5G in Eindhoven

2G, 3G, 4G en 5G, de opeenvolgende generaties van mobiele communicatie. Naarmate met de generaties (G) de frequentie toeneemt moet ook het vermogen waarmee wordt uitgestraald toenemen en neemt het bereik van de golven af. 5G reikt slechts enkele honderden meters, gaat slecht door muren en kan zelfs door blaadjes van een boom worden tegengehouden.

De consequentie is dat er per stad duizenden zendstations geplaatst zullen moeten worden. Van het stenen tijdperk in de flitsende toekomst van IoT, the Internet of Things. Zelfrijdende auto’s, koelkasten die aangeven wanneer iets op is (en misschien zelf bijbestellen) apparaten die met elkaar communiceren, straatlantaarns die aangaan wanneer iemand langsloopt, een filmpje in HD in 1 seconde downloaden, wow. De meeste mensen zullen dit als een geweldige vooruitgang zien. Echter zijn er ook mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling en een grote verscheidenheid van symptomen ontwikkelen, Volgens de meest conservatieve schattingen van onafhankelijke EMF-onderzoekers lijdt ten minste 35% van de bevolking aan “milde tot matige” symptomen van elektrogevoeligheid, waaronder vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, concentratiestoornissen, depressie, geheugenverlies, gehoorverstoringen, huid problemen en cardiovasculaire problemen. Kinderen zijn door hun onvolgroeidheid extra gevoelig voor deze stralingen. Onlangs verscheen de film Ubiquity over elektrogevoeligheid, zie link VPRO: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2018/oktober/ubiquity.html?fbclid=IwAR0faXdvG4eUuByZ6el9Dhu-bsIrdEcD4E9-_0QrOGd2D0j_HaX9yOVcc4w

De kernvraag is dus of de telecombedrijven zomaar overal deze communicatietechnologie mogen uitrollen met de bijbehorende straling of zijn er slimmere manieren die onze biologie en die van dieren minder aantasten? (hint: glasvezel) Discussieer mee!

6 reacties

 • Wim Hendriksen

  Aham, leuk verhaal over 5G,
  ik heb het gelezen en ik heb naar de documentaire gekeken.
  Maar toch kan ik het niet nalaten om een paar opmerkingen te maken.
  Merk op dat ik een harde beta ben, en onderzoeker ben geweest., dus ik wil graag alles bewezen zien.

  Allereerst merk je op dat die stomme 5G radiogolven niet door muren en blaadjes en water gaan. Dus zullen er veel meer zenders geplaatst moeten worden,maar die hoeven niet zoveel vermogen uit te stralen, Ze komen immers toch de kamer niet uit.. Verder zijn de 5G radiofrequenties zo veel hoger dan 4G en wifi dat ze nog minder kunnen doordringen in ons water-lichaam. Dus ik voorspel dat het probleem, als het al een probleem is, minder zal worden met 5G.

  Over je stelling dat onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat 35% van de mensen last hebben allerlei symptomen te kunnen onderbouwen wil ik graag een verwijzing naar de publicaties van die wetenschappers over dit onderwerp van je ontvangen.
  In mijn kennissenkring heb ik niemand gevonden die aantoonbaar last heeft van radiogolven. En iedereen heeft thuis en op het werk wifi en loopt de hele dag met zijn GSM in het rond die probeert om contact te houden met het netwerk. Maar mijn kennissenkring is te klein om statistisch aanvaardbare conclusies te kunnen trekken. Hopelijk geven je publicaties een beter beeld.

  De VPRO documentaire gaat over electromagnetische straling EN over het nut van 24/7 online zijn.. 20% straling en 80% online noodzaak. Er zijn 3 mensen geïnterviewd die last zeggen te hebben van straling. De documentaire ventileert alleen maar meningen en geen enkel bewijs.
  Uit eigen ervaring weet ik dat als op een HBO de wifi uitvalt, dat dan de studenten binnen een kwartier boos naar huis gaan, want zonder internet kunnen ze niet werken. Maar alweer is de populatie te klein om statistisch aanvaardbare uitspraken te doen.

  Mijn voorlopige conclusie is dat met de kennis van nu 5G wat mij betreft gewoon uitgerold kan worden.

  • Aham Brahmasmi

   Best Wim,
   Ik lees berichten over 5G testen in Den Haag, waarbij honderden spreeuwen dood uit de boom vielen, Stitsweerd waar de koeien in paniek rondrenden, koeien in Switzerland die hetzelfde deden.
   Als we de zaak Beta benaderen en we een beetje fatsoen in ons lijf hebben, passen we het voorzorgsprinciipe toe en stellen niet eerst iedereen bloot aan wat weleens het nieuwe asbest zou kunnen zijn. Als je er meer over wilt lezen kan ik je het boek Elektrostrss & Gezondheid van prof. dr. Ir. Michael Haas en Henk Wever aanbevelen.. Wellicht dat dit je conclusie anders doet uitvallen.

   • Wim Hendriksen

    Beste Aham,
    Ik waag het erop.. volgens mij is dit niet mijn grootste gezondheidsrisico, dus ik maak me er verder niet druk over.
    Ik vermoed dat een middagje in de zon liggen een stuk gevaarlijker is.

    Naar aanleiding van je dode spreeuwen:
    https://www.ad.nl/den-haag/massale-spreeuwensterfte-leidt-tot-complottheorie-over-geheime-5g-testen~a5d16e22/

   • Rien Valk

    Beste Aham Brahmasmi,
    Ik vond ook het artikel van het AD over de spreeuwen. Maar ook deze artikelen:
    14-01-18
    https://www.ad.nl/binnenland/ziek-van-straling~a9f1f801/
    Vaak worden ze voor gek versleten: mensen die beweren dat ze niet goed worden van zendmasten en wifi. Fotograaf Koen Verheijden zocht ze op.
    Terwijl bewoners van zogenaamde ‘witte’ gebieden schreeuwen om volledige zendmastdekking, zoeken mensen met EHS juist dekking tegen diezelfde straling. Ze verhuizen, dragen beschermende kleding, verpakken hun huis in folie of slapen onder een klamboe van zilverdraad. Ondertussen raken ze geïsoleerd en weten ze zich geen raad.

    14/09/17
    https://datanews.knack.be/ict/nieuws/is-5g-gevaarlijk-neen-maar/article-normal-900413.html?cookie_check=1542833840
    Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke ernstige gezondheidseffecten van 5G?
    In de marge daarvan haalt de groep wetenschappers uit de open brief ook aan dat er voor 5G veel meer antennes nodig zullen zijn. Maar meer masten betekent op zich niet meer straling. “Als de netwerkdekking goed genoeg is, dan heb je minder straling nodig,” klinkt het bij Vandenbosch. Of anders gezegd: als een zendmast en smartphone meer moeite moeten doen om elkaar te vinden, dan gaat dat gepaard met meer straling.

    Terechte bezorgdheid

    Intussen achterhaalde het wetenschappelijk blad EOS al dat een grote groep van de wetenschappers die de brief ondertekenden enerzijds gepensioneerd is, of niet in het vakgebied rond straling actief is. Zo wijst het blad er op dat er voor Nederland een gepensioneerde insectenspecialist ondertekende. De enige Belgische naam op de brief is die van Marie-Caile Cammaerts, een gepensioneerde biologe destijds verbonden aan de ULB en volgens Vandenbosch gespecialiseerd in mieren.

    Toch wil de stralingsdeskundige van de KU Leuven hun brief niet zomaar als onzin klasseren. “Ze hebben een punt: ze zijn bezorgd over het effect van straling. Op korte en middellange termijn is het risico verwaarloosbaar, zo lang we voorzichtig zijn met de normen en dat doen we in België. Wat de gevolgen op een periode van 40-60 jaar zijn kunnen we op dit moment nog niet weten.”

    Ik ga er van uit dat er hooggevoelige mensen zijn zoals er ook hoogbegaafden zijn. Zo zijn er ook hypochonders en complottheorie denkers. Ik vind ook dat je zorgvuldig en voorzichtig moet zijn maar als ik tot slot nog deze dokumenten bekijk https://www.rivm.nl/comparison-of-international-policies-on-electromagnetic-fields-2018 en http://www.who.int/peh-emf/publications/facts/bs_fs_304_dutch.pdf lees, waar in het laatste te vinden is dat er blijvend onderzoek wordt gedaan, dan sluit ik mij toch aan bij Wim

    Het leven is een doorlopend risico

 • Aham Brahmasmi

  Er zijn intussen onderzoeken die EMF als mogelijk carcinogeen classificeren. De huidige normen van het ICNIRP. zijn volstrekt waardeloos, omdat ze uitgaan van thermische opwarming. E’en levend wezen is beslist meer dan een zak zout water die opwarmt en hierdoor schade ondervindt. Wij zijn elektrische wezen en zo een sterke straling als die van 5G verstoort cel-zenuwcommunicatie en tast zelfs de rotatie van het zuurstofmilecuul aan.
  Redenen om extra voorzichtig te zijn, lijkt me

 • Rien Valk

  Welkom op DSE Aham Brahmasmi! Een mooie bijdrage dit stuk over 5G. Hopelijk levert dit ook een interessante en genuanceerde uitwisseling van meningen en standpunten op. Meer en sneller hoeft echt niet altijd beter te zijn, en of je zakelijk onderweg 5G nodig hebt….? Wat ik wel lastig vind is deze toeschrijving: “milde tot matige” symptomen van elektrogevoeligheid, waaronder vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, concentratiestoornissen, depressie, geheugenverlies, gehoorverstoringen, huid problemen en cardiovasculaire problemen. De meeste van die symptomen waren ook al bekend begin vorige eeuw toen er van zoveel straling nog geen sprake was, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *