Wat maakt een stad mooi?

Wat maakt een stad mooi? Smaken verschillen, maar als je kijkt naar welke steden populair zijn, geldt voor de meeste mensen vooral architectonische eenheid. Barcelona, Parijs, Florence. Schitterende binnensteden, met gebouwen die bij elkaar passen.

Dit in tegenstelling tot steden waar alles maar door elkaar is gebouwd. Een rommelige aanblik met oud en nieuw. Steden die na de oorlog haastig weer opgebouwd zijn met de betonstijl van het moment. Een voorbeeld is de Engelse stad Birmingham. Wat een ratjetoe.

En als ik dan deze foto zie met een fraaie oude kerk die verzuipt tussen de “iconische” moderne gebouwen ernaast, moet ik aan Eindhoven denken. Als de plannen in Eindhoven doorgaan, wordt het net zo lelijk als dit (alleen dan nog een stuk hoger).

Er zijn nog meer overeenkomsten. Ook in Birmingham is de oude industrie verdwenen, is het half verwoest door de oorlog, en is er nu weer economische vooruitgang. En net als in Eindhoven een stadsbestuur wat zit te pochen hoe geweldig het wel niet gaat en die projectontwikkelaars alle ruimte geeft om de stad vol te bouwen met blinkende torens. Maar wordt het nu een mooie stad? Nee.

Het schijnt dat Birmingham tegenwoordig wat meer toeristen trekt, maar dat zal niet door stedenschoon komen. Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord van iemand die dacht, kom laat ik een toeristische stedentrip maken naar Birmingham. 🙂

En zo zal het straks ook met Eindhoven gaan, als de onzinnige plannen van Maas doorgaan. Een ratjetoe van stijlen, een architectonische kermis met om aandacht schreeuwende bouwsels, historische monumenten die uit het zicht verdwijnen, en 30% sociale woningbouw midden in het centrum in hoge woonkazernes, met alle problemen vandien (zie ook Birmingham).

Eenheid

Er is vooral aandacht voor de belachelijke plannen bij het Stadhuisplein, maar de rest van de verdichtingsvisie is ook niet best. 40 Meter hoge gebouwen vlak achter de Demer? Een 100 meter hoge toren recht voor de net gerenoveerde Paterskerk? Hoe kom je erop. Alleen een stadsbestuur die verblind is door het “Brainport-succes” en het grotere geheel niet ziet.

Want daar gaat het dus om. Daarom zijn steden als Barcelona zo mooi, vanwege de eenheid. De juiste combinatie. Zo moet je ook naar de gebieden in Eindhoven kijken. Niet enorme contrasten, maar samenhang per gebied. Laat elk deel zijn eigen karakter behouden. Met hoogbouw alleen waar het past. Bouw eerst de Fellenoord vol met torens, en zie daarna eens wat er in de kleinschalige binnenstad nog nodig is ipv andersom!

3 reacties

  • middenweg

    Wat Maas wil gaan doen is toch een soort Cityplan 2. Alleen wordt niet het centrum gesloopt, maar er bovenop gebouwd (die onzinnige “Eindhovense laag” ). Dat gaat veel te druk worden. Veel teveel contrasten.

    Ik ben wel voor contrasten tussen verschillende stadsdelen ipv contrasten erbinnen. Strijp S en Fellenoord modern/hoogbouw, de Bergen en binnenstad kleinschalig/laagbouw tot 30 m. Grootstedelijk vs kleinstedelijk.

    Dan krijg je een stad met voor elk wat wils ipv een rare mengeling met van alles door elkaar.

  • bleenhouwers

    Naar aanleiding van je artikel heb ik eens gezocht op ‘beautiful Birmingham’ en vond allerlei voorbeelden van ‘mooie’ plekken en plekjes. https://www.youtube.com/watch?v=Ag9qjkZHHqw is er eentje. Toch snap ik heel goed dat je Birmingham niet als de mooiste stad van Engeland beschouwt…

    De tweede stad van ons eigen land, Rotterdam, trekt mij persoonlijk helemaal niet. Maar als ik dat stel, reageren anderen dat het toch écht de moeite waard is. Voor mij geldt dat ik veel recente architectuur niet waardeer, vooral omdat ik het te makkelijk vind en te weinig origineel. Als andere mensen het prachtig vinden, zit ik er blijkbaar naast.

    Misschien heeft het ook te maken met de sporen die de oorlog achterliet. Birmingham en Rotterdam hebben wel het een en ander gemeen: een verleden van bommen en granaten van Duitse makelij. Als je ooit de kans krijgt om door Ieper te lopen, dan zie je dat je een stad ook authentiek kunt laten ogen als je doet aan wederopbouw. Van Ieper was niets over na de eerste wereldoorlog, niets. En dat zou je aan de hand van de huidige aanblik niet zeggen van de hoofdstad van Flanders Fields.

  • Rien Valk

    Bedankt voor deze bijdrage.
    Goed gekozen voorbeelden waarmee ons gemeente bestuur zijn voordeel kan doen.
    Maar nog belangrijker moet er niet diep worden nagedacht in hoeverre Corona de game changer wordt? Of gaan we bouwen voor leegstand en exploitatie verliezen zoals in het voorgenomen congrescentrum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *