Bouwen begint bij bever… of toch niet?

Het ensemble van drie hoge woontorens tussen De Bijenkorf en station Eindhoven Centraal raakte vertraagd door een vergissinkje van D66. Dat ging per ongeluk mee in de wens van een groep volksvertegenwoordigers die graag een overkoepelend plan wilde zien voor het hele gebied. Dat plan lijkt er nu te zijn, mede-gebaseerd op een rapport van Witteveen, een gespecialiseerd bureau. Het hele gebied lijkt binnenstebuiten te zijn gekeerd en beschreven. Niet alleen de oppervlakte en de ruimte maar ook de bodem werd meegenomen. Dat is knap, want het rapport is opgesteld in heel weinig tijd.

Rammeltjes
Het zal niemand verbazen dat het rapport beaamt dat er met de spreekwoordelijke banaan gegaan kan worden. Dat de schillen kunnen leiden tot uitglijders wordt weggelaten of gemaskeerd. Toch zijn er meerdere te vinden in dit rapport én in de gezamenlijkheid van de relevante stukken. Laten we op één aspect eens iets verder kijken dan het puntje van onze Eindhovense neus.

Volledig geïnformeerd?
De geschetste nieuwbouw wordt door de ontwikkelaar de hemel in geprezen en gepresenteerd als Smart Buildings. De stukken die namens het college zijn opgesteld lijken eenzelfde boodschap te verkondigen. Maar daar valt wat op af te dingen. Eerder schreef ik al over het gemak waarmee het trottoir inclusief een aantal gezonde karakteristieke platanen moeten wijken voor de nieuw te bouwen gevel. Daar wordt al makkelijk overheen gestapt, er komt immers nieuwe aanplant en ongetwijfeld een dakterras of iets dergelijks. Bijzonder, want het duurt dan decennia voordat we weer in een vergelijkbare groene setting belanden.

Willemien of Ed
Aan de straatkant is er dus een bomenrij, maar aan de kant van de Dommel hebben we te maken met de verblijfplaats van een bever. Deze kennisknager, hij weet goed hoe ie bijten moet, pendelt grofweg op en neer tussen het TU/e terrein en Villapark. Maar waar ie het meest gezien wordt is precies dat stuk oever waar de hoogste toren van EDGE is voorzien. Over Ed of Willemien Bever is in het rapport van Witteveen niets terug te vinden. De onderzoekers stellen dat er geen bedreiging van de Ecologische Verbindingszone (EVZ) is, althans niet voor het levende gespuis aldaar. Verwezen wordt naar een bijlage van Royal Haskoning, een ander bureau. Ook in die beschrijving vind je louter geruststelling. En dus is de teneur: ‘Bouwen, bouwen, bouwen!’

Hallo, is daar iemand?
Het is toch raar dat je in lokale en landelijke media voorbij hebt zien komen dat a) de bever in Eindhoven gesignaleerd is, b) je weet dat ie beschermd dient te worden en c) de Gemeente Eindhoven is geïnformeerd. Echt alarmerend is het feit dat omwille van de bouwwensen ook deze Ecologische Verbindingszone niet wordt gerespecteerd. Ook hier zijn de vierkante bouwmeters heilig.

Leuk dat je er was

Goed rapport v.s. goede beslissing
Wat is de kwaliteit van een rapport als dit soort elementaire zaken niet wordt opgemerkt, beschreven en geadresseerd? Hoe kan een dergelijk rapport, hoe zwaarlijvig ook, serieus worden meegewogen in een beslissing van de gemeenteraad? Hebben de bekwame mensen van Witteveen of Royal Haskoning niet eens een keertje langer dan vijf minuten ter plaatse rondgekeken? Als ze dat wel op eigen houtje hadden gedaan waren ze beslist door verschillende mensen aangesproken: “Hij is er wel hoor, maar hij toont zich overdag niet zo makkelijk.” En wie echt goed gaat kijken komt de stille getuigen tegen. Zoiets zou ook bij de raad moeten knagen.

Niet alleen bevers markeren hun habitat aan de Stationsweg

Meningsvorming en inspraakgelegenheid
Op 8 juni a.s. gaat door de raad gekeken worden naar bebouwing van dit deelgebied. De volksvertegenwoordigers zullen zich op dat moment een definitieve mening trachten te vormen. Voor wethouder Torunoglu is het daarna waarschijnlijk wel gedaan met meningsvorming en inspraakgelegenheid. De schop moet immers de grond in.

Gedegen
Ik vrees dat de bever zijn/haar bast kan natmaken. En dat geldt ook voor de omgeving. De prognose is zo’n duizend nieuwe woningen naast een aanzienlijke hoeveelheid kantoorruimtes. De wethouder waagt de gok en zwaait met een ‘gedegen’ rapport dat de gemeenteraadsleden moet doen geloven dat er in 2030 hooguit een lichte toename van het aantal deelfietsen te verwachten valt. Ik denk dat er inderdaad eerder een reductie dan een toename te voorspellen is… in de beverpopulatie, uiteraard.

+++++

Meer info:

De bever in Eindhoven: nu ook op het TU/e terrein (Stadsnatuur Eindhoven, 19 december 2020)

Bever na speurtocht vastgelegd op cameran (Studio040, 23 december 2020)

Naschrift:

Ik weet ook wel dat Witteveen eigenlijk Witteveen+Bos zou moeten zijn, maar die drie laatste lettertjes lijken steeds te worden weggeknaagd van mijn scherm. Excuses voor mijn onvolledigheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *