Waarom zou je je Facebook account deleten.

Moet je wel of niet je Facebook account deleten? Ik niet omdat daar volgens mij nog niet genoeg redenen voor zijn.

Het is de laatste maand in de mode om stoer te roepen dat je Facebook gaat verlaten, maar ik heb het nog niemand echt zien doen.

Data

Sinds Mark Zuckenberg van Facebook in een hearing in de Amerikaanse senaat een perfecte parodie van Data uit Startrek heeft neergezet hoor ik veel mensen roepen dat ze Facebook willen verlaten. Daar snap ik helemaal niks van, want wat is er nu bekend geworden wat we nog niet wisten? Helemaal niks toch. We weten al jaren dat we onze privacy verkwanseld hebben. Zowel overheidsinstanties zoals de NSA en de AIVD als grote bedrijven zoals Google en Facebook hebben last van informatie-obesitas en bewaren alles wat los en vast zit. Nieuw is wel dat die data tegenwoordig ook gebruikt wordt om allerlei goede en minder goede dingen mee te doen. Daar moeten we nog even aan wennen.

We moeten weer zelf nadenken over de relevantie van het nieuws dat ons voorgeschoteld wordt. Dat waren we een beetje vergeten, maar dat was natuurlijk altijd al zo: het wereldbeeld gepresenteerd door de Telegraaf is duidelijk anders dan dat van het Reformatorisch Dagblad. Dat nieuws moest je altijd al zelf toetsen aan je eigen normen en waarden.

Waarom zou ik Facebook willen verlaten?

Ja, ik ben daar dagelijks toch wel (te) veel mee bezig. Ja, Facebook verzamelt vanalles wat me niet aanstaat, zowel binnen Facebook zelf als daarbuiten. Ja, al mijn privegegevens gaan het land uit en ik weet niet wie er dan wat mee doet, maar dat geldt ook voor Google en Amazon. Nee, ik weet niet hoe de algoritmes in elkaar zitten die bepalen wat er op mijn timeline komt en ik heb er geen invloed op.

Waarom wil ik wel op Facebook wil blijven?

De items die op mijn timeline verschijnen vindt ik voorlopig best wel lezenswaardig. De algoritmes van Facebook werken wel goed voor mij dus. Ik lees erop dat mijn kleinzoon loopt binnen een kwartier na zijn huzarenstukje. Het blijft gewoon leuk, ook na een paar jaar, omdat er regelmatig vernieuwing is op Facebook.

AVG

Het is goed dat de Europese overheid mij nu een beetje gaat beschermen met nieuwe wetgeving, waarbij bedrijven, dus ook Facebook, verplicht worden om in klare taal te vertellen wat ze van je bewaren. Dat was een goede reden om mijn privacy-instellingen maar weer eens een beetje aan te scherpen. De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, wordt 25 mei van kracht. De AVG is een grote stap in de goede richting om de Europese burgers te beschermen. Mooi dat we daar als Europa voorlopen op de rest van de wereld.

DSE

Ook DSE zal moeten voldoen aan de AVG. Een gebruikersbijeenkomst is gepland op 23 mei waarin een en ander uit de doeken gedaan wordt. Ook vertelt DSE daar wat er allemaal gaande is op privacygebied. Misschien verander ik daar wel van gedachten over mijn Facebookaccount.

2 reacties

 • Ja er is nog altijd veel te doen over de zgn Preivisie om het maar eens anders neer te schrijven. Ik ga niet weg van Facebook vanwege de datamining, Wellicht ken je het bordje in de kroeg nog, “Praat hier niet over jezelf, dat doen wij wel als je weg bent”. We zijn toch al eeuwen lang onderwerp van gesprek. Wij hadden in de wijk vroeger mevr. de Kort, maar iedereen kende haar als de krant. “heb je het al gehoord van die en die?” Het plein oversteken kostte haar geregeld meer dan een uur. Praatjes rondstrooien en andere praatjes verzamelen, ze kon er de dag mee vullen. Als schrijver van geschiedkundige werken kom ik bij sommige figuren niet veel meer tegen als de doop, huwelijk en dood in de kerkboeken. Een leven lang privacy gehad en na honderd jaar volkomen uitgestuft. Niemand weet meer van je dan je naam uit de kerkboeken. Tenzij je een moord gepleegd had of iets anders radicaals, dan kwam je wel uit de vergetelheid, al was het maar in de vorm van een straatlied. Kortom ik zeg wees geen regenworm, maak wat van je leven en deel het. Advertenties die op jou slaan kan dan weer wel heel vervelend zijn. Je voelt je zo bekeken, Mensen zoals ik die zoveel opzoeken op google dat wel in mijn interessesfeer ligt, maar dat verder geen deel uitmaakt van het directe bestaan hebben er totaal geen last van. De reclame blijft schieten met hagel zolang je je maar niet erg smal beweegt op internet. “Wie was de uitvinder van de paperclip? Wel dat was Johan Vaaler..zegt Google. Ik zal dus nu wel wekenlang advertenties krijgen voor paperclips, nou ze doen maar. Als ik er last van zou hebben ga ik toch gewoon op zoek in Google wie nou de uitvinder was van het zwarte garen. Kortom, wees niet te benauwd, het is maar een verdienmodel van Facebook en Google, dat in feite nergens op slaat. Maar wees geen regenworm, geef je leven inhoud en deel het. Je kunt natuurlijk ook eens googlen op mijn naam, ik denk vele uurtjes leesplezier. Succes.

 • Rien Valk

  De meeste Facebookers blijven er inderdaad gewoon op en als je je bewust bent van wat je erop zet is dat ook geen probleem, toch?

  Het volgen van je kinderen en kleinkinderen vereniging of club was nog nooit zo makkelijk. Daarnaast kun je ook activiteiten promoten zoals
  https://www.facebook.com/DigitaleStadEindhoven (vind onze pagina meteen maar even leuk 🙂
  of
  https://www.facebook.com/G1000EindhovenTop
  https://www.facebook.com/gemeente.Eindhoven/
  https://www.facebook.com/delaatstedans
  En wil je echt weten wat ze allemaal bewaard hebben dan kun je gegevens downloaden
  https://www.facebook.com/settings?tab=your_facebook_information
  Hebben jullie dat al eens gedaan? En viel het mee of tegen?

  Mark als Data
  Deze foto en de kleine afgeleide die in het overzicht staat zijn afkomstig van reddit en gemaakt door EvanOfTheYukon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *