Beste Mark…

Hooggeachte heer Rutte, beste Mark,

Fijn dat u even tijd vindt om deze brief te lezen. Het zijn drukke tijden en ik begrijp dat het uiterste van u en uw kabinet wordt gevergd. In feite heb ik slechts een korte vraag: is het misschien mogelijk om de gelden die via de zogenaamde ‘Brainport Envelop’ aan de Regiogemeenten, de kennisinstellingen en de (high tech) industrie te ontdoen van de budgetlabels?

Het is natuurlijk prachtig dat we droomden van een topsportzwembadencomplex die zijn weerga niet kent en inderdaad begrepen we de hang naar een Rotterdamse skyline waar onze bevolking zich straks tussendoor moet wurmen. De lightrail is ook tof maar op dit moment hebben we het idee dat het geld beter aan andere dingen besteed kan worden.

Enkele suggesties: toch iets betere perspectieven voor mensen die wellicht zouden willen gaan (of blijven) werken in de zorg. Of een klein beetje meer geld voor een vorm van ouderenhuisvesting die toch ietsje-pietsje meer lijkt op wat we vroeger een bejaardentehuis pleegden te noemen. En dan het liefst ook met wat personeel in plaats van enkel mantelzorgers. Ook zou het fijn zijn als, wanneer het corona-tijdperk voorbij is, er wat meer ondersteuning kan gaan naar bedrijven die gewoon bedrijf zijn. Dus geen start-up, geen puntje-puntje-puntje-lab, nee, gewoon een degelijk ouderwets bedrijf. Bijvoorbeeld een ordinair bouwbedrijf, een dakdekker, rioolontstoppers of uitvaartondernemers. Gewoon even een verschuiving van de focus of op zijn minst meer transparantie als het om de totstandkoming van de Brainport Agenda en de toewijzing van de Brainpotjes gaat.

Ook wil ik u graag voorbereiden op een vraag. Kunt u niet alvast kijken of er niet nóg een envelop onze kant in kan komen? De huidige financiële injectie in veelbelovende initiatieven blijkt, zo vrees ik, dadelijk toch onvoldoende om Eindhoven haar omgeving te laten uitgroeien tot een soort Manhatten in een sausje van Silicon Valley. Wat mij betreft hoeft dat ook niet meer zo, maar ik bereid u vast voor op de vraag vanuit 040. Kleine suggestie mijnerzijds: stimuleer na de crisis de MKB-ers in Eindhoven want die liggen op dit moment massaal spreekwoordelijk op hun rug.

We are running out of envelopje…

Tot slot: U had Johan Rudolph Thorbecke laatst zo mooi op de achtergrond staan toen u vanuit het Torentje uw volk toesprak. Zou u in zijn geest misschien ook een appje kunnen sturen naar burgemeester Jorritsma met de tip om ergens in 2021 misschien toch nog eens naar de grondbeginselen van een democratie te kijken? Met name de rol van de pers, meer specifiek die van het Eindhovens Dagblad, is nauwelijks te typeren als ‘controlerend’ of ‘informerend’. Voor alle duidelijkheid: dat ligt niet aan de krant maar aan het bastion aan het Eindhovense Stadhuisplein. Het mijnenveld dwingt de journalisten om langs de woordvoerdersbalie te gaan alwaar ze in drievoud de vragen moeten indienen om na enige wachttijd van diezelfde woordvoerders een tot in de puntjes gekneed en geregiseerd antwoord te ontvangen met het waarheidsgehalte van een Amerikaanse dominee die op TV verklaart dat de VS vanaf nu geen corona meer kent.

Hartelijk dank voor uw tijd, veel succes toegewenst bij uw moeilijke taken van dit moment.

Met vriendelijke groeten,

B. Leenhouwers

PS: wanneer komt u met een serieus alternatief voor het inmiddels oer-Hollandse nul-uren oproepcontract? Die mensen hebben wel een contract, maar geen baan. Tenminste niet als het om rechten gaat. De bekostiging mag wat mij betreft ook wel uit het Brainport Envelopje want het zou een heleboel mensen (niet alleen) in onze regio een duurzame toekomst bieden.

12 reacties

 • Daní Leenhouwers

  Papa, wat maak je me weer trots als ik dit lees. Prachtig goed geschreven! Kus van Daantje

 • BreugelJaap

  Uitstekend verhaal. Het kan met een naamsverandering ook naar de volgende minister-president gestuurd worden, hoe eerder hoe beter. Hopelijk wordt dat een empathisch staatsman.

 • Rob Wijdeveld

  Geweldig hoe je veel gevoelens van Eindhovense mensen en MKBers weet te brengen.

 • Mark Smeulders

  Een zeer duidelijke boodschap Bob!
  Zeer goed verwoord.

 • Nanna

  Weer een topartikel Bob!

 • Nico van Galen Last

  Beste Bob, weer mooi geschreven. . Duidelijk boodschap aan Mark . En jawel de tegemoetkomingen naar het MKB zijn een lachertje momenteel . Groetjes een fan…!!!

 • Camille Peters

  Top Bob! Andere tijden vereisen een creatieve en vooral flexibele blik op de dagelijkse praktische gang van zaken. De mouwen oprollen en doen. Die mouwen oprollen is Rutte goed in. Nu hopen dat hij ook doet. Als we tot op heden het resultaat bekijken van de uitvoering steunmaatregelen mkb beloofd dat niet veel goeds….

 • Tom van Doorne

  Helder geschreven, Bob!
  Jij verdient meerdere en grotere podia, niet alleen omdat je goed schrijft, maar vooral ook omdat je inhoudelijk bij velen tot de verbeelding spreekt.
  Top

  • Rien Valk

   Beste Tom,

   Wij koesteren een redactielid als Bob dan ook! Maar je kunt mee helpen om zijn podium op DSE te vergroten door onze al 25 jaar bestaande portal bekend te maken bij al jouw vrienden en bekenden.

   Daarbij is er hier ook de mogelijkheid om zelf een bericht, foto, boekbespreking of gedicht te plaatsen. Kortom promoot onze unieke portal, ja toch?

   • Peer Notermans

    Beste Rien,

    Wat let je om deze oproep van Bob, na toestemming van Bob zelf, door te seinen naar Chris Paulussen van het ED. Onder voorwaarde van bronvermelding, je weet wel.

    Het zonnetje schjnt.

    Peer

    • Rien Valk

     Beste Peer,

     Er is niets behalve Bob zelf wat me dat belet!

     Wees er van overtuigd dat het ED meeleest dat hebben we in ons 25 jarig bestaan regelmatig ondervonden.
     Of dat op het Eindhovense gemeentehuis ook het geval is….

     Vooral vanuit dat bastion mis ik de persoonlijke niet voorgekauwde reacties buiten de gekochte advertentie pagina’s.
     “zeg maar Yasin” doet tenminste nog poging in een door zijn woordvoerder bewerkte stukjes zoals hij zelf bij het afscheid van René schrijft in Groot Eindhoven “Deze columns waren nooit een succes geworden als René ze niet had gecorrigeerd of herschreven”: http://www.grooteindhoven.nl/reader/64766/1370591/stukjes-schrijven-

     Hoe goed zou het zijn als meer mensen uit het gemeentehuis ons hier op DSE een inkijkje gunnen of ons deelgenoot maken van hun persoonlijke gedachten ten aanzien van onze stad.

 • Peer Notermans

  Beste Bob,

  Veel Eindhovenaren zullen graag hun handtekening zetten onder deze oproep.
  De mijne heb je alvast.

  Peer,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *