Baantjes trekken in troebel water

Afbeeldingsresultaat voor tongelreep

Tot grote verbazing van de mensen die in de middag graag hun baantjes trekken in het Pieter van den Hoogenband zwembad, trekt wethouder Jakob Wedemeijer (SP) de stekker uit de financiering ervan. Het is eenvoudigweg te duur, zo luidt zijn verklaring. PvdA-raadslid Frank Depla is het daarmee niet eens en hij noemt meerdere argumenten die pleiten voor uitstel. De stellingname van de PvdA is op zijn zachtst gezegd opvallend.

 

Onvoldoende wervingsactiviteit vanuit het zwembad

In het Eindhovens Dagblad van 9 oktober jl. stelt Frank Depla (PvdA) dat:

“…de gemeente meer haar best zou kunnen doen om nieuwe doelgroepen te bereiken, bijvoorbeeld op de nabijgelegen High Tech Campus.”

Een logische opmerking, maar wel eentje met een wrange bijsmaak: de ijsbaan ging twee jaar geleden bijna ten onder aan het gebrek aan gemeentelijke marketing. In heel 040-land hing het vol met reclame van de ijsbaan in Den Bosch terwijl de gemeente Eindhoven, de toenmalig ijsbaanexploitant, zat te slapen.

De PvdA heeft destijds die opmerking niet willen horen; de ijsbaan werd uitbesteed en de verantwoordelijke ambtenaren? Precies, die runnen nu het Pieter van den Hoogenband zwembad. En dat is geen grap.

 

Topsport stimuleert breedtesport

De PvdA verkondigt deze stelling al zolang als er kritiek wordt geuit op de hoge uitgaven aan topsport in Eindhoven. Daar is van alles over te zeggen, maar het is opvallend dat diezelfde PvdA in een bijdrage van Studio040 van 18 oktober jl.:

“…benadrukt dat de groep middagzwemmers bestaat uit mensen die vooral zwemmen vanwege hun gezondheid en niet op de andere tijdstippen bij het zwembad terecht kunnen.”

De PvdA werpt zich nu op als redder van de breedtesport maar op 19 mei jl. bleek op ED.nl dat diezelfde partij de actuele middagsluiting eenvoudig had kunnen voorkomen. Het ED gaf de lezer een inkijkje in de toernooifinanciering van de Fina Swimming World Cup:

“Mede dankzij financiële bijdragen van de gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en zwembond KNZB (ieder een ton) plus sponsoring van bedrijven kan de World Cup deze zomer in Eindhoven plaatsvinden. Bovendien heeft de gemeente 3,5 ton geïnvesteerd in een licht- en geluidplan voor het zwemstadion.”

Kortom: de Eindhovense coalitie, met de PvdA als grootste partij, pompte 450.000 euro in een driedaags topsport-zwemtheaterstuk dat medio augustus plaatsvond. Koud twee maanden later blijken er onvoldoende middelen voor de bekostiging van een badmeester bij het middagzwemmen van ‘breedtesporters’.

 

Een druppel op de gloeiende plaat

Het derde argument dat de PvdA aanvoert om het baantjes trekken niet te schrappen is eveneens terug te lezen in het stuk op Studio040.nl:

“De fractie vindt ook dat de kostenbesparing die de afschaffing met zich meebrengt te klein is.”

Daarmee geeft de PvdA eindelijk toe dat er iets mis is met de financiering van het Pieter van den Hoogenband zwembad. Dat is opmerkelijk omdat hierover nooit eerder gesproken werd door diezelfde partij. Het is noodzakelijk dat eindelijk duidelijkheid wordt geboden wat betreft de exploitatiekosten en de wijze waarop die mede vanuit de gemeente Eindhoven eindeloos worden gedekt.

Door de verscheidenheid aan budgetten is dat een haast ondoenlijke exercitie, zo wordt er naast het ‘normale’ exploitatiebudget ook geld geïnjecteerd op basis van ondersteuning van eenmalige evenementen. De Fina Swimming World Cup is een mooi voorbeeld, maar zeker niet het enige.

Het is dus heel lastig om volledig helder te krijgen hoeveel Eindhovense gemeenschapseuro’s er uitgegeven worden aan het Pieter van den Hoogenband. Een schatting van 3 à 4 miljoen is dit jaar reëel. Dat betekent dat er per dag 8.000 tot 10.000 euro vloeit naar een zwembad dat door diezelfde gemeente wordt beheerd.

Tegen die achtergrond is het schrappen van het baantjes trekken gedurende de middag inderdaad een veel te geringe kostenbesparing.

 

Hoe verder?

Om te bepalen hoe het verder moet zijn twee zaken noodzakelijk: de gemeente dient eindelijk helderheid te geven over de daadwerkelijke kosten en baten van het zwemcentrum. Op basis daarvan dient een businessmodel te worden ontwikkeld waarbij serieus moet worden overwogen of onze gemeente zwembadbeheerder moet willen blijven spelen… laat staan zwemwedstrijd-theaterbureau.

 

Bronnen:

https://www.ed.nl/eindhoven/verzet-pvda-tegen-besluit-tongelreep~a6c8216a/

http://www.studio040.nl/nieuws/43503-pvda-wil-afschaffing-middagzwemmen-tegenhouden.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *