Boycot de plastic zak op de Markt

De bierverstrekkers op de Markt willen een plastic tent bouwen over de Markt om ook ’s winters de terrassen te kunnen blijven gebruiken. De Gemeente beraad zich over de te verstrekken vergunning.

Afgezien van het feit dat de Markt onterecht steeds verder wordt onttrokken aan de openbare ruimte zijn er vooral opmerkingen te maken over de duurzaamheid van dit soort oplossingen. Dat je in de zomer op een terrasje wilt zitten, dat snap ik. De kosten zitten vooral in de extra kilometers die het bedienend personeel moet maken om jouw Mojito op tafel te krijgen. Dat kun je oplossen met een extra fooi.

Maar ’s winters is dat een heel ander verhaal. Het overdekken van zo’n goot gebied met doorzichtig plastic is echt geen duurzame oplossing. Dat plastic is voor eenmalig gebruik en draagt dus niet bij aan de door ons gewenste circulaire economie. Als de tent door de eerste najaarsstorm aan stukken gewaaid is dan gaat het hele ding naar de stort. Geen goede oplossing dus. Als je toch iets wilt bouwen zorg er dan voor dat de spullen herbruikbaar zijn.

Verder is de isolatiewaarde van zo’n stuk plastic niet helemaal optimaal, dus je moet je binnen die tent helemaal het schompes stoken om de temperatuur boven het vriespunt te houden. Merk op dat al die gasbranders een rendement hebben van 0% want alle warmte waait gewoon weg. En wij maar dure vloerisolatie in ons huis aanleggen en proberen van het gas af te komen. Als de Gemeente hier toestemming voor geeft dan geeft ze een zeer slecht signaal af naar de bewoners die overwegen om hun huis te isoleren.

Misschien is het te overwegen om de Eindhovenlaag van de Markt (dus tot 20 meter boven de grond) gewoon zo te laten als het is. Daarbovenop kan dan op pootjes een Brainportlaag kolossaal flatgebouw van 160 meter hoog gebouwd worden. Dan kunnen we in de zomer op het riante dakterras zitten en in de winter droog onder het gebouw op de Markt. Twee vliegen in 1 klap.

Volgens mij kunnen de Eindhovenaren het beste deze tent boycotten en er met een grote boog omheen lopen. Er zijn zat stenen cafe’s in de buurt waar je ook wat kunt drinken.

 

Een reactie

 • Status 13 november:
  – het plastic ding staat er
  – de tent moet aan 3 kanten open zijn. In werkelijkheid alleen bij de ingangen open.
  – er mag geen verwarming in de tent. Toch staan er overal heaters met grote vlammen.

  Kortom: de eigenaren zoeken de grenzen op.
  Het milieu huilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *