Weerhistorie: Februari 2023 in de regio Eindhoven.

Februari was ditmaal een erg droge maand.
Naast droog was de maand ook zonnig en relatief warm.

Temperatuur:
De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 5,5°C. Dat is ruim boven het langjarig gemiddelde en de norm. In de eerste week van de maand waren de temperaturen redelijk hoog. Dat was ook zo in het midden van de maand (13 t/m 22 feb.) maar in de laatste week voelde het echt koud aan als gevolg van de wind die in de verkeerde hoek zat. Gelukkig waren deze dagen wel zonnig.
We kenden in de maand 3 vorstperioden. De vorst kwam alleen in de nacht overdag was het elke dag ruim boven nul. De vorstperioden waren:
1. van 6 feb. t/m 10 feb. met nachtminima tussen -2,3 en -5,3 graden.
2. van 13 feb. t/m 15 feb. met nachtminima tussen -1,1 en -1 7 graden.
3. van 25 feb. t/m 28 feb. met nachtminima tussen -3,1 en -4,9 graden.
Overdag bleven de temperaturen heel ruim boven nul. De hoogste temperatuur bereikten we op 14 februari. Na een koude nacht werd het overdag 14 graden bij een heerlijk zonnetje. Toch was er nog geen sprake van de eerste lentedag. Daarvoor was het toch nog te koud. Ik hoop dat we in maart wel de eerste lentedag zullen krijgen.

Nat:
Nat is eigenlijk niet het goede woord “droog” is beter.
Ondanks dat we toch nog 9 regendagen hadden viel er op al deze dagen heel weinig neerslag.
De natste dag was 23 februari met “slechts” 2,7 mm.

Zon:
De zon scheen totaal 100 uur in deze maand. De norm voor februari is ongeveer 88 uur en dus was het zonnig. De zonnigste dag was 26 februari met 9 uur en 42 minuten zon.
Het regionaal zonuren-record voor februari is nog altijd februari 2003 met 180 zonuren. Hierbij stelt de 100 uur van deze maand weinig voor.

Wind:
Ondanks dat we de wind in de laatste dagen van de maand goed konden voelen was de gemiddelde wind van de hele maand februari “slechts” 3,6 m/sec. en dat is voor een wintermaand als februari niet veel. Op de eerste dag van de maand en ook op 17 februari hadden we te maken met meer wind inclusief windstoten. Die windstoten kwamen nauwelijks boven de 60 km/uur en dat is niet veel.

Hieronder staat de gebruikelijk maandtabel, daaraan hoef ik niets meer toe te voegen. De cijfers spreken voor zichzelf.
Maart is begonnen met een zonrecord, dus dat belooft wat voor de rest van de maand.
Waarschijnlijk gaan we in maart ook de eerste lentedag beleven en daar kijk ik naar uit.
Naast het “gewone” weerregistratiewerk ben ik bezig met het bekijken en registreren van Helmond. Het weer in Helmond zal niet erg veel verschillen met het Eindhovense weer maar over Helmond is veel meer te vinden. Dat komt omdat Helmond een KNMI-neerslagstation heeft die al sinds 1868 neerslag meet. Alle data van 1868 tot vandaag zijn gepubliceerd en zijn via het KNMI toegankelijk. Een unieke kans om meer over de neerslag in onze regio te weten te komen!
Waar precies dit neerslagstation ligt weet ik (nog) niet. De informatie hierover is niet eenvoudig te vinden. Wat ik tot nu toe gevonden heb zijn de waarschijnlijke coördinaten van het station nl.

OL 5°35 NB 51°27’ . Deze coördinaten zouden wijzen naar Heiderschoor bij Dierenrijk in Nuenen.
Meer informatie is welkom.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *