12 mei 2018 “Philharmonie Zuidnederland” een prachtig concert.

Op zaterdag, 12 mei 2018, een concert in het muziekgebouw Frits Philips bijgewoond.
Dit was ook de avond van het Eurovisie songfestival. Dat was te merken.
Het muziekgebouw was niet uitverkocht terwijl het een fantastisch mooi concert was.
De titel van het concert was: “De wereld van Schubert”. Dat sloeg echter uitsluitend op het concert na de pauze want voor de pauze was het Haydn en Mendelssohn wat de klok sloeg.
Op “de bok”stond Jan Willem de Vriend. Jan Willem is geen onbekende voor het Eindhovense publiek. Hij heeft al vele malen de Philharmonie gedirigeerd en is dus voor het orkest ook een vertrouwd gezicht. Dat hij nog tijd heeft om in Eindhoven te komen dirigeren is verwonderlijk want hij dirigeert concerten over de hele wereld en is de vaste dirigent van het Residentie Orkest.
Wie zijn biografie leest en eventueel zijn agenda bekijkt ziet dat hij actief is in zowel Barcelona, Melbourne, Stuttgart, Berlijn en Hong Kong. Een druk bezet man dus maar bovenal een uitstekend dirigent.

Het concert begon met een Haydn- symfonie (39). Uiteraard een schitterend en veel gespeeld stuk.
Hierna stond het pianoconcert nr. 1 van Felix Mendelssohn op het programma.
De pianist was de in Zagreb geboren Dejan Lazic.
Hij is een piano virtuoos die de piano flink “van leer” geeft. De piano hield het probleemloos uit wat een werkelijk schitterend muziekstuk opleverde.
Het publiek was zeer enthousiast en de pianist kwam niet weg zonder een mooie toegift te geven.
Na de pauze was alles Schubert. De muziek die de Philharmonie ten gehore bracht waren stukken uit de toneelmuziek “Rosamunde”.
Ondanks dat Frans Schubert al op jonge leeftijd overleden is, was hij toch aanwezig bij dit concert in de gedaante van Stijn Vervoort.
Stijn is van Belgische komaf en is in 2014 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij is een zeer goed en onderhoudend verteller die het concert een mooi extraatje gaf.
De Philharmonie was met Rosamunde behoorlijk op dreef en voor zover ik dat kan beoordelen trakteerde ze ons op een prachtig stuk muziek.
Al met al was het een hele mooie muziekavond die ondanks de concurrentie op TV van “ Waylon” zeer geslaagd is te noemen.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *