Babylon aan de Dommel

In plaats van altijd naar Rotterdam (zie https://dse.nl/eindhoven-is-geen-rotterdam/) zou Eindhoven wat vaker naar meer vergelijkbare steden als Groningen moeten kijken, hoe ze daar omgaan met bouwen in de binnenstad. Net zo veel inwoners als Eindhoven en een binnenstad die ook deels te lijden heeft gehad onder de oorlog, maar waar nog redelijk wat bewaard is gebleven. Nieuwbouw in het centrum is daar meestal vrij traditioneel, wat goed aansluit bij de bestaande omgeving. Maar er wordt ook zeer modern gebouwd, zoals het nieuwe Forum. Een bijzonder gebouw, wat ook in Eindhoven zou passen. Het had misschien wel iets minder grootschalig gemogen, voor de locatie vlakbij de kerk. Maar hoe hoog is dit gebouw? “Maar” 45 meter!

In Groningen hebben ze het geluk geen supervisor zoals Winy Maas te hebben. Dan zou het bijna 4x zo hoog moeten worden, met termen als “internationale werelspeler”, “iconisch” en “Groningse laag”.

Waar doet dit gebouw als het 160 meter hoog was geweest aan denken? Aan Babylon. En we weten allemaal hoe het daar afgelopen is. Laat Eindhoven niet ook zo eindigen en bouw in een schaal die past bij de rest van de oude binnenstad.

 

En daar komt nu ook nog de coronacrisis bij. Hutje, mutje op elkaar wonen, in hoge, donkere woonkazernes, het is niet gezond. Een paar bomen op het dak gaan dat niet compenseren. Bouw juist meer buiten het centrum, ruimer, en met voldoende groen en buitenruimte. Ruimte genoeg in Eindhoven waar nog wel duurzaam verdicht kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *