Burgemeester Dijsselbloem, bepaal alstublieft uw prioriteiten zelf

Fellenoord:

De Gemeenteraad van Eindhoven wilde 18 juli met vakantie gaan, maar kreeg ruzie omdat nog even het Fellenoord plan door de Gemeenteraad gejast moest worden. En dat wilde die Gemeenteraad terecht nog niet goedkeuren. ‘Dus’ heeft uw voorganger een extra Gemeenteraadsvergadering ingelast op 21 juli om ze die handtekening alsnog te ontfutselen.

Gemeenteraad omfietsen:

Merk op dat de neiging om even snel grote beslissingen door de Eindhovense gemeenteraad te fietsen schering en inslag is in Eindhoven. De truc die elke keer van stal wordt gehaald is dat er alleen een zak met geld van de landelijke overheid binnengehaald kan worden als de lokale overheid NU en VANDAAG ‘ja’ zegt en bij het kruisje zijn handtekening zet. Op die manier worden de prioriteiten in de Eindhovense politiek bepaald door in Den Haag een zak met geld op te hangen over een onderwerp waarvan ze vinden dat die voor moet dringen op de lokale prioriteiten. Dat lijkt me een ongewenste situatie.

Lijstje:

Welke items moeten er op het prioriteitenlijstje staan van de Burgemeester? In willekeurige volgorde een paar huisvestingproblemen:

Bouwen binnen de Ring:

De vorige gemeenteraad heeft zich druk gemaakt om allerlei plannen te maken om Eindhoven binnen de Ring volledig op de schop te nemen. Het is tot nu toe blijven steken in papieren plannen die niet allemaal even doordacht zijn en niet allemaal even haalbaar zijn.

Het heeft zin om in het Gemeentehuis eens te kijken naar de plannen die min af meer klaarliggen maar waar nog steeds geen schop voor in de grond gestoken is. In ons strokenplan gaat het om de projecten met groene stroken. Wanneer gaat de bouw starten en wanneer worden de geplande woningen opgeleverd?

Inrichten openbare ruimte binnen de Ring:

Ook heeft het zin om de bijbehorende wijzigingen in de openbare ruimte eens aan een degelijk onderzoek te onderwerpen. Het is veel te gemakkelijk voor een leek om grote gaten te schieten in bijvoorbeeld de plannen voor het Stationsgebied. En verbetering van de kwaliteit van de plannen zou een stuk kunnen helpen om de Stad ook praktisch te maken.

Wel sloop, geen plan wat er moet komen:

Een andere categorie zijn de plannen die nog NIET zichtbaar zijn. Denk aan het Stadhuisgebied waar wel oude gebouwen zijn gesloopt maar nog niemand enig idee heeft wat er gebouwd gaat worden. Er zijn geheime afspraken gemaakt over de Noordplint van het Stadhuisplein, er zijn allerlei wilde ideeen geopperd maar er is nog steeds geen in zichzelf consistent en geintegreerd plan gepresenteerd over de invulling van de ruimte tussen het Stadhuis en de Catharinakerk. Wanneer gaat hier de bouw starten en wanneer is het klaar? Merk op dat er een dure ontwerpfout zit in de hoogbouwvisie van Winie Maas.

Wilde plannen: Go/NOGO:

De projecten voor de Catharinakerk-op-pootjes en de Muziekberg hullen zich in angstig stilzwijgen. Wat gaan we daar doen of stoppen we met deze projecten?

Lokaal Openbaar Vervoer:

Het vorige college van B&W was gestart met een nieuw en high tech openbaar vervoer systeem dat met een grote boog om Eindhoven heen moest gaan lopen. Na de eerste joechee verhalen werd het hier ook erg stil. Dat betekent niet dat het niet belangrijk is, want het verkeer rond Eindhoven loopt hopeloos vast, vooral tussen Eindhoven Centrum en de ASML campus.

Bottleneck zit in Gemeentehuis:

Merk op dat het Gemeentehuis een beperkte capaciteit heeft, die waarschijnlijk bepaalt of er nieuwe projecten bijkunnen of niet. Efficienter en effectiever werken kan helpen.

Advies:

Dus ons advies, geachte kersverse Burgemeester, is om eerst te bepalen wat belangrijk is voor Eindhovenaren en daarna pas in Den Haag en Brussel de financiering regelen.

Felicitatie: Wij wensen U veel plezier in Uw nieuwe baan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *