Blinde vlekken

Overvallen door blinde woede ben ik geneigd om in mijn donkerste buien, de Gemeente en meteen ook maar de lokale politiek te vervloeken. Vanwege het overduidelijke feit dat deze partijen niets doen aan de bestrijding van hun blinde vlekken.

Al bijna twee jaar ben ik bezig met het zichtbaar maken van wat ik de blinde vlekken noem. Slechte infrastructuur en versleten wegmarkeringen. Op de fiets werk ik aan mijn verslag Fiets Realiteit 20-22. Ik fotografeer en benoem per Stadsdeel verbeterpunten. Pas wanneer deze punten worden aangepakt ben ik tevreden. Voor de fietsers in Eindhoven en voor het fietsende kind in het bijzonder.

Terugkijkend ben ik ook niet zonder zonden. De adviezen die ik kreeg vanuit de Gemeente en vanuit de lokale politiek aan de start van mijn Fietsburgemeester pad, dringen nu pas werkelijk tot me door. Met oogkleppen op stormde ik op mijn doel af, de straat, de schoolomgeving en de openbare ruimte. Het moest beter en wel vanaf vandaag! Verkeersveiligheid is een serieuze zaak.

Mijn blinde vlek was het niet begrijpen van het belang van de Kadernota voor een stad. In de Begroting die weer binnen de Kadernota moet passen, moet geld vrijgemaakt worden voor de fietser. En pas in 2023 kunnen deze plannen dan gerealiseerd worden. Zo ver vooruit kan en wil ik niet denken. Ik wil nu. Omdat het nu beter moet. Maar zo werkt dat niet. Blijkbaar.

Een ander punt was mijn voornemen om aan te sluiten bij de erfenis uit het verleden. Ik kreeg een naam en een verhaal te horen van een politieke voorstander van de fiets en zijn eindeloze pogingen om hier wat voor gedaan te krijgen. Ook voor dit verhaal bleef ik doof, maar ik herinner het me wel. Ik zal het beter doen, nam ik me voor. Met mijn enthousiasme en de foto’s zal ik laten zien hoe het er werkelijk voor staat op de straat. Dubbel werk, bedenk ik me nu.

Dat valt me zwaar. Kadernota’s zijn zeg maar niet echt mijn ding. En dubbel werk daar kan niemand enthousiast van worden. In mijn strijd tegen de blinde vlekken van mijn omgeving ontdekte ik mijn eigen blinde vlekken. Au – dat is pijnlijk. Pijnlijk en naïef. Ik dacht vanuit actie – reactie, ik laat het zien en dan wordt het opgelost. Zo simpel.

(Karel de Grote laan en Strausslaan – Foto Sarge Meulman)

De blinde vlek zie ik nu ook op straat, verwijderde witte strepen. De zwakste schakel in een systeem. De automobilist krijgt voorrang op de fietser. Zodat de doorstroom op de Rondweg niet gehinderd wordt, een begrijpelijke keuze. Maar voor de fietser levensgevaarlijk. En zo concludeer ik, blinde vlekken zijn onvermijdbaar, het is het onvermogen van de doorgaans sympathieke mensen om hier nu wat aan te veranderen.


Sarge Meulman
Fietsburgemeester – Eindhoven

Een reactie

 • Pjotr

  Beste Sarge.

  Hartelijk dank voor je artikel en alles wat je probeert, te verbeteren, ’te ont-schotten’ in dit conservatieve Brainport gebied. Want conservatief zijn we, kun je helaas wel constateren. Hoe haal je het in je hoofd om die witte strepen die langzaam verkeer moeten beschermen, gaat weghalen???

  Bewaar al je foto’s. Ze zullen nodig zijn…

  De praktijk werkt namelijk zo.. Er moeten één of meer ongelukken gebeuren, voordat een Kadernota verpulvert en de politiek in beweging komt.
  Elke levensverzekeraar zal dus graag van je fotodossier gebruik gaan maken. Maar eerst moet er één of meer slachtoffers vallen.

  Dus wanneer het eerst volgende fietsslachtoffer op een dramatische wijze via Omroep Brabant, het Eindhovens Dagblad of via Studio 040 wordt gemeld, pas dan wordt jouw dossier weer actueel.

  Helaas is de Eindhovense Raad een zeer conservatief – niet nadenkend – gesloten bolwerk.
  Een vrienden bolwerk dat zich, via de regerende financieel-pennen-likkende ambtenaren, die feitelijk via Burgemeester en Wethouders opereren, keer op keer de les laten lezen.
  Koester dus je dossier.

  Sorry voor mijn cynisch, harde aanpak.

  Ik hoop dat er in 2022 geen slachtoffers gaan vallen, maar ben er echter wel bang voor.

  Ga vooral door met je werk. Hopelijk wordt de Raad na al het vuurwerk en bubbels rond 31 december toch wakker. Er zijn namelijk in maart verkiezingen, dus misschien durft een politicus in Eindhoven nog zijn/haar mond van te voren open te doen.

  Een mooi nieuw jaar allemaal toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *