Armoede in Eindhoven hoe lossen we dat op?

Niet over maar met
Behalve altijd dat advies van allerlei deskundigen vraag het nu ook eens aan hen zelf! Laten we het initiatief nemen tot wijkgerichte armoedebestrijdingsbijeenkomsten. Voor en ondersteund door henzelf. Dat doen we kort na de verkiezingen samen met de gemeente, de politiek en het bedrijfsleven.

Bijstand of te laag inkomen
Als het getal 5000 inwoners in armoede zo duidelijk is dan moeten we de mensen achter dat getal ook kunnen bereiken. We nodigen hen uit en gaan met elkaar brainstormen over oorzaken en oplossingen. Daarmee krijgt die armoede ook een gezicht en ontstaat er hopelijk ook een grotere betrokkenheid tot oplossingen maar ook een grotere samenhorigheid als het je duidelijker wordt dat je niet alleen in de problemen zit.

Waarom armoede
Wat zijn de verschillende oorzaken waaraan die armoede te wijten is, laten we die inventariseren.
Op het gebied van werkervaring, gezondheid, opleiding, kinderopvang, schulden en waar we nog meer achter komen tijdens die bijeenkomst. Welke oplossingen kunnen we voor die deelgebieden vinden? Zoals bijvoorbeeld schuldsanering of een cursus omgaan met geld. Of is het basisinkomen een oplossing?
Wat zijn hun sterkten, hoe creatief en inventief zijn ze, zonder het zelf te weten omdat door de armoededruk de aandacht voor bezinning en introspectie niet of nauwelijks aanwezig is.

Sociaal uitzendbureau
Kan er, laten we het een sociaal uitzendbureau noemen, komen om hen te ondersteunen (administratief of anderszins) bij het verwerven van een zelfstandig inkomen afhankelijk van hun mogelijkheden en zoeken naar een vorm van ZZP-schap of samen met een te vormen collectief. Kan het bedrijfsleven geld beschikbaar stellen voor renteloze leningen die hen daarbij helpen? Als die anonieme armoede gezichten krijgt, zijn er dan bedrijven die nu wel kans zien om hen (aangepast) werk te bieden? In onze regio hebben we briljante ondernemers laten die hier ook eens vrij meedenken over oplossingen.

Doe mee
Help mee om dit idee verder vorm te geven. Hier op de Homepage van DSE krijg je alle ruimte.

Laten we in Brainport Eindhoven inwoners in de steek of komen we voor hen op?

5 reacties

 • bleenhouwers

  Geachte mevrouw Vos, beste Jeannette, ik zou uw reactie graag als op zichzelf staande bijdrage op DSE zien. Een dergelijke uitnodiging tot meedenkerij verdient een prominentere plek naar mijn mening. Groeten, Bob

  • Rien Valk

   De DSE redactie heeft zoals hier gesuggereerd het bericht van Jeannette als zelfstandige bijdrage laten plaatsen.

 • bleenhouwers

  Hallo Rien, dappere poging van je. Ik denk dat één van de problemen die aan armoede kleven is dat mensen daarmee niet te koop lopen. Toch hoop ik dat er mensen zijn die het aandurven om armoede dat gezicht te geven waarover jij schrijft. Dat zou zeer terecht zijn en het zou vooral ook tot meer begrip kunnen leiden. ‘Er is werk zat!’ is leuk gezegd of getypt, het is de vraag of dat zo is. Het is ook de vraag of werk altijd de enige oplossing is. Ik ben geen deskundige, maar dat maakt me niet minder bezorgd.

  • Rien Valk

   Dat ze er in veel gevallen niet mee te koop lopen is zeker waar. Maar als we het probleem willen oplossen moeten we een begin maken. Waarbij vooral niet over maar met de mensen in problemen gepraat moet worden om tot oplossingen te komen.
   Om misverstanden te voorkomen ik heb bovenstaande tekst een beetje aangepast naar wijkgerichte bijeenkomsten dat is vast beter behapbaar dan een grote bijeenkomst.

   Natuurlijk als iemand echt niet instaat is om zelfstandig een inkomen te verwerven dan moeten we zo genereus zijn dat een voedselbank niet nodig zou moeten zijn, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *