Bevrijdingsdag: liberale chaosdag

Door de coronacrisis was er op Bevrijdingsdag nog minder publiek amusement dan andere jaren. Er reden wel auto’s en fietsers. En in het winkelcentrum liepen ook wat voetgangers. Tamelijk doelloos echter, want heel wat winkels waren dicht.

Ook ik werd bij de doellozen ingelijfd. Ook mijn doelen bleken namelijk onbereikbaar. Blokker was open maar ik moest bij de Hema zijn. Die was gesloten, net als de KPN-winkel en de AKO-boekwinkel. En daar wilde ik juist naar binnen, want die heeft inwoning van mijn onmisbare Post.nl. Maar Post.nl heeft kennelijk, net als ik, geen vitale functie meer: ik staarde door de winkelruiten in een donkere AKO-ruimte en kon mijn zendingen weer mee naar huis nemen.

Ach nee, ik moest nog naar de apotheek. De werknemers daar, die zouden toch wel een vitaal beroep hebben! Met enige twijfel fietste ik er heen. Helaas, ook daar was het personeel waarschijnlijk de bevrijding aan het vieren, want de deuren bleken wel beplakt met anderhalve-meter-waarschuwingen maar overigens gewoon geblokkeerd.

Maar wat zeur ik nou? Het was toch een heerlijke bevrijdingsdag! De zon scheen uitbundig en wie houdt er nu niet van zo’n liberale chaosdag met deurtje-open-deurtje-dicht en nutteloze fietstochten?

2 reacties

 • bleenhouwers

  Ik heb me ook verbaasd. Vooral over het totale gebrek aan logica waar het de werkenden betrof. De marktwerking zal het wel verklaren, maar ik snap het niet. Bevrijdingsdag zou één keer in de vijf jaar een vrije dag zijn. Dat was het gisteren voor heel veel mensen niet….

  • Gouddelver

   De marktwerking verklaart alles; iedereen doet maar wat hem goed uitkomt. We zijn zogenaamd wel één – zo luidt althans de 5 mei-promotie -, maar er is geen eenheid van beleid. De ene winkel is open de andere dicht, de ene school geeft nu vakantie, de andere pas volgende week, in de ene gemeente krijg je wel een uitkering, in de andere niet, de ene burgemeester laat bekeuringen uitdelen, de andere laat iedereen begaan.
   Maar om even praktisch en eenvoudig te wezen: A) op koningsdag altijd vrij van werk, maar overheidsdiensten dicht en vrijmarkt open, B) op bevrijdingsdag wel de vlaggen uit, maar voor de rest alles normaal: winkels en overheidsdiensten open – ook gemeentehuizen! -, net als ziekenhuizen, doktersposten, postkantoren en garages. Hou het simpel a.u.b.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *