Afdreigen 2.0: voor de bijl voor Lichthoven Fase II

Het is zover: de nieuwbouw aan de Stationsweg gaat de eerste groene slachtoffers eisen: er ligt een vergunningaanvraag voor de kap van maar liefst 14 bomen. Geen jonge twijgjes maar karakteristieke groene beeldbepalers die al bijna een halve eeuw de straat karakteriseren. Het was te verwachten dat opnieuw eenzelfde stramien wordt gebezigd als we in Eindhoven al eerder zagen…

Waar rond het Stadhuisplein de sloop al kan beginnen terwijl het sein nog niet op groen staat, wordt ook aan de Stationsweg de ‘laten we maar vast beginnen’-strategie toegepast. Je zou het een vorm van afdreigen kunnen noemen, zo van: laten we er maar vast een stap zetten, dat vergemakkelijkt de rest van het proces ook vast wel. ‘De rest van het proces’ is in dit geval: de vaststelling van het bestemmingsplan van Lichthoven Fase II met onder andere EDGE.

Nou, dag hoor! (Foto: Google Streetview)

We zullen er uiteindelijk een prachtig groen dak voor terugkrijgen of een paar ton kostende groene oase à la dat van het Clausplein, maar feit blijft dat het mooie karakter van die vogel- en insectenwoontorens om zeep geholpen wordt.

Benieuwd wanneer de supervisor van dit ontwikkelgebied wakker wordt, al is het ambt van supervisor er in Eindhoven meer één van voetbalplaatjesverzamelaar: door de focus op de voetbal-icomen verzuimd men het album compleet te maken. Jammer!

 

6 reacties

  • Michel

    De vraag is ook niet alleen wat er gekapt wordt maar wat er voor terug komt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat op alle plaatsen waar een boom staat niet meer gebouwd mag worden. Maar er moet wel gecompenseerd worden. Liefst via een wettelijke regeling met factor 2: 1 boom gekapt, twee bomen geplant.

    • Bob

      Dankjewel voor je reactie Michel. Ik denk op mijn beurt: er staat een bomenrij (gezond en wel) waarom kan een ontwikkelaar zich niet beperken tot het vrij te bebouwen plot? Of nog anders gesteld: waarom laat de gemeente een ontwikkelaar ook de vierkante meters met de bomen gebruiken om te bouwen?

  • Eindhovenaar

    Met alle respect, het is idd erg zonde dat die bomen verloren gaan. Maar kijk even de aflevering waterman over Brabant terug… de hele provincie word kapot gemaakt door een enorme veestapel en monocultuur aan lappen gras en mais voor vee.. grondwater word met honderd duizenden liters opgepompt, stront word in de grond geïnjecteerd.. overal worden gif en pesticiden gespoten. Meeste insecten overleven het niet, vissen gaan kapot doordat sloten leeg worden gepompt.

    Als je een groen hart hebt zou ik me daar eens druk over maken.. dat doe ik namelijk ook

    • Bob

      Dank voor je reactie. Ik ga dit keer niet in op je reactie. Niet omdat je geen punt hebt inzake het groenbeheer elders, dat verdient zeker aandacht, maar omdat je niet ingaat op de kernpunten van mijn tekst. Bij eerdere stukken van mijn hand bediende je je van dezelfde strategie waardoor de focus afdreef van het onderwerp. Ik ageer niet tegen de poepinjecterende agriër, de monocultuur en de weilanden. Ik ageer tegen de te voorspellen bomenkap ten gunste van een nieuwbouwgevel.

      • Eindhovenaar

        Maar gaat het dan om het aanzicht of werkelijk om groen? Het moet wel in verhouding staan. Als je met de kosten om de bomen te redden achteraf een heel weiland kunt bebossen, zou je vanuit een groen standpunt beter dat laatste kunnen doen.

        Daarnaast dacht ik dat bij fase 1, dus achter het student hotel het ontwerp zo gemaakt was dat de balkons zo verspringen dat de bomen behouden blijven.

        Ik vind het absoluut ook zonde hoor, maar vooral voor het aanzicht.. voor de natuur valt in de provincie veel meer winst te behalen.

        Ik ben stadsimker, en het probleem zit echt niet in de stad. Daar gedijen de bijen prima! Maar in de provincie is het bedroevend, met de gestrekte weilanden, gif wat er gespoten word is het nauwelijks leefbaar voor bijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *