Abacus

Abacus

Maar weer eens een beetje rekenen. Zoals de getallen ongeveer lagen voor de grootschalige vaccinatie zaten we met een ziekte aan welke ongeveer 1% van de bevolking, overwegend de ouderen, zou sterven na infectie. Omdat Van Dissel 0,3% IC opname hanteert kun je daaruit halen dat 0,7% thuis of in het verzorgingstehuis zou moeten sterven.

Bij een gemeten oversterfte van ongeveer 35 duizend mensen zou nu dus ongeveer 20% al overleden moeten zijn. Daar heb je dan een deel van de puzzel al voor u, als omikron precies even dodelijk is voor een onbesmet ongevaccineerd individu, dan kan het enkel nog maar 80% van het groepsgebonden mortaliteitsrisico van delta hebben, want 20% is al dood. Als groep zie je een lager aantal sterven, maar -heeft u de ziekte nog nooit gehad en bent u ongevaccineerd- dan is uw individuele risico gelijk gebleven.

Maar dat is redenerend zonder vaccinatie.

Vaccinaties

Nu heb ik al vaker gezegd dat die 95% reductie in eerste instantie een populatiemeting was en geen resultaat van een dubbelblinde studie. Men had in Israel gevonden dat de meeste gevaccineerden het beduidend beter deden dan de ongevaccineerden; maar dat was dan dus een seizoensgebonden gedragsresultaat. Had je in de winter gemeten had je mogelijk een ander getal gezien, en bijgevolge, meet je nu in de winter 70% effectiviteit dan weet je dus niet of dat het gevolg is van een afname van de effectiviteit of dat je bij een ander seizoen je ander gedrag ziet en dus weer een andere effectiviteit meet.

Booster

En toch moet iedereen maar weer een booster halen, ik heb zelf ook een afspraak. Maar er zijn eigenlijk geen goede getallen, met populatiestudies toon je maar bar weinig aan en bijvoorbeeld bejaarden worden in dubbelblinde tests vaak helemaal niet meegenomen. Het heeft een effect, dat wel, laat je vaccineren.

Omikron

Omikron grijpt snel om zich heen, bij een verdubbeling elke twee dagen heeft het -uit mijn hoofd- ongeveer anderhalve maand nodig om vanaf één besmetting de hele Nederlandse bevolking ziek te maken. Dan kijk je zonder maatregelen wel tegen een behoorlijk aantal doden, zelfs als redeneer je dat 20% al dood is en dat vaccinatie iets van 65% bescherming geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *