1956 straaljager stort neer in Eindhoven stadsdeel Strijp

Bluswerkzaamheden – Foto: P.F.G.H. Snellen

Van Frans Hoek die in 1956 in de Hendrik Druckerstraat 40 woonde en ooggetuige was van de crash, ontvingen we deze herinnering.
De waarheid !! Ik was toen 10 jaar en wie luistert nu naar een jongen van 10!! Was buiten aan het spelen en hoorde een raar straal-jager geluid. We waren in die tijd gewend aan het geluid van opstijgende en dalende straaljagers. Dalende straaljagers hadden een heel ander en ook zachter geluid. dat was dus normaal gesproken verder van ons huis op Welschap te doen en niet in de Hendrik Druckerstraat. Buitenspelend hoorde ik zo’n dalend straaljager geluid deze keer echter ongeveer boven ons huis. Dat was raar !! Daarom keek ik dus naar boven, ik zag een straaljager vliegen met aan de achterkant een grote vuurbol, en dacht die gaat neerstorten, hem nog even nagekeken welke kant hij op vloog, hij ging dus richting Bergen op Zoom straat, waar diverse familie leden van me woonden. De straaljager verloor ook een redelijk groot stuk plaat boven het toenmalige terrein van Boer Faassen (Gemeenschapshuis de Lievendaal) en vloog nog steeds zeker zo hoog als een kerktoren. Ik mijn fiets gepakt en richting Bergen op Zoom straat, daar aangekomen was het natuurlijk een echt rampen terrein en stonden diverse mensen me tegen te houden. Uiteindelijk lag de romp van de straaljager in de tuin langs die van mijn tante Zus en ome Jaap. die woonden op de Zeelsterstraat en hadden een enorme tuin met fruitbomen enz. Ook weet ik nog dat de schietstoel van de piloot na het neerstorten afging. Dus de verhalen dat hij te laag gevlogen had om naar zijn vrouw te zwaaien die in de Bergen op Zoom straat woonde “zijn complete onzin” In mijn ogen heeft hij geprobeerd om het toestel voorbij de Zeelsterstraat te laten landen omdat daar in die tijd nog helemaal geen bebouwing was. En is hij dus een Held!

Zijn er nog meer DSE lezers die hieraan herinneringen hebben?

Op de site van www.eindhovenfotos.nl/ is er nog meer over deze crash te vinden

2 reacties

 • Emmie van de Ven-Visser

  Het beste zou zijn om een Eindhovens Dagblad te vinden van die datum. Ik was toen 10 jaar, herinner me dit nog heel goed, heb mijn kleine broertje die zijn middagdutje deed, snel boven uit bed gehaald. Ook ik herinner mij dat in de krant stond dat de jonge piloot zijn vrouw uitzwaaide.

 • Gerrit Goosen

  Ik woonde toen in de van Maanenstraat en was 13 jaar.
  Wij waren dus ook zeer gewoon aan het geluid van de straaljagers van Welschap.
  Ook neerstortende straaljagers vonden we geen opwinding meer.
  Regelmatig miste een straaljager bij de landing de landingsbaan en ik herinner me nog een keer dat een straaljager vanuit de landingsbaan niet genoeg kon remmen en doorschoot dwars door de hekken en ik heb nog herinneringen op mijn net vlies staan van een piloot die stijf en verstard in zijn cockpit zat half in het Beatrixkanaal. Van de ramp in de Bergen op Zoomstraat heb ik weinig herinneringen. Ik weet nog dat wij in de stad waren en weinig of niets meegekregen hebben. Het verhaal ging rond dat hij (de piloot) naar zijn vrouw wilde zwaaien, maar ik heb dat nooit geloofd.

  gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *