Carnavalsoptochten en Fijnstof

Praalwagens bij carnavalsoptochten zijn vieze apparaten. Kunnen de carnavalsverenigingen niet zorgen voor minder overlast bij de kijkers van die optocht?

 

De bewoners in de gemeente Eindhoven maken zich druk over het milieu. Met name fijnstof en uitlaatgassen (CO2, NOx, SOx). Dus de gemeenteraad vindt dat daar iets aan gedaan moet worden. Daarvoor willen we het autoverkeer binnen de ring terugdringen en fietsen aanmoedigen. Gemeten over het hele jaar wordt het dan schoner in de stad en dat is goed voor de gezondheid van de inwoners.

 

Maar soms moet je ook even op microniveau kijken wat er gebeurt bij grote evenementen. Bij Glow en DDW staan overal dieselgeneratoren te ronken die hun uitlaatgassen direct op straat uitstoten. Vaak zijn de uitlaatpijpen gelukkig een paar meter boven de grond gemonteerd en meestal zijn het moderne dieselmotoren die voldoen aan de laatste normen voor milieuverontreiniging. Hoop ik. Die dingen staan aan op momenten dat het razend druk is in de stad waardoor toch veel mensen die uitlaatgassen inademen. Waarom kan dat niet anders? We hebben toch niet voor niets een elektriciteitsnetwerk aangelegd?

 

Helaas gaan carnavalswagens nog niet mee in de trend om minder milieuvervuiling te veroorzaken. Oude afgeschreven vrachtwagens worden omgebouwd tot prachtige praalwagens. Maar die hebben nog van die oude vieze dieselmotoren die hun uitlaatgassen direct tegen de mensen aangooien die langs de kant staan te kijken. Het liefst op een halve meter boven de grond: smeriger kan het niet. De optocht heeft ook nog het probleem dat het niet goed doorloopt, dus soms staat mijn kleindochter minutenlang op een meter afstand van zo’n uitlaatpijp waar zwarte rook uit komt. Dat kan niet goed zijn voor haar gezondheid.

Het is bijna de elfde van de elfde, we beginnen weer met de voorbereidingen van de volgende carnavalsoptocht op 2 maart 2019.

Ik doe hierbij een oproep aan de organisatoren van carnavalsoptochten om eisen te stellen aan de milieu-aspecten van praalwagens. Eis van de bouwers dat de kijkers van de optocht zo weinig mogelijk overlast hebben van hun ongezonde uitlaatgassen.

Ik doe hierbij ook een oproep aan gemeentes die toestemming geven voor dit soort optochten. Kunt U goede milieu-eisen aan carnavalsoptochten stellen bij het verlenen van vergunningen?

Bezoekers van carnavalsoptochten zullen u dankbaar zijn.

 

Naschrift 2018-11-14:

De discussie die op Facebook ontstond naar aanleiding van dit bericht heb ik hieronder weergegeven. (omdat ik screenshots post kan ik deze niet kwijt in de reacties).

 

4 reacties

 • Op Facebook – DSE is nog een hele discussie gaande

 • Ik heb de Federatie Eindhovens Carnaval ook om een reactie gevraagd

 • FORMULIERINZENDING EINDHOVEN.NL
  Contactformulier

  Onderwerp: Carnavalsoptocht en fijnstof

  Omschrijving (liefst zo volledig mogelijk):

  Geachte gemeente Eindhoven,

  Carnavalswagens hebben vieze dieselmotoren:
  zie https://www.dse.nl/4365-2/
  Ik doe hierbij ook een oproep aan gemeentes die toestemming geven voor dit soort optochten. Kunt U goede milieu-eisen aan carnavalsoptochten stellen bij het verlenen van vergunningen?

  Hoe kan ik dit probleem onder de aandacht brengen van de vergunning-gever van carnavalsoptochten?

  alvast bedankt!

  met vriendelijke groet,

  =wim=

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *