Wel afbreken maar niet opbouwen

Het verwarren van aktiviteit met voortgang:

De gemeente Eindhoven en grondeigenaren zijn zeer voortvarend om alvast gebouwen af te laten breken en bomen om te laten zagen vele jaren voordat eventuele nieuwbouw zal gaan starten. Dat levert een boel lelijke gaten in de stad op waar het allemaal niet mooier van wordt. Waarom doen we dat toch iedere keer weer? Is dat opportunisme van de Bestuurders en grondeigenaren of is het gewoon onbenul?

Voorbeelden waar het al fout gegaan is:

 

Stadhuisplein

Het de Noordelijke kant van het Stadhuisplein is al een jaar of tien een grote bende: eerst leegstand, toen verloedering, daarna afbraak en nu braakliggend terrein. Start bouw: wie het weet mag het zeggen. Mijn gok: oplevering nieuw gebouw over een jaar of zeven.

Victoriatoren en Victoriapark

Het kantoorgebouw van Philips aan de Vonderweg stond dat al minstens 15 jaar leeg. Daarna hebben we nog jaren naar een betonnen geraamte aangekeken en nu is het met de grond gelijk gemaakt. Daarna wilde de projectontwikkelaar de Victoriatoren met bijbehorend Victoriapark niet meer bouwen. De projectontwikkelaar is nu omgekocht door de Gemeente. Oplevering van de woningen staat gepland op 2027. Het Victoriapark gaat de Gemeente aanleggen, maar daar hebben we nog geen planning van.

Het beeld van Philips dat in het Victoriapark komt staat zolang geparkeerd op Strijp T.

 

City Garden

V&D is in 2015 failliet gegaan. Daarna heeft het gebouw jaren leeg gestaan. Nu is het gerenoveerd en sinds 2022 weer in gebruik. Een stuk van de oude V&D aan de Vrijstraat is niet herbouwd en wacht op een goed en haalbaar plan om een hele hoge toren neer te zetten. Om het gat niet al te veel op te laten vallen zit er nu een strandtent. Verwachte oplevering van de woningen: volslagen duister. Over een jaar of twintig?

Stationsgebied

Het Stationsplein was vroeger een busstation en nu een parkeerplaats voor kortparkeerders. Niet het fraaiste stuk van de stuk van de stad maar wel praktisch en er staan wat bomen die een vriendelijke uitstraling geven. Hier komt District-E. Als de bouw start in 2024 dan gaan de bomen eruit en de heipalen erin. Verwachte oplevering: 2027.

Hetzelfde geld voor de parkeerterreinen tussen Studenthotel en de Dommel. Het wordt ieder jaar erger en het wordt nog steeds niet beter.

 

Voorbeelden waar het goed gaat:

Natuurlijk gaat het niet altijd fout. De vernieuwbouw van C&A en de nieuwbouw van de HEMA zijn daar voorbeelden van. Ook de Caai is een project dat pas afbreekt als ze er willen opbouwen.

Voorbeelden waar het fout zal gaan tenzij …

De eerste aanvraag voor een sloopvergunning op Fellenoord is al ingediend. Het duurt nog zeker 10 jaar voordat daar weer gebouwd gaat worden: geen omgevingsplan, geen ontwerp, niks. Waarom dan nu slopen?

Dringende oproep:

We moeten beter op onze stad letten. Natuurlijk moet je de vooruitgang niet tegenhouden, maar je moet ook niet te ver voor de muziek uitlopen door de boel alvast af te breken in afwachting van een goed idee.

Opportunisme is geen reden om te slopen en te zagen. Een plan is niet goed genoeg, een aannemer die aangeeft dat hij wil beginnen is wel een goed moment. Jarenlang terreinen braak laten liggen maakt de stad onleefbaar!

2 reacties

  • Peter

    Hoezo maakt een braakliggend terrein de stad onleefbaar? Is een stad met verloederde leegstaande panden en karkassen leefbaarder? Misschien voor die paar zwervers die erin schuilen en vervuilen of voor koperdieven die de panden tot de bodem strippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *