Bitcoins, wat moet je ermee?

Postzegels

In het vorig millenium gaven postzegelverzamelaars vermogens uit om de trotse eigenaar te kunnen zijn van een zeldzame postzegel. Daarna werden ze één keer goed bekeken waarna ze in een donkere kluis werden opgeborgen om nooit weer te voorschijn te komen. Er was een ‘markt’ voor postzegels met dagkoersen. Of er ook een ‘postzegelindex’ (PEX?) was weet ik niet. De eigenaar dacht al die tijd dat hij een postzegel van waarde had totdat hij het ding weer wilde verkopen want dan viel het toch tegen. Tegenwoordig zijn postzegels uit de mode en die dure zegels brengen nu niks meer op: het zijn weer leuk bedrukte stukjes papier. Kostprijs: €0,0001. Waarde:|€ 0,01. En de PEX? Die staat intussen op nul.

Bitcoins

Zijn mensen die eigenaar zijn van cryptomunten zoals Bitcoins anders dan postzegelverzamelaars? Of zijn er verschillen?

Zak gebakken Bitcoins

Ja, allereerst is een Bitcoin een verzameling bits die in de Cloud rondzwerft. Je kunt ze niet zien; je kunt ze niet voelen; je kunt ze niet op je tenen laten vallen; en ze stinken ook niet. Mooie hobby voor kleinbehuisden. En je kunt er ook niks mee, het lijken wel zeldzame postzegels.

Kopen

Het tweede probleem is dat je echte Euro’s betaalt om Bitcoins te kopen. Wat gebeurt er met die Euro’s? Doet iemand daar nog iets nuttigs mee? Nee, Helemaal niks! Deze Euro’s worden niet meer gebruikt om daar mooie diensten of producten mee te produceren, zoals met de Dollar en andere valuta. De Euro’s zijn weg: in de zakken van Bitcoinhandelaren, als je geluk hebt.

Delven

Als je pech hebt dan worden de euro’s gebruikt om daar computers voor te kopen die nieuwe Bitcoins kunnen delven. Dus het huidige tekort aan computerchips wordt voor een deel veroorzaakt door serverfarms om Bitcoins te delven: dus voorlopig geen nieuwe spelcomputers en nieuwe auto’s. Duizenden DAF vrachtwagens staan in de wei omdat de elektronica voor de versnellingbakken niet leverbaar is.

Milieu

Die serverfarms genereren een hoop warmte om zo nu en dan een Bitcoin op te leveren. Dat kost allemaal bergen elektriciteit die met kolencentrales en windmolens moet worden opgewekt. We bouwen dus windmolens om Bitcoins te delven in plaats van huizen te verlichten en elektrische auto’s te laten rijden. Dat is toch economische waanzin en een milieudrama van de eerste orde!

Even een sommetje:

Op de piek werd er €60.000 betaald voor een Bitcoin. Dus de verkoper kon €20.000 hardware kopen en €40.000 in minstens 200.000 kiloWattuur steken om quitte te spelen.

Dus de opbrengsten van de verkoop van Bitcoins verdwijnt als warmte uit de schoorsteen van de serverfarm.

Exit strategie

Wat denk je dat er gebeurt als je nu je Bitcoin weer wilt verkopen en er Euro’s voor terug wilt hebben? De geïnvesteerde Euro’s zijn ondertussen allemaal omgezet in meer Global Warming. De enige manier om je Bitcoin te verkopen is een andere sukkel vinden die nu nog wil instappen. Dat gaat niet lang goed, want de nieuwe sukkels zijn een keer op. Dan wordt de verkoopkoers van Bitcoins lager dan de aankoopkoers. Wie betaald het verschil? De huidige eigenaars van de Bitcoins.

Conclusie

Wat is nou een goede verkoopkoers voor een Bitcoin? Mijn beste gok is: €0 per Bitcoin.

Het kan even duren, maar het gaat gebeuren! Als dat begint door te dringen dan wordt de aankoopkoers ook €0.

Kostprijs: €60.000. Waarde:€ 0.

Bij €0/Bitcoin heeft het geen zin meer om nieuwe Bitcoins te delven en kunnen we de bijbehorende serverfarms en windmolens weer afbreken of er iets nuttigs mee doen.

Conclusie: niet aan beginnen en hopen dat de koers van de Bitcoin en andere cryptomunten zo snel mogelijk instort want dat is een stuk beter voor het klimaat.

3 reacties

 • Eindhovenaar

  Nee ik zeg dat het een store-of-value is, dat is heel nuttig! Zeker nu de spaarrekening niks meer oplevert.

  Dat het digitaal is zegt niks, ik kan bij de normale beurs ook investeren in graan of olie of andere grondstoffen zonder dat ik daar fysiek ooit iets van terug zie.

  En met bitcoin kun je handelen, tegen goud of fiat.

  Daarnaast kun je ook credit cards bestellen die linken aan je bitcoin. Dus je kunt gewoon met bitcoin bij de jamin betalen! In El Salvador is het sinds vandaag zelfs een wettig betaalmiddel.

  Het is gewoon een mooi product, het blockchain systeem is veiliger dan welke bank dan ook.

  Maarja het is niet voor iedereen. En milieu vriendelijk is het helaas ook niet, dat is wel jammer. Er zijn overigens wel milieu vriendelijke crypto’s.

 • Eindhovenaar

  Ik ben het niet helemaal oneens hoor, het energie probleem mag zeker aangekaart worden. Maar er staan een hoop onwaarheden in;

  – Handelsbeurzen minen geen bitcoin, die verhandelen het alleen en maken winst op de transactie kosten van het verhandelen.

  – Een euro is nuttig? de euro heeft ook alleen maar waarde omdat we dat met elkaar hebben afgesproken. En die waarde hebben wij geen invloed op, want overheden blijven maar bij drukken.. daar gaat onze koopkracht

  Ik zou een Bitcoin ook niet neer willen zetten als betaalmiddel, daar is het oorspronkelijk voor bedoeld.. maar het is eigenlijk gewoon een store-of-value.. net zoals goud! Een schaarse asset, die doordat hij zo schaars jou beschermt tegen inflatie. En daarbij is Bitcoin nog vele malen beter dan Goud, want Goud word nog steeds gevonden en wie weet vind iemand ooit een planeet vol goud.. dan zakt de waarde van Goud in elkaar.. bij Bitcoin zullen er nooit meer dan 21 miljoen zijn.. Bitcoin is heel makkelijk en snel te verplaatsen in tegenstelling tot een staaf goud, die weegt nogal wat..

  Tevens enig idee hoeveel fossiele energie het kost om goud te minen.. en hoeveel leed Goud oplevert in arme landen waar ze bijvoorbeeld kwik gebruiken om goud te scheiden..

  Maarja als je denkt dat Bitcoin geen waarde heeft omdat het digitaal is en je het niet kunt zien dan snap je het niet… vroeger riep mijn beste vriend dat over 20 jaar videogames niet meer in de winkel liggen, je koopt ze dan digitaal. Ik verklaarde hem voor gek, wie wil er nu geld betalen zonder dat je iets tastbaar hebt als een hoesje of een cartridge… nou in de laatste jaren is digitaal games of films kopen de normaalste zaak van de wereld..

  Je hebt best een punt hoor over de mileu effecten.. maar verder denk ik dat je Bitcoin gewoon niet snapt

  • Eindhovenaar, je bent het dus met me eens dat een Bitcoin een verzamelobject is.
   Eentje waar je he-le-maal niks mee kunt doen. Een digitale film kun je nog een keer afspelen en een digitale game kun je spelen, maar een Bitcoin?

   De Euro is nuttig omdat ik daar drop voor kan kopen bij de Jamin, dus die werkt wel.

   Goud heb ik het niet over gehad in mijn artikel, dus dat is off-topic.

   Dus ik wordt nog niet ongerust als ik de Bitcoin niet snap. 🤪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *