Bewoners Best voor Eindhovens karretje

Hans Ubachs (D66), de burgemeester van Best werd van de week teruggefloten door zijn collega’s van de Metropoolregio Eindhoven. Toch heeft hij, opnieuw, gelijk.

Watskebeurt? Goed rentmeesterschap
Burgemeester Ubachs gaf in eerste instantie te kennen dat zijn gemeente Best niet wil meebetalen aan de doorontwikkeling van het busstation in Eindhoven. Maar liefst 1,3 miljoen euro zou de heer Ubachs graag binnen de eigen gemeentegrenzen beheren. De reden: de financiële reserves van Best maken dat een greep uit de kas grote gevolgen kan hebben.

Watskebeurt? Alle hens aan dek
De keuze voor de portemonnee van Best ten koste van het iconische ondergrondse Brainportbusstation in Eindhoven leek verdedigbaar. Maar daar had burgemeester Ubachs een kleine misrekening gemaakt en dan heb ik het niet over een financiële.

Natuurlijk had Ubachs gelijk over die 1,3 miljoen en de wissel die dat trekt op de begroting van Best. Maar hij had niet gerekend op de felle reacties vanuit het Brainportburgemeestersberaad onder aanvoering van collega Dijsselbloem uit Eindhoven.

Watskebeurt? De grote burgemeestersvergadering
Een paar dagen na de uitspraken van Ubachs vond een reeds gepland beraad plaats. De boodschap vanuit het overleg was duidelijk en ik vat haar hieronder samen in twee delen:

Ubachs mag aan het dorpsbelang van Best denken maar een nieuw busstation in Eindhoven is ontzettend belangrijk voor de inwoners van Brainport en daardoor dus ook voor de inwoners van Best.

en:

We moeten als metropoolregioburgemeesters (sorry voor deze samenstelling!) eendracht uitstralen, want alleen samen kunnen we het idee van Brainport en alle voordelen ervan goed benutten.

Natuurlijk wist Hans Ubachs al wel dat hij dit liedje moest meezingen. Hij maakt deel uit van de ongekozen regering van Brainport die heel veel macht heeft en heel weinig transparantie biedt. Hij stond in de onkiesbare lijst van 2022 volgens mij zelfs op plek vier in de hierarchie. Maar dat voorspelt in het geval van Ubachs niets over diens afwegingen en/of standpuntbepaling.

Onkiesbare lijst Brainport 2022

Watskebeurt? Eind goed, al goed
Burgemeester Ubachs zette na het voorval en de reprimande een stapje in de goede richting, maar Hans Ubachs zal Hans Ubachs niet zijn als hij toch niet he-le-maal braaf terug in zijn hok gaat.

Zo ook deze keer en dat is goed nieuws voor alle inwoners van Best! De burgemeester steunt het Brainport-idee, maar hij geeft uitdrukkelijk aan dat de raad de financiële keuze moet maken. Daarbij verwijst hij nogmaals fijntjes naar de zwakke financiële positie van de gemeente Best. Het is het hoogst haalbare in de situatie waarin elke gemeente rondom Eindhoven zich heeft laten manoeuvreren door mee te doen met de Metropoolregio.

Petje af voor Ubachs
Ik volg Hans Ubachs al sinds hij zich als wethouder van de voormalige gemeente Onderbanken durfde hard te maken tegen bomenkap bij een vliegveld voor radarvliegtuigen. Als Ubachs zijn mening heeft gevormd, dan heeft hij serieus werk gemaakt van de afwegingen. Van zijn uiteindelijke standpunt krijg je hem niet zomaar af. Later, de bomen waren al getopt, kreeg hij overigens alsnog gelijk.

Jaren daarna werd hij burgemeester van Laarbeek. Daar zat ie dan: een warm mensenmens met een aangeboren allergie voor politieke machtspelletjes en een lichte voorkeur voor logica. ‘Welkom in Laarbeek’, verzuchtte ik direct. Met zijn allergie maakte hij zich niet geliefd bij het grootste machtsblok in de Laarbeekse politiek. Zodra de mogelijkheid zich voordeed werd hij dan ook met pek en veren besmeurd, te kakken gezet en voor elke gevonden slak werd een strooiwagen ingehuurd. Na zijn vertrek, de situatie werd onwerkbaar, bleek Ubachs het bij het rechte eind te hebben over de giftige cultuur in het Laarbeekse stadhuis. Een extern onderzoek bewees Ubachs’ gelijk.

Strijdlust en een bourgondisch geweten
Best boft met deze burgemeester. Hans Ubachs heeft strijdlust en een bourgondisch geweten. In dat opzicht is de Limburger (Heerlen, 1961) ook een héél beetje Brabander. Bovenal vertegenwoordigt Hans Ubachs de mensen voor wie hij werken mag. Nu doet hij dat voor de burgers van Best en de portemonnee van hùn gemeente.

Het zou mij niet verbazen als burgemeester Ubachs zich ook achter de oren heeft gekrast met de vraag: als Brainport nou zo goed voor ons is, waarom kijk ik dan op de bodem van onze gemeentekas?

Voordelen voor Best en haar inwoners?
Het enige voordeel voor bewoners uit Best is, dat hun kinderen straks in kippenhokjes kunnen gaan wonen rondom het Eindhovens ‘Centraal’ Station. ‘Gelegen nabij een state of the art OV-punt is dit een unieke kans uw loft te huren van maar liefst 70 vierkante meter met de scherpe prijsstelling van 1240 euro exclusief servicekosten’. Maar: ze hebben in ieder geval een hoog plafond boven hun hoofd zodat 70 m² nog heel wat lijkt.

Een balkonnetje en misschien een glimp van een mini-parkje van 2,5 miljoen euro bij het PSV-stadion vervolmaken het aanbod. Dat laatste is een cadeautje uit de (eveneens lege) Eindhovense gemeentekas aan de projectontwikkelaars. Uiteraard met de smeekbede om toch maar asje-asje-asjeblieft de gestapelde garageboxen met één glaswand uit de grond te stampen. Brainport is namelijk goed voor iedereen.

Over een tijdje spreekt heel Best alleen nog maar Engels en dat is misschien maar beter ook. Heel Best? Neen, één inwoner zal zeker een vleugje Limburgs laten doorklinken. Hans Ubachs, de burgemeester die wél ooit heeft geleerd wat het betekent als je verantwoordelijkheid neemt. Chique!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *