Alsnog een waterpretpark bij De Tongelreep

De ambtenaren van de noodlijdende gemeente Eindhoven hebben er achter de schermen hard aan gewerkt en het tij weten te keren: naast De Tongelreep verrijst dit weekeinde een heus mini showzwembad compleet met gehuurde discolichten, volgspots en een indrukwekkende geluidsinstallatie. De toegang is met gemiddeld 10 euro per kaartje nog net aanvaardbaar. Je zwemspullen kun je overigens thuislaten want de ombouw is vrijwel alleen voor topzwemmers. De locatie? Het Pieter van den Hoogenband Zwemsportcentrum dat is omgebouwd tot een soort boksarena, zo meldt het Eindhovens Dagblad vandaag.

Bijzonder zwembad
Hoe kan het dat de gemeente Eindhoven wel de knip trekt als het om dit soort opleuk-activiteiten gaat ten behoeve van één specifieke sport, terwijl tientallen andere sporten telkens te horen krijgen dat er geen geld is. De redenering is misschien dat het college ziet dat ook de KNZB en de provincie Noord-Brabant meebetalen. Maar ook dan blijft het een raar verhaal, het blijft immers een aanzienlijke uitgave al valt uiteraard nergens terug te lezen hoe groot die dit jaar is. Dit jaar? Ja, want vorig jaar is er ook al een aanzienlijk bedrag uitgegeven aan een nieuwe licht- en geluidsinstallatie hetgeen zelfs bij de PvdA leidde tot gefronste wenkbrauwen, zoals op Studio040 valt terug te lezen. Blijkbaar slijt dat spul dusdanig snel dat er nu weer audiovisueel materiaal moet worden ingevlogen. Snapt u het nog, ik niet.

Winston Churchil maar dan omgekeerd
Laten we in het waterige kader van zwemsportevenement in Eindhoven even bruggetje maken. Daartoe moeten we Het Kanaal over, zo gaat dat soms. We schrijven augustus 1940 en de Slag om Engeland is nog niet helemaal gestreden. Maar de Duitsers laten Engeland links liggen omdat een handvol Britse gevechtspiloten de superieur uitgeruste Duitse aanvallers weten te verslaan. Sir Winston Churchill legde op onnavolgbare wijze in een toespraak uit dat miljoenen Britten zoveel te danken hadden aan zo weinigen: “Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few”.

Winston Churchill tijdens een speech in 1939

In het gevecht om de weinige Eindhovense sportcentjes geldt eigenlijk het omgekeerde aangezien er verhoudingsgewijs belachelijk veel geld van een grote gemeenschap wordt uitgegeven aan een sportvoorstelling van één sport. Waar schoolgymzalen moeten wijken, voetbalvelden nauwelijks nog zo mogen heten wordt het zwemstadion verguld met gemeentegeld.

Breedtesport, toch?
Het excuus zal ook dit keer gelden: ja, maar het is ook breedtesport want er is ook een reeks kinderactiviteiten geprogrammeerd waaronder de Pieter Challenge, die op zaterdag overigens al uitverkocht is. Daarnaast wordt de stelling vaak gehanteerd dat topsport een versterkende werking heeft op breedtesport en zonder voldoende breedtesporters geen topsport bovendien. Maar dat argument geldt ook voor andere sporten in Eindhoven en dus niet alleen voor zwemmen, waterpolo, hockey en urban.

Voor dat laatste kunnen we onze portemonnee ook alvast opentrekken, want ofschoon niemand ervan lijkt te weten wordt ook voor urban een additionele investering voorzien van wederom zo’n 250.000 euro. Verrassend overigens hoeveel dezelfde namen ook bij de ontwikkeling van urban topsporters betrokken zijn. U kon daarover al lezen op DSEnieuws. Hippe of kansrijke sport mag veel geld kosten, al krijgen andere Eindhovense clubs een duidelijk afwijkende behandeling.

Een waterpretpark is geen gemeentelijke taak
Het vorige college sloot golfslagbad en glijparadijs De Tongelreep, dat decennia lang een thuis was voor jeugd uit 040-land. Het was verwaarloosd, onbetaalbaar en de coalitie ziet waterpretparkbeheer niet als haar taak. Waarom stelt niemand de vraag of het wél de taak van een gemeente is om het schaarse gemeenschapsgeld te stoppen in de jaarlijkse ombouw van een zwembad?

Rustig, rustig…
Ik hoor het u zeggen terwijl u van mijn verbazing verneemt, maar ik vraag u om zelf ook eens te kijken naar de Raadsinformatiebrief van 28 maart 2017 die ik onderaan als download beschikbaar heb gesteld. Daarin staat deze tabel:

Investeringen in PvdH-Zwemstadion d.d. 28 maart 2017

Opvallend is dat op 1 augustus van het vorige jaar al een enorme investering voor licht- en geluid is doorgevoerd. Het doel van de miljoeneninvestering was om er hoe dan ook voor te zorgen dat de internationale zwemfederaties niet om het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion heen konden. De vraag is: hoeveel Eindhovense breedtesporter(tje)s hadden van dit geld óók kunnen genieten als het niet gechloormerkt was voor de topzwemsport?

Summary
Summary for our international readers: in this article I try to explain that non-existing money from the local gouvernment of Eindhoven is being used to optimize one sports arena in particular. I raise the question: ‘WOZe payin’ the price?’. Later we will probably find out that an innovative budget approach was used in some sort of FinanceLab.

 

Ter informatie: download Raadsinformatiebrief van 28 maart 2017

Een reactie

 • Wim Hendriksen

  ‘t Is wat.
  Een aantal politieke partijen wilden wel topsport subsidiëren omdat dan amateurs ook zin krijgen om lekker te gaan zwemmen. Maar die hebben geen zwembad meer.
  Wat een beleid…

  Conclusie: we zijn er weer ingetuind en zijn bezig om megalomaan gedrag van een paar hotemetoten te bevredigen met veel belastinggeld.

  Gemeenteraad, DOE HIER IETS AAN !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *