We zijn vertrokken!
De verdichtingsvisie is aangenomen. Een mijlpaal voor onze stad, want wat we in Eindhoven met onze binnenstad gaan doen is, voor zover mij bekend, uniek. 39 van de 45 gemeenteraadsleden stemden voor het door wethouder Torunoglu verdedigde voorstel.
Uitgemaakte zaak
Voor stemden Denk, CDA, GroenLinks, PvdA, CU, 50+ en D66. Tegen het voorstel stemden LPF, Ouderen Appèl Eindhoven en Mary Ann Schreurs. Een uitgemaakte zaak, anders kun je een dergelijke uitkomst niet noemen.
Geen twijfel
Het is van bijzonder grote betekenis voor de doorontwikkeling van onze stad, dit volmondige ‘ja’. Blijkbaar vormen de mitsen en maren voor de meeste van onze volksvertegenwoordigers geen enkele reden tot twijfel. Het gaat een heel boeiende tijd worden in onze stad waar de kranendans langzaam maar zeker écht op gang komt.
Hoop
Ik hoop dat ik, en met mij alle anderen met bedenkingen, het mis hebben. En dat we over 15 tot 20 jaar zeggen: “Potverdorie, dat heeft goed uitgepakt!”. Niet zozeer voor mij, maar wel voor alle Eindhovenaartjes die hier de aankomende decennia ook nog vooruit moeten kunnen. Ik gun het onze stad en haar bewoners.
Waardevols in een kist
‘We zijn vertrokken!’, hoorde ik mezelf mijmeren toen ik de stemronde aanschouwde op mijn scherm. Ik stelde me het huidige centrumgebied voor als een waardevol geheel in een kist. Een kist waarmee we op weg gaan naar wat nu nog een stip op de horizon is. Ik herinnerde me een reclamefilmpje met zo’n zelfde kist in de hoofdrol. Hieronder ziet u waarom ik die metafoor na dit stuk nooit meer zal gebruiken. Beloofd.
We hebben deze gemeenteraad zelf gekozen, dus we mogen nu nie mauwe. Het democratische besluit is genomen, dus dat gaan we gewoon accepteren.
Over 2 jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Dan kunnen we onze stem weer laten horen.
Ik benieuwd naar de verkiezingsprogramma’s !
Accepteren ja!
Maar mogen we onze stem maar een keer in de vier jaar laten horen, nee toch zeker? Het aantal stemmers loopt steeds verder terug. Kan digitale democratie daar verbetering in brengen?
Rien,
Ik weet niet wat digitale democratie is. Misschien kun je dat een keer uitleggen in een post op DSE?
Ik weet wel hoe we democratie in Nederland geregeld hebben.
En ik zie nog geen reden om dat te willen veranderen.
We stemmen 1x per 4 jaar en daarna moeten de volksvertegenwoordigers hun gang kunnen gaan zonder te hoeven luisteren naar wat subgroepjes van de bevolking ervan vinden. De volksvertegenwoordigers moeten het *algemeen* belang dienen. Dat gaat voor het particulier belang.
Ze moeten wel fanatiek op de vingers gekeken worden door een vrije pers.
Daar laten we volgens mij nog wel een paar steken vallen. De huidige pers of wat daarvoor door wil gaan is te weinig kritisch op wat er in en rond Eindhoven op bestuurlijk niveau gebeurt.
Alleen DSE heeft de raad kritisch gevolgd over de binnenstadhoogbouwverdichtingsvisie. De andere media waren oorverdovend stil.
Wim, bedankt voor deze inspiratieve tip.
Ik heb er op onze portal al eerder aandacht aan besteed: dse.nl/dse-en-digitale-democratie/ Het bleef toen oorverdovend stil. Maar ik ga het verder uitdiepen om er een nieuwe bijdrage aan te wijden. Misschien zijn er inmiddels nog meer redenen om het te veranderen of op zijn minst te verbeteren.
Wat een kortzichtge opmerking: we hebben deze raad gekozen dus moeten we nu niet mauwen.
Er stond volgens mij in geen enkel verkiezingsprogramma ook maar een woord over een verdichtingsvisie. Dus viel er niet zoveel te kiezen.
Dat u zelf u stem niet wil laten horen en mensen die de democratie wel willen benutten als niet mauwe typeert, daarmee doet u afbreuk aan de door u gebruikte woorden het is een democratisch besluit. Democratie is meer dan alleen een meerderheid van stemmen behalen.
Bedankt voor deze ondersteunende reactie Carla!
Om de reactie van Wim beter te begrijpen, lees ook even zijn stukje dse.nl/veertig-jaar-later/
Hier op onze portal willen we ons blijvend inzetten voor een grotere betrokkenheid van alle Eindhovenaren bij de gemeentelijke besluitvorming. Doe je mee?
Nog even een aanvulling. Ik zou het leuk vinden om jouw mening regelmatig op onze portal tegen te komen! Dat geld ook voor een eigen bijdrage.
Beste Carla,
dankjewel voor dit commentaar.
1.
Als je mijn mening op de hoogbouwvisie wilt weten, lees dan even:
https://dse.nl/commentaar-concept-verdichtingsvisie-augustus-2020/
2.
Democratie houdt volgens mij in dat de meerderheid wint. Dat is nu gebeurt. Ik ben het niet eens met het besluit maar ik accepteer knarsetandend de uitkomst.
3.
Elke gemeente krijgt de gemeenteraad die het zelf gekozen heeft. Ook Eindhoven.
Dat die na de verkiezingen rare dingen kunnen doen hoort daar helaas ook bij.
4.
Ik heb me zitten uitsloven om de vorige verkiezingsprogramma’s samen te vatten ( zoek hier bij DSE op categorie ‘gemeenteraadsverkiezingen’)
Daarin staan 10.000 beloftes waar gelukkig niks van terecht komt, een hele opluchting!
5.
We moeten natuurlijk wel doorgaan met het kritisch volgen van wat er in de gemeenteraad gebeurt, al was het maar om ze bij de volgende verkiezingen te kunnen afrekenen op wat ze gedaan hebben.
Ik hoop dat ik je hiermee een beetje gerustgesteld heb.
=Wim=
Voor de mensen die graag snel willen doorklikken gebruik dan deze link: dse.nl/?s=gemeenteraads+verkiezingen Dan krijg je alles over die verkiezingen en nog wat extra verdieping. We lezen graag tip en reacties.
Ik weet niet hoe het met de verdichtingsvisie is gesteld, maar bij de Omgevingsvisie geldt de regel dat die alleen bindend is voor het overheidsorgaan zelf dat de Omgevingsvisie heeft vastgesteld.
Ceteris paribus zou ik concluderen dat de verdichtingsvisie Eindhoven alleen bindend is voor de gemeente Eindhoven. Bijvoorbeeld, een particuliere stichting of vereniging zou zich daar niets van behoeven aan te trekken, heeft recht op een eigen verdichtingsvisie.
Proficiat Hoogbouw liefhebbers!
Ook Yasin Torunoglu is blij en schrijft op 15/12 meteen na de raadsvergadering:
Ik hoor steeds meer verhalen van mensen die moeilijk aan een woning komen in onze stad. Een student die niks liever wil dan in #Eindhoven wonen, maar gewoon niet op kan boksen tegen de prijzen. Een jong stel dat graag een volgende stap wil zetten, maar nu vastzit in een sociale huurwoning omdat ze niks kunnen vinden dat past in hun budget.
We hebben een groot tekort aan betaalbare woningen. Daar gaan we komende jaren hard aan werken.
We gaan bouwen, bouwen, bouwen in heel de stad. Waar? Hoeveel? Wat voor soort woningen? En hoe kan dat eruit komen te zien? Houd mijn Facebook en Instagram in de gaten! Ik ga het met jullie delen. Vandaag de eerste vier projecten, allemaal in de binnenstad!
1: De Nieuw Bergen: Deken van Somerenstraat, 242 woningen, sociale huur (23%) en koopwoningen, verwachte oplevering: 2024.
2: Join the Stage: VDMA-terrein, ca. 500 woningen, sociale huur (20%) en middeldure huur (45%), verwachte oplevering: 2024/2025.
3: De Nieuw Eindhoven: Vestdijk, ca. 100 woningen, sociale en middeldure huur, procedure met de gemeente start in 2020.
Wordt vervolgd!
4: Ontwikkeling V&D: Fase 1: werkplekken Microlab
en detailhandel (nu in uitvoering). Fase 2: veel woningen, de eerste plannen worden nu uitgewerkt.
Wordt vervolgd!
#Eindjebouwt #staytuned #hoogbouw
******************************************************************************************************
Ik ben benieuwd wat de uiteindelijke bijdrage in onze binnenstad zal zijn aan het oplossen van de grote woningnood? Zeker als je de gevolgen van Corona mee neemt en niet te vergeten de betaalbaarheid van die appartementen!
Voor studenten zou de TUE op eigen terrein een flinke hoeveelheid studio’s kunnen neerzetten, Een soort gestapelde De Meeuw units. Die zouden in 2021 geleverd kunnen worden. Probleem van genoemde student en eventuele anderen dan vrijwel direct opgelost.
Aan woningen in 2024 heeft nu niemand met echte woningnood iets. Zoals ik eerder heb voorgesteld, zouden noodwoningen de urgente behoefte in 2021 kunnen oplossen. Waarom kan zoiets in Oost-Turkije voor Syrische vluchtelingen wel en in Nederland voor Nederlanders niet?
Wie al een redelijke huisvesting heeft, een volgende stap wil zetten, maar duurder in een appartement in de binnenstad van Eindhoven wil wonen, kan toch wel wachten tot 2024. Dat wachten stelt niets voor vergeleken met mensen die nu al 10 tot 20 jaar op een sociale huurwoning moeten wachten.
Het bouwen, bouwen, bouwen, daar hebben de mensen met urgente behoefte nu helemaal niets aan.
Trouwens de toevoeging “in heel de stad” komt niet uit de verf.
https://dse.nl/veertig-jaar-later/