Cityplan 2.0

(afbeelding van archined.nl)

Ik neem mijn woorden terug. Ik dacht dat de huidige plannen voor de binnenstad een soort tweede Cityplan zouden worden, dat foute plan van 50 jaar geleden waarbij de halve binnenstad gesloopt moest worden voor betonnen flats. Maar in dat plan bleef de monumentale Catharinakerk tenminste nog gespaard. Voor Terminator Winy Maas is zelfs dit historisch monument niet veilig. Het moet “opgetild” worden, en bovenop een woongebouw met 100 woningen worden gezet. Zo krijgt Eindhoven een “iconisch” gebouw van “wereldklasse”.

Dit is natuurlijk totaal onrealistisch. Al zou het al technisch kunnen, zal het niet te betalen zijn. Maar het allerbelangrijkst, zo ga je niet met monumenten van je stad om. Dat hij hier ook maar 1 seconde aan denkt, is al genoeg reden voor ontslag.

Daar is meer reden voor. Dat de herontwikkelde V&D geen fraai gebouw geworden is, wat goed aansluit bij de omgeving, maar goedkoop glas. Dat de Hema gesloopt wordt voor twee “groene” torens van 40 meter. Nog steeds te hoog voor middenin de binnenstad. En dan moeten de echte megalomane plannen voor het Stadhuisplein nog komen.

Maar door wethouder Toren-oglu, toepasselijke naam ook, wordt niet ontkend dat er onderzoek naar het optillen van de kerk wordt gedaan. Zeker voor een PvdA wethouder zit hij wel heel veel op de schoot bij projectonwikkelaars. Als dit Limburg of Belgie was geweest, was het verdacht.

Dat o.a. het CDA tegen deze onzinnige plannen ingaat , is niet meer dan logisch. Laat dit college anders maar klappen. Crisis in Eindhoven. De VVD zal er waarschijnlijk ook niet blij mee zijn. Iedereen met ook maar een beetje hart voor Eindhoven, wat gevoel voor historie en wat architectonisch inzicht, zal hier niet blij mee zijn. De toekomst van Eindhoven staat op het spel.

Deze verschrikking moet gestopt worden. En wel zo snel mogelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *