Congressen niet in het Eindhovens centrum

Ik had er vandaag een afspraak, of beter: een technische date. Op een kleine Kiss & Ride strook vlakbij de ingang van het hotel ‘Van der Valk’. Schuin achter me stond een kanariekooi met houten traliewerk die straks dienst moet doen als tijdelijk opvangcentrum voor parkerende stadsbezoekers. Iets verderop gloort een bouwwerk dat door Albert speer ontworpen had kunnen zijn en toebehoort aan Oranje Rood.

Deze ene keer ben ik vroeger dan degene met wie ik heb afgesproken. Ik realiseer me dat over niet al te lange tijd op deze plek sprake is van een tomeloos bruisende menselijke energie.

Over een paar jaar kan het zomaar voorkomen dat Oranje Rood ’thuis’ een finalewedstrijd hockeyt tegen Kampong terwijl het ook nog eens uitverkoop is in de Eindhovense binnenstad. En geloof het of niet: ondanks het coronavirus van een paar jaar terug vind nu ook de Zuid-Nederlandse Beurs plaats in het splinternieuwe congrescentrum. Of nee, een summit voor wereldwijd opererende chipfabrikanten en de chipverwerkende industrie. Met die laatste doel ik niet op de horde bankhangende pubers maar de fabrikanten die chips verwerken in alles behalve vaccins.

Natuurlijk komt iedereen anno 2027 met de fiets en wie niet met de fiets komt neemt een deelscooter of heeft een rit achter de rug met het hoogwaardig openbaar vervoer. Dat is althans wat ik vurig hoop. Ik kan me buitengewoon moeilijk voorstellen dat er voldoende parkeergelegenheid is om in het hierboven omschreven geval de stroom auto’s aan te kunnen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat mijn huidige perceptie van mobiliteit een zeer slechte voorspeller is van de toekomstige situatie.

Nu snap ik wel dat in zogenaamde renders, zeg maar de plaatjes waarmee ontwikkelaars ons doen kwijlen van wat er gebouwd gaat worden, de zon altijd schijnt. En ik snap ook dat de ingetekende mensen maar wat graag met de fiets komen maar als het op zo’n dag in 2027 ook nog eens zou regenen dan voorspel ik dat de Aalsterweg dichtslibt vanaf de binnenring en vanuit Valkenswaard. De N2 wordt afgesloten, niet voor maar door het verkeer en er ontstaat een verkeersknoop van het grootst mogelijke type. En dat op een plek die in alle opzichten de meest onlogische is. Dit doet de vraag rijzen hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat het voorstel om deze locatie te benutten gehonoreerd is.

In het artikel van het Eindhovens Dagblad legt wethouder Stijn Steenbakkers uit hoe het zit. En weer valt daar het toverwoord ‘regiodeal’. Niet de gemeenteraad en waarschijnlijk evenmin het college draait aan de regiodeal-geldkraan. Die tap wordt bediend door een onzichtbare hand die voor Stijn Steenbakkers een vanzelfsprekendheid lijkt maar voor mij en velen met mij leidt tot een ongelofelijke knoop XL. Met zeven miljoen subsidie wordt het volgens Steenbakkers wel een iconische knoop. Dat dan weer wel.

Een reactie

 • Rien Valk

  Hebben we nog geen congresruimte genoeg in onze stad? Hebben wij de afgelopen jaren dan maandelijks congressen gemist die meer dan 750 personen telden? Wie vindt ook dat die aan brainport toegewezen miljoenen beter benut kunnen worden?

  Hier op DSE is het al eerder ter sprake geweest: dse.nl/wij-kijken-liever-naar-de-toekomst-part-iii/#comment-2863.

  Op aanbestedingsnieuws.nl/ werd er o.a. dit over geschreven:
  “een haalbaarheidsonderzoek uit 2018 waarvan de uitkomst was, dat er zeker plaats is voor een congrescentrum van formaat. Dat zal de Dela ook wel gedacht hebben toen zij onlangs een geheime parel openden, in de voormalige Paterskerk met congresruimten tot 750 personen en hotelcapaciteit.

  Wij van Aanbestedingsnieuws menen dat ook congrescentrum Evoluon met zijn 16 zalen, de bekende koepel, een auditorium en een restaurant wel allure heeft, net als de 16 zalen van Hotel Cocagne, er zijn maar liefst 2 conferentiezalen waar 500 gasten verwelkomd kunnen worden. En natuurlijk in mindere mate zalencentrum Aristo dat met zijn grootste zaal voor 200 mensen wel een kleinere speler is. Niet in Eindhoven, maar wel in de Brainport ligt Hotel en conference center Koningshof met 80 zalen, de grootse voor 2000 personen dus dubbel zo groot als het voor ogen zijnde nieuw te bouwen gedoe. Tenslotte is er nog de Technische Universiteit met zijn voor derden te huren Aula met velen zalen, de grootste tot 418 personen. Ja dan is er wel behoefte aan een nieuw congrescentrum in Eindhoven, toch?

  De stad heeft immers een naam hoog te houden als het gaat om mislukte of nooit uit de grond gekomen projecten of met het badwater weggegooide parels. U als lezer brengen we even op de hoogte van enkele bizarre kunststukjes. Het bekende zalencentrum POC werd vervangen door een jaarbeursgebouw dat een maatje te klein bleek voor de jaarlijkse inmiddels uitgeweken beurs, nog net groot genoeg voor een concert met Tom Jones, waarvan Tom Jones nooit geweten heeft en een Muziekcentrum dat op een doorstart staat te wachten. Een Wereldhandelscentrum-Fellenoord dat nooit van de grond is gekomen, een superhip activiteiten zwembad, dat nou juist zo populair was dat men tot uit het buitenland kwam om daar te zwemmen. Dat was echter blijkbaar niet de bedoeling dus werd de entreeprijs aanzienlijk verhoogd waardoor die buitenlanders wel wegbleven, helaas net als de Eindhovenaren die het ook niet meer konden ophoesten. “

  Wanneer zien we in Eindhoven nou eindelijk weer eens het licht of is dat compleet uitgedoofd nu Philips LIghting als naam bijna verdwenen is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *