25-9-2021 onthulling Indisch-Moluks gedenkteken

In Eindhoven wonen sinds de eerste immigratie uit het voormalig Nederlands-Indië (huidige Indonesië) vele Nederlands-Indische en in mindere mate Molukse gezinnen.

Ook nu nog wonen vele nazaten in Eindhoven. Er ontbreekt heden ten dage een centraal ontmoetingspunt waar alle generaties met roots of affiniteit met de Indische of Molukse doelgroep kunnen stilstaan bij dit stukje geschiedenis en het aan elkaar kunnen doorgeven.

Nota bene: dit project beoogt op geen enkele manier een politiek statement te maken.

Ons initiatief omvat het oprichten van een gedenkteken ter nagedachtenis aan onze ouders en grootouders; daarmee willen wij een ode brengen aan hen voor al het leed dat zij hebben geleden tijdens de Japanse bezetting en de heftige Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, maar ook daarna tijdens de gedwongen migratie uit Nederlands-Indië.

 

Wilt u aanwezig zijn op 25 September 2021 om 13:30 uur
bij de Onthulling van het Indisch & Moluks Gedenkteken Eindhoven bij Vitalis Peppelrode aan de Ds. Fliednerstraat 5, 5631 BM Eindhoven?

Geef dan s.v.p. voor 11 september op:

Uw naam, adres en mailadres en/of telefoon nr.
Of u wel of niet mobiel (rolstoel/scootmobiel) bent (i.v.m. uw zitplaats)
Met hoeveel personen u komt. Stuur deze gegevens z.s.m. naar:

info@imge.nl

of bel naar: 06 22498804 of 06 53936098

Breng ons s.v.p. niet in verlegenheid !!!!
Meld u aan met opgaaf van het aantal personen.
(beperkt aantal zitplaatsen)

Wat het Gedenkteken precies gaat worden proberen wij tot de onthulling te verhullen. Het is in elk geval iets dat de gedwongen migratie van weleer, zowel bij de Indische als de Molukse gemeenschap, symboliseert. Het stuk is geboetseerd in klei door kunstenares Marleen de Man uit Eindhoven; in brons gegoten door bronsgieterij “Atelier 80” uit Dreumel. Het stuk staat op een sokkel gemaakt van cortenstaal, vervaardigd door de firma De Corten Shop uit Groesbeek.

Het Gedenkteken komt op een zeer toegankelijke plaats te staan op het terrein van Vitalis Peppelrode aan de Ds. Fliednerstraat 5, 5631 BM Eindhoven.
De locatie grenst aan de grote “P” plaats van het Maxima MC Eindhoven.

Voor meer achtergrond informatie zie ook indisch-moluks-gedenkteken-eindhoven.nl/

Gebleken is dat er nog vele belangstellenden zijn die graag aanwezig willen zijn bij de Onthulling en die tevens ook nog een donatie willen doen aan de Stichting.
Zij kunnen zich (vóór 11 Sept a.s.) telefonisch aanmelden via tel.: 06 22498804 en/of 06 53936098
Ons rekening nr. is NL88 INGB 0006 4390 42 t.n.v. Stichting Indisch Gedenkteken Eindhoven.

4 reacties

 • Anak Maluku

  Karel.
  Even voor de duidelijkheid.
  Een molukker is geen indo.

 • Beste Karel,
  Kun je iets meer contekst geven over dit monument? Vragen die zo maar bij mij opborrelen zijn:
  Wat herdenkt het? Wie heeft het bedacht? Voor wie is het bedoeld? Waarom staat het in Eindhoven? En waar kunnen we het vinden?
  Alvast bedankt!
  =wim=

  • Kape

   Beste Wim, dank voor je reactie, begrijpelijk dat je graag wat meer info wilt..welnu op pagina 6 van Kopi Kecil van augustus 2021 (dus ff terugkijken/zoeken…) vind je daar meer uitleg over, plus een afbeelding van het monument.
   De onthulling zal plaats vinden op 25 september om 13.30 uur “Vitalis” Peppelrode . Ds.Th. Fliednerstraat 5, 5631 BM Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *