Beiroet aan de Dommel

Een week na de opstand in Eindhoven een rondje gemaakt door de binnenstad: de contaktlenzenvloeistof was op, dus we moesten wel. Het stadsbeeld in de binnenstad is ronduit deprimerend geworden. Winkeliers die van die mooie jassen met bontkragen verkopen voor de jeugd hebben de winkelpui dichtgespijkerd met multiplex. Dus goed voorbereid op nog meer rellen en plunderingen.

Gebroken ramen bij de opticien in de Kleine Berg. Alle terrasjes zijn verdwenen. Het ziet er inderdaad uit als een oorlogsgebied: niks Brainport maar Sperrgebiet-met-Noodverordening.

Voor de rest is het centrum van Eindhoven zo dood als een pier: nauwelijks mensen op straat op vrijdagmorgen, niks te doen, helemaal leeg! Dat is mooi want dan hebben we minder kans op besmetting, maar  het is wel een beetje beklemmend allemaal.

Maar dan de mensen die rondwandelen, die zijn nu een stuk aardiger tegen elkaar dan we gewend zijn. Mensen die elkaar helemaal niet kennen groeten elkaar, we geven elkaar de ruimte, we wachten soms zelfs om iemand op veilige afstand te laten passeren, we zeggen met een brede grijns dankjewel als iemand even op ons wacht. De koeriers met hun grote tassen op de rug geven je voorrang. Zelfs in de auto zijn mensen hoffelijker geworden: we laten die jonge moeder met kinderwagen even oversteken, als voetganger wachten we netjes tot iemand stopt.
Het is echt een verademing om dat mee te mogen maken. Het is zelfs een genot als tegenwicht tegen al dat gezanik en gezeur op de tv, in de krant en op sociale media.


Wat is er gebeurt? Komt dat alleen maar omdat we ons collectief schamen voor de rellen van vorige week? Dan heeft het allemaal toch nog zin gehad.

5 reacties

 • BreugelJaap

  Deze bijdrage van Wim geeft stof tot nadenken.

  Hoe dan ook is gebleken dat de overheid niet in staat was de materiële zaken van de burgers en zichzelf voldoende te beschermen. Dat veroorzaakt onzekerheid en angst. Vandaar die dichtgetimmerde puien..

  Kennelijk komen er nu mensen in de binnenstad die bij die onzekerheid en angst steun en herkenning bij hun medemensen zoeken.

  De oplossing voor de geweldsexplosie is nog niet gevonden. Dus onderzoek en nadenken zijn dringend nodig.

  Schade volledig verhalen op de geweldplegers lijkt me niet zinvol. De overheid kan snel helpen de schade te vergoeden uit een rampenfonds en vervolgens met verstand bedragen verhalen op de boosdoeners.
  Iemand met nauwelijks inkomen en vermogen plus een strafblad kan men niet voor de rest van diens leven laten kromliggen om een enorme schuld af te betalen. Waarschijnlijk heeft men een wijze rechter nodig om een strafmaat te bepalen.

 • Rien Valk

  Bedankt voor Wim voor deze stadse update, waar je nu vriendelijkere mensen tegenkomt. Hopelijk gaat het er weer snel normaal uitzien.

  Als aanvulling op jouw voetbalmoeders dse.nl/soccermoms voor het voorkomen of beëindigen van de rellen, zou het keihard laten spelen van Mozarts Canzonetta sull’aria daar aan kunnen bijdragen? Misschien dat ik er nog een aparte bijdrage aan ga wijden….

 • Jozef van Kessel

  Dat er zondag jl. een gewelddadige kern zou komen was vooraf bekend bij de politie. Die heeft het gewoon laten gebeuren. De burgemeester draagt hiervoor de bestuurlijke verantwoordelijkheid overigens.

  Iedereen kon de binnenstad in, terwijl de gemeente die makkelijk had kunnen afsluiten. Er waren hooguit 10 winkels open, dus klagen konden ze niet, Achteraf beginnen ze nu wel te mauwen.

  Er waren fikse rellen in de binnenstad, tot laat in de avond. In de rest van de stad was niks aan de hand. Maar winkeliers en ondernemers in een binnenstad, die bezitten niet de stadsrechten van de stad. Dat zijn de burgers van diezelfde Kempenstad,

  De vergelijking met Beiroet is al helemaal krom gezien de totale chaos die daar al bijna een jaar heerst in Libanon. U draagt gewoon een steentje (!) bij aan de oorlogsretoriek die door de burgemeester zondagavond in de media in gang is gezet. Hij neemt er nauwelijks een woord van terug, heb ik gehoord tijdens de online raadsvergadering afgelopen woensdagavond.

  De gemeenteraad zag het allemaal aankomen, zweeg en hield collectief zijn mond, Alleen twee fracties die onder het cordon sanitair van de goegemeente in de raad zijn gesteld, die durfden een motie aan. Volkomen terechte kritiek als je het mij vraagt. Deze faux pas kwam ze goed In hun vendetta tegen de burgemeester. Een vendetta die ze willen volhouden tot en met de volgende gemeenteraadsverkiezingen jn 2022.

  Maar er ontstond een eigen politieke rel tijdens de behandeling van de vrije motie in de raad. Er stapten pardoes vier fracties op uit de online vergadering. Ze logden dus, diep in hun eer gekrenkt, uit. De vergadering was immers toch bijna afgelopen. Ik hoop ze eerlijk gezegd nooit meer terug te zien in de raadssystemen van onze stad aan de traagstromende Dommel.

  Misschien dat de raderen van de overblijvende 37 raadsleden nog eens in beweging komen? Denken ze eigenlijk wel ooit na over waar ze mee bezig zijn tijdens al hun overleggen? Ik vraag het me werkelijk af.

  • Beste Jozef,

   Dat er tegelzetters uit Nunspeet naar Eindhoven zouden komen om fietsen onder het waterkanon te gooien? Dat krijg je toch met de beste wil van de wereld niet bedacht!
   De mate van geweld hield ik voor niet mogelijk in ons nuchtere Nederland.
   Ikzelf vond dat er zondag waanzinnig veel politie op de been was en toch was het te weinig. Zoiets krijg je niet vooraf verzonnen.

   De veroorzakers zijn de relschoppers en de plunderaars, niet de burgemeester die met de beste bedoelingen heeft gehandeld op grond van de beschikbare informatie en met lede ogen moest toegeven dat hij dit onderschat heeft..
   Dat hij daarna een paar ongenuanceerde opmerkingen maakt snap ik helemaal. Hij is nog netjes gebleven.
   Wat er in de raadsvergadering gebeurde is natrappen en de democratie onwaardig.

   Over het oorlogsgebied: loop volgende week eens door de stad voel aan wat de stad uitstraalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *