ASML en een culturele ‘boost’ op zaterdagavond

In politiek en media woedt de discussie over de wenselijkheid van uitbreiding in Zuid-Oost-Brabant. Het mondiaal opererende tech topconcern ASML groeit tegen de klippen op. De vraag rijst of uitbreiding in Nederland, elders in Europa of zelfs nog verder weg de beste optie is.

Kan Eindhoven het wel aan, is de stad ‘aan de maat’, en kunnen we iedereen aan fatsoenlijke huisvesting helpen. Belangrijke kwesties die het verdienen om zeer hoog op de landelijke politieke agenda te prijken.

Hoezeer ASML intussen van hier is en bij ons hoort, bleek me onlangs nog weer eens. En wel tijdens ASML on Stage. Zowaar dáár geen zorgen over bovenmatige internationalisering en ontoereikende fiscaliteiten. Integendeel.

Een bruisend jaarlijks cultevenement waar medewerkers van ASML schitteren op het podium van het Eindhovense Muziekgebouw. Dit jaar voor de achtste keer op rij. Alsof het sinds jaar en dag fier prijkt op de culturele evenementenkalender.

Gekwalificeerde amateurtalenten creëren een unieke verbinding tussen het bedrijf en de stad Eindhoven. Een avond vol muziek, dans en entertainment. Samen genieten van musische creativiteit en culturele passie van de hightech-potentials binnen ASML.

Wat een feest.

Afgelopen zaterdag was het weer zover: een uitverkocht, allround en zeer divers evenement. Van bandjes tot solisten en DJ’s, kraampjes met lekkernijen van over de hele wereld en een publiek van medewerkers, hun partners en families, buren en vrienden. Met meer dan tweeduizend gasten van alle leeftijden, en overal vandaan. Het ASML-logo pronkte op balkons, in zalen en achter bars.

Van CEO tot teammanager, van R&D-ingenieur tot ondergetekende. Eén grote vrolijke massa. Meedeinen op Rock, Americana, Soul, Carnival en Indian Percussion, en dat alles binnen een Eindhovense context.

Cultuur verbindt. Laat ASML on Stage uitwaaieren in Brainport. Op scholen, in buurthuizen en bibliotheken, op muziekscholen en bij kinderopvang. In cafés en op festivals. Kortom, overal waar localsen internationals elkaar vaak ontmoeten. Waar cultuurdrempels worden geslecht zal de samenleving groeien.

Het belang van ASML voor Brainport kan nauwelijks overschat worden. De expansiedrift verdient desondanks aanmoediging. Juist vanuit de solide basis, hier, in Zuid-Oost-Brabant. En laat de uitbreiding dan vooral daar plaatsvinden waar ruimte, menskracht en aan- en afvoer door toeleveranciers, ruim voorhanden is.

ASML on Stage is een voorbeeld van culturele vervlechting van hoogwaardige (maak-)industrie en stad. Koesteren en uitbouwen. Dan volgen wijze conclusies in mogelijk verhitte uitbreidingsdiscussies, bij wijze van spreken als vanzelf.

 

Meer columns: http://PieterHendrikse.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *