardolie en aardgas! De afgelopen 20 jaar zijn we dus geweldig druk geweest met grootse dingen maar eigenlijk hebben we nog geen deuk in een pakje boter geslagen. En als we in dit tempo doorgaan dan zijn we over 20 jaar nog steeds geen stap verder.

Dus als we iets willen bereiken dan zullen we echt iets anders moeten doen dan we de afgelopen jaren gedaan hebben. Hup, uit de luie stoel en aan het werk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *