Breien

“Breien.” Even voortbordurend op het vorige verhaal. U weet dit mogelijk al maar de toeslagenaffaire staat helemaal niet op zichzelf maar valt onder VVD wanbeleid onder en door Rutte.

Rutte is ooit veroordeeld voor het gericht laten controleren van minderheden; wat de man daaruit haalde was dat ie dan maar de wetgeving moest gaan aanpassen.

De man heeft daarmee het ethisch besef van een pinda, maar wat je er ook uit kunt halen is dat onder de noemer van ‘doelmatigheid’ hij het fundamenteel nooit een probleem heeft gevonden om onschuldigen te vervolgen of mogelijk zelfs te laten veroordelen. Dat moest zelfs in de wet komen, in de ogen van de VVD is het gewoon effectieve inzet van data. Saillant detail daarbij is dat de gemiddelde schade voor de overheid bij dit soort kleine fraude 17,- Euro per ‘delict’ bedraagt.

70.000 kinderen en 30.000 soms zwaar gedupeerde ouders verder krabt Rutte zich nu achter zijn oren terwijl hij donders goed weet dat dit het van tevoren al verwachtte resultaat was. Ook de ‘goeden’ moesten lijden onder het effectiviteitsprincipe, dat is doodleuk in de Tweede Kamer besproken en men is daar toendertijd mee akkoord gegaan.

De toeslagenaffaire is nooit een ‘foutje’ maar het resultaat van beleid geweest. Hoedt u voor utiliteitsethiek.

Maar de grotere vraag is of de VVD, danwel Tweede Kamer, bereid is om van dit effectiviteitsprincipe af te zien, en dat vertrouw ik niet.

En dan gekoppeld aan het vorige statistische verhaal, ondanks dat de belastingdienst op heeft moeten schonen hanteert die, en waarschijnlijk de overheid in brede zin, nog steeds zwarte lijsten waarvan mensen niet weten dat ze daarop staan en zich dus ook niet kunnen verweren. Hoeveel van die mensen zijn ‘pechvogels’?

Of erger, hoeveel ambtenaren hebben van ‘pech’ een verdienmodel gemaakt? Het is niet dat mensen ooit zullen stoppen met het hebben van ‘pech’, dat is juist statistisch onderbouwd. En daarmee is ‘pech’ in wezen weer een uiterst lucratief verdienmodel, en kom je er nooit meer vanaf.

2 reacties

 • Bobv

  Ik probeer je overpeinzingen te plaatsen in lokaal perspectief. Zou er in Eindhoven ook zoiets kunnen spelen? Bestaat er zoiets als een zwarte 040-lijst waar je maar beter niet op terecht kunt komen?

  • Marco Devillers

   Dat weet je niet tenzij je heel erg gaat WOP-pen en inzicht in de procedures en code vraagt. En onder Rutte is het beleid niet geweest om te streven naar een transparante overheid maar moesten bestuurders (kun je nog wat bij bedenken) _en_ politici (hier wordt het wel heel vaag) voor de ambtenaar gaan staan.

   Wat het nog vervelender maakt, is dat een ‘zwarte lijst’ in software helemaal niet de vorm van een papiertje met namen hoeft te hebben. Kan een vinkje zijn, een bedrag wat ooit overgemaakt is, een ooit geplande afspraak zijn. Kom er maar achter.

   Dus je weet het niet, en je komt er nooit achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *