Blijft Eindhovens NS-station goed bereikbaar?

Eindhoven heeft grootse plannen met het stadscentrum, onder andere met het stationsgebied. Er zouden hoge gebouwen moeten komen en het centrale busstation op de Neckerspoel zou volgens een recent artikel in het ED zelfs een groen plein kunnen worden. Het roept bij mij wel een paar vragen op, vragen die voortkomen uit veelvuldig gebruik van dit trein- en busstation in de huidige situatie. Die situatie wordt gekenmerkt door een uitstekende onderlinge nabijheid van beide stations, noodzakelijk voor het in korte tijd overstappen van bus op trein en omgekeerd. Mijn eerste vraag is dan ook: hoe zal deze onmisbare kwaliteit bewaard worden in de toekomstige bouwplannen?

Mijn tweede vraag betreft de bereikbaarheid van het NS-station voor auto’s. Geregeld komt het voor dat reizigers – vooral mensen die door ouderdom of handicaps minder mobiel zijn, alsmede personen die veel bagage te vervoeren hebben en gezinnen met buggy’s of andere kleine kinderwagens, of personen voor wie het station per openbaar vervoer slecht bereikbaar is – per auto naar de trein gebracht of daarvan afgehaald moeten worden. Wil de stad geen kwaliteit verliezen, dan zal ook dat in de toekomstige situatie mogelijk moeten blijven.
Nu nog kun je via de Fellenoord en langs de Kennedy-parkeergarage met een auto bij de ingang van het station komen en die locatie ook weer op een efficiënte manier verlaten. Maar hoe zal dat in de toekomst mogelijk zijn? De onzekerheid hierover baart mij enige zorgen. Men moet niet vergeten dat voor personenvervoer het trein- en busstation aan de Neckerspoel het centrale punt in een grote regio is, een punt dat ook in de toekomst zeer goed bereikbaar moet zijn en ruimte moet bieden voor de vlotte aan- en afvoer van grote aantallen reizigers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *