DDW: Algoritmisch Historisch Museum

Algoritmes zijn pure wiskunde, “dus” kennen ze geen vooroordelen. Met dat idee wil SETUP afrekenenen op de DDW met haar “Algoritmisch Historisch Museum”.

Designer Casper de Jong laat zien hoe het er vroeger toen er nog geen algoritmes waren uitgezien zou hebben mét algoritmes.

Zijn voorbeelden confronteren:

Als eerste medische wetenschap tijdens de Nederlandse slavenhandel in de 18e eeuw: hoe krijg je slaven zo gezond mogelijk in Amerika. Een mooie Big Data applicatie!

 

Het tweede display gaat over Algemeen Kiesrecht in de 19e eeuw, waarbij je stem gewogen wordt afhankelijk van je vermogen, je functie en of je man of vrouw bent. Met de goede weegfactoren kun je de uitslag mooi de gewenste kant op manipuleren.

Het derde display gaat over Tinder in de vijftiger jaren in Sint Michielsgestel: hoe vind je een goede huwelijkspartner afhankelijk van je visie op het rijke Roomse leven.Casper vraagt zich af of we wel afgerekend zouden hebben met het onrecht, de ongelijkheid en de beklemmende moraal uit het verleden omdat we tegenwoordig niet meer weten welke regels in de algoritmes zijn vastgelegd.

SETUP is het Utrechtse medialab voor de fusie van technologie en cultuur. Hun missie is het creëren van een brede media-, algoritme- en datawijze groep mensen.

Plaats: 2e verdieping Veemgebouw

Tijd: Dutch Design Week 2017

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *