Corona Virus met Carnaval

Het coronavirus is nu uit China overgestoken naar Europa. De telling vandaag (29 jan 2020) geeft aan dat er ongeveer 5000 ziektegevallen zijn en daarvan zijn er ongeveer 100 overleden. Dus minstens 1 op de 50 overlijdt!

(Grafiek: Marco Devillers)


Het probleem met dit soort nieuwe ziektes is dat het aantal mensen dat de ziekte krijgt exponentieel groeit als je niks doet en als je niet weet hoe je het moet behandelen.

Het probleem daarvan is dat we niet weten wat we moeten doen en dat we nog geen behandeling verzonnen hebben. ‘Ze’ zullen het dus niet voor ons oplossen, we zullen zelf ook een beetje moeten uitkijken.

Het virus wordt overgedragen door hoestende virusdragende mensen. Als je binnen twee meter van zo’n hoester of hoestster staat dan zou het zo maar kunnen zijn dat je het ook krijgt. Het is dus misschien wel verstandig om uit de buurt te blijven van gebieden waar veel mensen dicht bij elkaar zijn. Vliegtuigen lijken me een geweldige omgeving om het virus vrij spel te geven. Dus deze voorjaarsvakantie toch maar niet

En bioscopen, kerken, schouwburgen, voetbalstadions?

Conclusie: Kijk een beetje uit wat je allemaal wel en niet doet de komende tijd. Probeer zelf om de verspreiding van het virus zo moeilijk mogelijk te maken.

De klap op de vuurpijl: Over een paar weken breekt in Brabant het Carnaval uit. Wat doen we als het virus al in de buurt is? Niet gaan? Verbieden? Gewoon gaan?

======================================================================

2020-01-31: nieuw grafiekje van Marco:

het virus gedraagt zich keurig: exponentiele groei !

Let op de vertikale as: dat gaat hard omhoog!

16 reacties

 • Wim

  Het is nu carnavalsmaandag. De optochten zijn afgelast, maar dat komt van de storm en niet van het coronavirus.
  We hebben dus geluk gehad.

  De World Health Organization rapporteert dat er 78811 besmette mensen zijn gerapporteerd. Het aantal doden door het virus tot vandaag is 2445 in China en 17 buiten China.

  Het carnaval in Venetie is afgelast vanwege het Coronavirus, want er zijn in Italie 76 besmette personen en 3 doden te betreuren. Het komt dus wel echt dichtbij!

 • Even een update: nieuw grafiekje met de gegevens van WHO.int, de World Health Organisatation.
  Ik hoop dat die gegevens een beetje betrouwbaar zijn, want er zwerven de meest uiteenlopende getallen rond in het nieuws.

  Aantal besmettingen met het Coronavirus

  Je ziet dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt, dus het lijkt onder controle te zijn. Hopelijk gooien de twee besmette Cruiseschepen geen roet in het eten.
  Als we geen nieuwe ongecontroleerde besmettingen het land hebben binnengehaald, dan kan het carnaval gewoon uitbarsten met een kater als enige vervolgschade.

 • Bekijk dit filmpje Van 5-2-2020 en huiver.
  Dit gebeurt Ook in Nederland als we het virus binnen weten te halen:
  https://www.facebook.com/139188202817559/posts/3026797904056560/

 • Rien Valk

  Een onderwerp wat veel aandacht trekt getuige de praatprogramma’s en de doorlopende berichten in de media. Ook goed voor de bekendheid van onze portal 🙂 Maar hoe groot is het risico nu echt?

  Het RIVM zegt er o.a dit over:

  Kans op nieuw coronavirus in Nederland
  Het is mogelijk dat het virus in Nederland bij een persoon aangetoond wordt. Waarschijnlijk zal het dan gaan om iemand die recent in de regio Wuhan is geweest. Of het gaat om iemand die contact heeft gehad met iemand die besmet was met het nieuwe coronavirus. In Duitsland is een aantal mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus na contact met een patiënt.

  Tot op dit moment is er nog geen ziekte geval bekend in Nederland en ik verwacht niet dat dat met carnaval op 23 februari wel zo zal zijn, of misschien iemand die dan in quarantaine zit.
  Wat extra verkoudheid en griep als gevolg van het hossen naar binnen en buiten is een normaal carnavals verschijnsel, toch? De echte carnavalisten zullen zich zeker niet laten tegenhouden en dat is volgens mij ook niet nodig. Alert blijven kan geen kwaad maar paniek is overbodig.

  Ben wel heel benieuwd of we in de optochten nog iets van het virus terug zien….

 • Marinke

  Ik denk sowieso dat Carnaval dit jaar moet worden afgelast. Mensen zitten als haringen in een ton. Er hoeft maar 1 Corona-gast tussen te zitten en je krijgt een sneeuwbal effect. Normaliter lijden er al meer mensen aan de griep en verkoudheden na de Carnaval. Sneu voor allen die gewerkt hebben aan wagens voor de optocht, en voor de horeca, maar gezondheid voor jezelf en je medemens is toch belangrijker dan al het andere?

  • Dionne

   Dat vind ik idd ook! Maar wie zijn wij!? Ik ben ook bang voor mensen om me heen met medische problemen! Met name mn moeder!!
   Ik mag hopen dat carnaval afgelast word zodat de kans op verspreiding minimaal blijft in nl!

   • Rien Valk

    Voorzichtig en alert zijn is prima zeker als mensen een wat zwakkere gezondheid hebben!

    Maar op dit moment is carnaval afgelasten echt nog niet nodig we hebben in Nederland nog geen corona zieken.
    Mocht dat wel gebeuren dan zullen hierover vast adviezen gegeven worden. Bij geïsoleerde gevallen die meteen in een ziekenhuis in quarantaine worden opgenomen is het verspreidingsgevaar zeer klein. In Nederland zijn er al veel voorzorgmaatregelen genomen zie: lci.rivm.nl/richtlijnen/2019-ncov.

    Verder meld de http://www.who.int in haar coronavirus situation reports : No new countries reported cases of 2019-nCoV in the past 24 hours.
    Zie ook http://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
    Als dit zo blijft hebben we buiten China het ergste gehad….
    Kijk regelmatig op die WHO site om onnodige zorgen te voorkomen

    Dus is er voor mensen met een zwakkere gezondheid in Nederland, op dit moment, geen reden tot ongerustheid wat dat nieuwe virus betreft.

 • Dit schrijft wiskundige Marco Devillers op Facebook over of 2 % dood zal gaan. Ik zit dus ook fout in dit artikel:
  ======]

  “Mistakes were made.” Via de NOS:

  “Zo’n 2 procent van het aantal besmette patiënten is tot nu toe overleden aan corona. Dat lijkt vergelijkbaar met griep.”

  Dat klopt niet, of op zijn minst geeft het een vertekend beeld. Wat de NOS probeert te doen is het aantal doden _nu_ delen door het aantal besmettingen _nu_. Dat getal zegt niet veel over hoeveel mensen er uiteindelijk aan sterven.

  Het kan zijn dat er veel meer mensen aan doodgaan, het kan zijn dat het aantal onopgemerkte besmettingen veel hoger ligt.

  Ik probeer er ook kaas van te maken, maar dit klopt in ieder geval niet en dat valt me zwaar tegen van de NOS.

  Wat we weten: Het nieuwe virus lijkt voorlopig twee keer zo besmettelijk en een orde (10x) dodelijker dan griep.

  Voorlopig moeten we nog de kat uit de boom kijken, maar als de Chinezen hun exponentiële groei niet kunnen stoppen, dan moeten de grenzen zelfs op slot.

  Tja.

 • De eerste Limburger al gesproken die zei: “Ze kunnen doen wat ze willen maar het carnaval gaat door!”
  Als het spannend wordt dan worden dat dus roadblocks om de rest van het land te beschermen 🙂

  • bleenhouwers

   Als halve Limburger kan ik je verzekeren dat de kans om vasteloavond op een lager pitje te krijgen kansloos is. Eerlijk gezegd vermoed ik dat bij een uitbraak het aantal besmettingen in Noord-Brabant groter zal zijn omdat de aard van het carnaval in Brabant anders is dan in Limburg. Ik ga er maar even niet te diep op in, maar het heeft te maken met fysieke toestanden.

 • bleenhouwers

  Wie na jouw betoog nog in de coronaval trapt, heeft het ook echt aan zichzelf te danken Wim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *