Carnavalsgangers discrimineren

Kick Out Zwarte Piet roept op om racisme met carnaval tegen te gaan. “Je kunt niet verkleed gaan in iets waarbij sprake is van een dominante witte cultuur tegenover een onderdrukte groep. En je moet uitkijken met het stelen van gebruiken waarvan je de betekenis niet kent” zegt de anonieme woordvoerder van KOZP in het ED van 21-2.

Daarom ben ik als incognito controleur het Eindhovense carnaval ingedoken op zoek naar discriminerende kostuums. Daar zag ik best veel carnavalsvierders met een boerenkiel rondscharrelen. Bingo!

Carnavalsgangers blij met hun vermomming
Foto:Wim

Alsof de boeren helemaal voor niks elke maand met hun tractor naar het Malieveld rijden. Nu worden ze nog gediscrimineerd ook.

Je kunt toch niet verkleed gaan als boer waarbij sprake is van een dominante witte cultuur tegenover een onderdrukte groep. Al is die onderdrukte groep voornamelijk wit, het blijft racisme. Niet dat ze onderdrukt worden, maar zo voelen ze het zelf wel. Dus wat dat betreft krijgen de boerenkielen van mij de zwarte piet toegespeeld.

Verder moet je van KOZP uitkijken met het stelen van gebruiken waarvan je de betekenis niet kent. Weet de gemiddelde carnavalsvierder wel de betekenis van een boerenkiel? En de betekenis van een glas bier op straat met carnaval? En kun je daar dan zomaar aan meedoen?

Daar moeten we toch niet te lang over nadenken, anders wordt het bier lauw.

Met vriendelijke groet,

Actiegroep Kick In Boerenkielen

Ps

Voor de mensen met lange tenen, gecombineerd met een kort lontje merken we op dat dit verhaal niet serieus bedoeld is.

2 reacties

 • M. Paaiton

  Geachte redactie van Digitale Stad Eindhoven,

  Al jarenlang erger ik me aan uitspraken als ‘mensen met lange tenen’. Hoe grappig het stuk ook bedoeld zal zijn, met die ene uitspraak stoot het tegen de goede smaak en bovendien is het kwetsend voor mensen met megalodactylie. Bovendien is schermen met ‘een kort lontje’ grievend voor iedereen die rondom oud- en nieuw het slachtoffer is geworden van gemanipuleerde en/of ingekorte lontjes. Ongepast derhalve en onnodig bovendien.

  Ervan uitgaande dat u dit artikel nog eens kritisch zult bezien en tot een ander besluit dan publicatie te komen, groet ik u vriendelijk.

  M. Paaiton

 • Nanna

  Oei, heb ik dus ook jarenlang gediscrimineerd 😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *