Corona: hoe lang gaat dat nog duren?

Uitrol vaccin gestart

Nu de uitrol van de vaccins tegen het Coronavirus is gestart kunnen we afschatten hoe lang we nog last hebben van dat verdraaide Corona virus. Dat punt bereiken we volgens het RIVM als 60% tot 70% van de bevolking het virus niet meer kan verspreiden. Dan zijn we als groep immuun en kunnen we weer ouderwets onze gang gaan. Over hoeveel mensen gaat het?
– 60% van 14 miljoen volwassen inwoners van Nederland = 8,4 miljoen mensen
– 70% van 14 miljoen inwoners = 9,8 miljoen mensen

Hoeveel vaccins hebben we gekocht en hoeveel hebben we er nodig

De schatting van het RIVM van vandaag is dat 2 miljoen mensen besmet zijn geweest en dus met een beetje geluk immuun zijn. Dus we moeten nog 6,4 tot 7,8 miljoen mensen vaccineren voordat we in de veilige zone komen.

In het eerste half jaar van 2021 verwachten we 21,7 miljoen vaccins in Nederland, goed voor 10,8 miljoen gevaccineerden omdat iedereen twee vaccins moet krijgen. Dat past dus.

Wanneer zijn die vaccinaties allemaal gegeven

Stel dat het een maand duurt om de ingevlogen vaccins toe te dienen en een maand voordat het allemaal werkt dan zijn we op zijn vroegst rond juli/augustus 2021 in de veilige zone.

Dit is allemaal onder voorwaarde dat het allemaal gaat zonder problemen: de vaccins moeten snel goedgekeurd worden, er mogen geen nieuwe medische problemen te voorschijn komen, de produktie van de vaccins mag niet haperen, de logistiek mag niet haperen, we moeten 20,7 miljoen keer een naald in een arm prikken (100.000 prikjes per dag)

Dus mijn beste gok op dit moment is dat we midden derde kwartaal in het veilige gebied komen. Met een beetje pech net na de zomervakantie dus.

Conclusie

Tot die tijd zullen we ons fatsoen een beetje moeten houden en zorgen dat we uit het ziekenhuis blijven. Met de jaarwisseling, wintersport, carnaval, pasen, pinksteren, zomervakantie zal het ‘anders’ worden dan we dachten en hoopten. Daarna kunnen we meer onze gang gaan, mits je gevaccineerd bent.

Het wordt wel krabben om voldoende vrijwilligers bij elkaar te scharrelen die het vaccin gaan halen. Als er teveel antivaccers zijn dan doen we de hele aktie met al dat geprik voor de kat zijn viool en gaan we met kerst 2021 weer gewoon in quarantaine.

Een reactie

  • BreugelJaap

    De doelgroep omvat iedereen in Nederland die besmet kan worden. Dat zijn ongeveer 17,5 miljoen personen. Eigenlijk minus degenen die na besmetting immuun zijn tot de uiterste houdbaarheidsdatum van de vaccinatie; geen idee hoeveel dat er zijn.

    Als het percentage gevaccineerden van de doelgroep net zo groot is als bij de griepprik, dan is dat 52,6% van de 17,5 miljoen. Daar komt bij dat de huidige vaccins maximaal 95% bescherming bieden. Dat resulteert in werkzame vaccinatie 49,4%.

    Bij ongeveer 50% ontstaat er geen groepsimmuniteit. Het virus blijft zich razendsnel verspreiden.

    Conclusie: alle maatregelen gelden in ieder geval tot eind 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *