Bij koffiecafé Smaakmakers wordt jouw koffie gezet door thuiswonende mensen met dementie

Wat: het inclusieve Onvergetelijk Koffiecafé Smaakmakers

Waar: Edisonplein 6A, Eindhoven

Wanneer: kennismaking op Woensdag 21 september. Vanaf 19:00

Koffiecafé met een mooi doel

Een koffiecafé waar wordt samengewerkt met thuiswonende mensen met dementie. Zo simpel is het concept van Smaakmakers Onvergetelijk Koffiecafé. Eind dit jaar wordt het koffiecafé in Eindhoven geopend door Jolande Verbakel en Melissa de Laat. Moeder en dochter, de een voormalig eigenaar van een eigen horecaonderneming en de ander werkzaam als conceptontwikkelaar binnen de dementiezorg. Om dit plan te realiseren zijn ze een crowdfunding gestart via het platform CrowdAboutNow. Met succes! 30 betrokken investeerders helpen hen al met het behalen van het doelbedrag.

Smaakmakers Onvergetelijk Koffiecafé
De basis van Smaakmakers Onvergetelijk Koffiecafé is simpel, maar toch zo vernieuwend dat dit een van de eerste plekken in Nederland wordt waar op deze manier wordt gewerkt. Want waar er voor andere doelgroepen met een begeleidingsvraag een toenemend aanbod is aan zinvolle daginvulling midden in de maatschappij, is er voor thuiswonende mensen met dementie nog winst te behalen. Melissa: Wij zijn ervan overtuigd dat het anders kan, dat we meer kunnen bieden wat betreft zinvolle daginvulling. Door twee sectoren, dementiezorg en horeca, te combineren creëren wij midden in de maatschappij een plek voor deze groep. Met onze achtergronden durven wij deze uitdaging aan.

Kookworkshops voor mensen met dementie
De plannen zijn gebaseerd op het project Groen & Grijs, kookworkshops voor grootouders met dementie en hun kleinkinderen, dat in 2018 is opgestart door Melissa. Samen koken bleek een succesformule te zijn en het project werd door Dementiezorg voor Elkaar uitgeroepen tot beste dementie-idee van Nederland 2018. Melissa: Na de pilot wist ik direct dat ik dit effect dagelijks aan iedereen wilde laten zien. Samen koken verbindt, het laat ons focussen op wat wél kan en we werken samen als gelijken. De coronacrisis, en de daardoor afwezigheid van Groen & Grijs kookworkshops, gaven mij het zetje om hier werkelijkheid van te maken. Een eigen plek, waar we dagelijks focussen op wat wél kan.

Edisonplein 6A
Het plan wordt gerealiseerd aan het Edisonplein 6A in Eindhoven, onder de verheven huisjes. Een opvallende locatie in een oude volkswijk waar sinds jaren wordt geïnvesteerd in vernieuwing, verbetering en een inclusieve samenleving. Jolande: Ik dacht direct: een en een is twee, hier moet ons inclusieve koffiecafé komen!. ‘Om de deuren te openen hebben we een bedrag van 35.000 euro nodig. Inmiddels is de eerste 26.000 al binnen en hebben we super enthousiaste reacties gekregen, dat is echt te gek!’ Aldus Melissa. Om de crowdfunding te laten slagen zoeken ze nog betrokken investeerders.

Woensdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, organiseren Jolande en Melissa een eerste inloopavond op de locatie. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom voor kennismaking, een kop koffie of thee en wat lekkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *